Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Judecatorii CCR apara privilegiile bugetarilor eterni: Ordonanta impotriva cumulului pensie-salariu, declarata neconstitutionala

Curtea Constitutionala, cu patru judecatori aflati in situatia de cumul pensie-salariu, a declarat, joi, neconstitutionala, ordonanta prin care a fost interzis cumulul pensiei cu salariul primit de la stat, CCR admintand sesizarea Avocatului Poporului, si el aflat in situatia de a cumula doua venituri de la buget, pe motiv ca se incalca dreptul la munca si dreptul la pensie prevazute de legea fundamentala. Premierul Emil Boc a anuntat ca va face declaratii de presa pe tema deciziei CCR doar dupa ce va fi publicata motivarea Curtii Constitutionale.

"Cu majoritate de voturi, Curtea a admis exeptia, constatand ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului este neconstitutionala, deoarece afecteaza drepturile fundamentale prevazute de Constitutie, privind dreptul la munca si dreptul la pensie", se arata in decizia CCR.

Potrivit deciziei, OUG contravine articolului 115 alineatul 6 din Constitutie. Acesta prevede ca ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica.

"In functie de decizia pe care o va lua Curtea Constitutionala vom decide daca vom modifica sau nu aceasta Ordonanta, intrucat CCR este instanta suprema in ce priveste constitutionalitatea unei legi. Tin sa precizez, insa, ca indiferent de atacurile care vor fi indreptate impotriva acestei Ordonante, noi nu vom renunta la promovarea unei legi in acest sens in Parlament", a declarat, pe 8 ianuarie, Marian Sarbu.

Reprezentantul Ministerului Public a sustinut, joi, la CCR, ca ordonanta ce interzice cumulul pensiei cu salariul nu incalca dreptul la munca si la pensie, in timp ce Guvernul nu si-a trimis niciun reprezentant la dezbaterile Curtii, care au durat aproximativ jumatate de ora.

Reprezentantul Avocatului Poporului a sustinut joi, in fata magistratilor Curtii Constitutionale, ca ordonanta de urgenta a Guvernului incalca dreptul la munca si la pensie, care sunt drepturi fundamentale, prevazute de legea fundamentala. Pledoaria reprezentantului AP s-a bazat pe motivatia deja expusa pe site-ul institutiei si publicata de NewsIn.

Guvernul nu si-a trimis reprezentant, sustinerile in apararea controversatei OUG 230/2008 fiind comunicate in scris.

Procurorul a sustinut, in replica la cele spuse de reprezentantul Avocatului Poporului, ca ordonanta atacata nu incalca dreptul la munca si la pensie. "Cumulul pensiei cu salariul este un drept pe care legiuitorul il acorda sau nu, nu este un drept constitutional", a mai spus reprezentantul Ministerului Public, cerand magistratilor CCR sa respinga exceptie de neconstitutionalitate.

Dezbaterile privind ordonanta, care au durat aproximativ 30 de minute, au fost perturbate de vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, care a solicitat magistratilor sa-l lase sa sustina o cerere de interventie in favoarea Avocatului Poporului. Desi judecatorii CCR au incercat sa-i explice lui Bolcas, care este si avocat de profesie, ca legislatia privind activitatea Curtii nu permite decat cererile de interventie din cadrul proceselor care ajung la Curtea Constitutionala prin sesizarea de catre o instanta, vicepresedintele PRM nu s-a dat batut. In cele din urma, magistratii au cedat si i-au acordat lui Bolcas un minut pentru a-si sustine interventia in favoarea Avocatului Poporului, ceea ce ar putea crea un precedent.

In sala au fost prezenti si reprezentanti ai Comisariatului pentru Societatea Civila, care au inaintat magistratilor un memoriu, in care sustin exceptia de neconstitutionalitate invocata de Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului a sesizat pe 7 ianuarie, din proprie initiativa, Curtea Constitutionala cu privire la ordonanta ce interzice cumului pensiei cu salariul primit de la stat. Ioan Muraru s-ar afla, potrivit PNL care a cerut sesizarea CCR, in conflict de interese, fiind la randul sau printre cei care beneficiaza de ambele categorii de venituri.

Sub incidenta ordonantei intra si patru judecatori CCR. Aspazia Cojocaru, Ion Predescu, Nicolae Cochinescu si Acsinte Gaspar sunt judecatorii care primesc si pensie, si salariu, in conditiile in care CCR are in total noua judecatori.

In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate a OUG care interzice cumulul pensiei cu salariul primit de la stat, Avocatul Poporului, Ioan Muraru, sustine ca interdictia de a cumula pensia cu salariul ar echivala practic cu o expropriere. "Salariul si pensia fiind bunuri proprietate privata, protejate de articolul 44 din Constitutie si Primul Protocol Aditional la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, interdictia de a cumula pensia cu salariul echivaleaza practic cu o expropriere", arata Ioan Muraru, invocand articolul din Constitutie care prevede ca “nimeni nu poate fi expropriat decat pentru o cauza de utilitate publica, stabilita potrivit legii, cu dreapta si prealabila despagubire”.

"Este de retinut ca dreptul la munca al unei persoane nu poate forma obiectul vreunei ingradiri sau limitari, fiecare persoana fiind libera sa munceasca in masura posibilitatilor sale fizice si intelectuale pe care doar singura le poate aprecia", mai arata Ioan Muraru in motivarea exceptiei, publicata pe site-ul institutiei.

Guvernul sustine, insa, ca OUG 230/2008 nu ingradeste dreptul la munca. Executivul a trimis la Curtea Constitutionala (CCR) punctul de vedere al Executivului cu privire la Ordonanta de Urgenta prin care a fost interzis cumulul pensiei cu salariul, a declarat pe 11 ianuarie, pentru NewsIn, secretarul general al Guvernului, Daniela Andreescu.

Guvernul a formulat saptamana trecuta raspunsul la sesizarea de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului in legatura cu OUG 230/2008, in care se argumenteaza ca prevederile Ordonantei de urgenta sunt constitutionale.

Tot saptamana trecuta, premierul Emil Boc a declarat ca Guvernul va sustine la CCR ca Executivul are obligatia sa asigure resurse financiare bugetare pentru toate categoriile, dar va invoca si o decizie anterioara a Curtii, potrivit careia Constitutia nu impiedica interzicerea cumularii pensiei cu salariul daca prevederea se aplica pentru toti cetatenii. "Noi nu ingradim dreptul la munca, noi doar spunem ca un cetatean pe bani publici trebuie sa opteze fie pentru salariu, fie pentru pensie, pentru ca acest buget public nu este nesfarsit, iar guvernantii au obligatia sa asigura resurse financiare pentru toate categoriile sociale", a declarat premierul Emil Boc.

El a invocat si decizia CCR numarul 375 din 2005, potrivit careia "nicio dispozitie constitutionala nu impiedica legiuitorul sa suprime cumulul pensiei cu salariul, cu conditia ca aceasta masura sa se aplice in mod egal pentru toti cetatenii".

Prin ordonanta de urgenta publicata pe 5 ianurie, in Monitorul Oficial, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care "beneficiarul unei pensii pentru limita de varsta realizeaza venituri din exercitarea unei functii remunerate in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor si companiilor nationale si societatilor la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritoriala".

In termen de 15 zile de la data publicarii OUG, persoanele care cumuleaza in prezent statutul de pensionar cu cel de salariat la stat trebuie sa opteze pentru una dintre cele doua calitati.Publicat Joi, 15 Ianuarie 2009 - 14:24
Cuvinte cheie: ordonanta, interzicere, cumulare, pensie, salariu, contestatie, Avocatul, Poporului, Curtea, Constitutionala, Guvern | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours