Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Legea nu prevede ca magistratii care au facut politie politica sa fie exclusi din magistratura

Legea privind statutul magistratilor nu prevede ca procurorii si judecatorii care au facut politie politica sa fie exclusi din magistratura, singurii care au de suferit fiind cei cu functie de conducere care risca doar pierderea acesteia.

"In cazul constatarii, printr-o hotarare definitiva, a calitatii de colaborator al Securitatii ca politie politica in cazul unui magistrat, daca respectivul procuror sau judecator detine o functie de conducere, el este revocat din functie de una dintre sectiile CSM. Daca respectivul magistrat nu detine nici o functie, CNSAS de regula, sesizeaza organele de urmarire penala in legatura cu neconformitatea intre declaratia autentica pe propria raspundere si hotararea judecatoreasca irevocabila", a declarat Cecilia Morariu, purtatorul de cuvant al CSM, citata de Newsin.

Toti magistratii, la intrarea in magistratura, sunt obligati sa dea o declaratie pe propria raspundere potrivit careia nu au colaborat cu fosta Securitate ca politie politica.

In cazul in care plangerea facuta impotriva magistratilor care au fost dovedeti ca fiind colaboratori ai Securitatii ajunge in instanta, pe perioada procesului, acestia sunt suspendati din functia de magistrati pana la finalizarea acestuia.

Doar in caz de condamnare pentru fals in declaratii, magistratii sunt exclusi din magistratura.

Doar trei magistrati aflati inca in functie si inca doi fosti magistrati au primit verdict de colaborator in prima instanta si doar un fost magistrat a primit sentinta definitiva.

Astfel, cei care au primit in prima instanta verdict de colaboratori cu Securitatea sunt: fostul judecator la Curtea de Apel Cluj, Lucian Cristea, Sergiu Lupascu judecator la Judecatoria Bacau, Dorin Paul Radulescu procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Prahova, Theodoru Bostan procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Buhusi si Adriana Jeni Ispas fost judecator la Tribunalul Vaslui.

Dintre acestia, doar Lucian Cristea si Adriana Jeni Ispas sunt pensionati, ceilalti ocupand in continuare functii in magistratura.
Publicat Joi, 5 Martie 2009 - 12:42
Cuvinte cheie: magistratura, securitate, politie politica, judecator | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours