Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Magistratii din Justitia romaneasca se streseaza de 6.000.000 de euro lunar

Fondurile pentru acordarea sporului de risc si suprasolicitare de 50% pentru toti magistratii din sistem au fost alocate prin Legea bugetului de stat, banii necesari pentru plata acestui spor fiind de 25.000.000 de lei pe luna, precizeaza Ministerul Justitiei.

Efortul financiar pe care Ministerul trebuie sa il suporte in acest an ar fi, astfel, de 300.000.000 de lei, in conditiile in care bugetul MJ pe acest an este de 1.882.574.000 de lei, potrivit Newsin. 

Potrivit Ministerului Justitiei, in data de 4 martie 2009 a fost emis ordinul ministrului Justitiei privind acordarea sporului de 50% de risc si suprasolicitare pentru magistrati. Ordinul se aplica incepand cu data de 1 martie, astfel incat sa se elimine inechitatile din sistem, tinand cont de faptul ca o parte dintre acestia (Consiliul Superior al Magistraturii si Inalta Curte de Casatie si Justitiei, care au bugete distincte) beneficiau inca de anul trecut de acest spor, obtinut prin hotarari judecatoresti definitive, precizeaza MJ. 

Prim-ministrul a declarat ca majoritatea sporurilor din actuala legislatie sunt "imorale", dar ca problema se poate rezolva numai prin adoptarea Legii salarizarii unice. Intrebat daca va fi eliminat sporul antistres al magistratilor, Emil Boc a tinut sa precizeze ca nu doreste sa blameze Justitia si ca are incredere in capacitatea acesteia de a face dreptate, insa a subliniat ca nu vor mai exista demnitari care sa beneficieze de legi speciale, iar toate sporurile de acest tip vor fi eliminate odata cu adoptarea proiectului legii salarizarii unice. Premierul a mentionat ca vor exista discutii cu sindicatele pe tema acestui proiect de lege, ce se doreste finalizat pana in mai.

"Proiectul va intra apoi in Parlament si va rezolva o problema importanta, astfel ca nu vom mai avea o utilizare abuziva a banului public. Nu vreau sa blamez in bloc, insa fiecare sa ia salariu pe masura muncii sale", a declarat Boc.

Magistratii au deschis alte 3.000 de procese, in trei ani, Ministerului Justitiei

Magistratii si personalul asimilat magistratilor au introdus in instanta, in ultimii trei ani, aprope 3000 de actiuni numai impotriva Ministerului Justitiei, solicitand diferite sporuri, printre cei care au deschis procese aflandu-se si presedintele CSM, Virgil Andreies.

Potrivit datelor furnizate recent de Ministerul Justitiei, aceste aproape 3.000 de procese sunt deschise de catre judecatori si personalul asimilat magistratilor. In ceea ce priveste cererile formulate de procurori, acestea sunt formulate in principal impotriva Ministerului Public-Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, avand in vedere ca aceasta institutie este ordonatorul principal de credite.

Procesele impotriva Ministerului Justitiei au fost deschise, asadar, pentru diferite sume de bani pe care magistratii si persoanele asimilate magistratilor doresc sa le recupereze de la stat. Acestea imbraca foma unor sporuri anticoruptie, sporuri "de calculator", prime de asigurare etc.

Sporul de risc si stres conduce in topul proceselor 

Astfel, in 2008, au fost intentate 60 de procese pentru plata salariilor indexate conform unei ordonante ce stabilea cresterea salariilor bugetarilor cu 17 % in trei etape. 35 de angajati au castigat aceste indexari, in timp ce 25 au pierdut procesele. Cinci magistrati decorati cu ordinul "Meritul Judiciar" au cerut anul trecut in instanta micsorarea, conform legii, a impozitului pe venit si plata retroactiva a sumelor datorate. Un procuror a avut castig de cauza, alti patru pierzand procesele.

Tot anul trecut, 187 de angajati au dat in judecata Ministerul Public si au cerut acordarea sporului de risc si suprasolicitare neuropsihica prevazut de Legea nr.50/1996. Dintre acestea, 150 de actiuni au fost admise si 37 respinse.

Basescu: Ce urmeaza? Stabilirea bugetului de stat prin hotarare judecatoreasca?

Basescu a criticat, la sedinta de bilant a Consiliului Superior al Magistraturii, hotararea judecatoreasca prin care magistrati si-au marit salariile, asumandu-si, insa, o atributie care apartine exclusiv Executivului. "Cu atat mai mult cu cat, pe celebra ordonanta din 2000, prin care se scotea sporul de suprasolicitare si stres, daca va duceti in expunerea de motive, ati fi vazut ca sporul s-a introdus in salarii", a aratat seful statului.

"Instantele aproape au dublat salariile magistratilor pe o ordonanta care nu mai era in vigoare. Nu as vrea sa intelegeti altceva, sunt un sustinator al platii corecte a magistratilor, al faptului ca si numarul dumneavoastra nu este atat de mare, iar statul roman poate suporta salarii bune pentru magistrati", a mai spus Basescu.

"Daca este ceva deranjant, este modul in care - din punct de vedere al Executivului o spun - abuzul care s-a obtinut prin incalcarea legii nu trebuie sa se creeze un precedent. Executivul si Legislativul ar trebui sa reactioneze, pentru ca maine veti da o hotarare judecatoreasca in care veti stabili cine este ministru, poimaine, veti stabili prin hotarare judecatoreasca bugetul de stat al Romaniei. Ori, o putere cand scapa dincolo de limitele ei, trebuie adusa in limitele responsabilitatilor", a atentionat seful statului.

Basescu a mai dat ca exemplu si alte actiuni ale magistratilor in instanta, pe care "probabil, le vor castiga glorios", cu scopul de a-si spori veniturile. Seful statului a spus ca sunt 28 astfel de actiuni, unele vizand acordarea tichetelor de masa, a asigurarii CASCO pentru masinile din banii statului, plata orelor suplimentare sau sporuri de fidelitate. "Pai, ce spor de fidelitate ar trebui sa ia presedintele Romaniei? Cred ca toti suntem datori cu fidelitate fata de locul de munca. De ce trebuie acordat un spor de fidelitate magistratului, nu jura sa respecte legile tarii? Ii platim ca sa respecte legile tarii", a spus Basescu.
Publicat Marti, 10 Martie 2009 - 13:04
Cuvinte cheie: magistrati, justitie, basescu, boc, spor de stres, sporuri, salarii | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours