Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Gheorghe Benea (PDL, fost PSD) isi incearca norocul la Loteria Romana

Gheorghe Benea, membru al PD-L Cluj, a fost numit director general al Loteriei Romane, in locul Lilianei Minca, potrivit deciziei Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) din 16 februarie. Postul de director al Loteriei s-a dovedit pana acum a fi atins de un blestem, doi dintre fostii ocupanti ai acestei functii fiind acuzati de diverse fapte, mai mult sau mai putin penale. Liliana (Ghervasuc) Minca a fost acuzata, de-a lungul vremii, de cosmetizarea CV-ului, de furt din banii unei companii la care a lucrat si, recent, de fals si uz de fals, de seful Cartel Alfa Cluj. Predecesorul acesteia, Nicolae Cristea, a fost trimis in judecata in dosarul Loteria II, alaturi de fostul vicepremier din Cabinetul Tariceanu, George Copos si de fiica presedintelui fondator al PC, Camelia Voiculescu. De asemenea, Cristea a fost implicat si intr-un alt proces, in care Loteria ii cere inapoi banii primiti ca prime si stimulente.

Membrii Consiliului de Administratie ai Loteriei l-au numit pe Gheorghe Benea ca director general al Loteriei Romane si presedinte al Consiliului de Administratie al companiei. De asemeneam membrii CA, au fost mandatati sa stabileasca valoarea despagubirilor ce vor fi acordate Lilianei Minca, in conformitate cu contractul de mandat privind administrarea Companiei Nationale Loteria Romana SA.

Gheorghe Benea este membru al PD-L, filiala Cluj. Ultima functie detinuta de Benea a fost cea de presedinte-director general la Metalurgica Transilvania SA Aiud, incepand din aprilie 2008, potrivit Newsin.

Benea a candidat la alegerile parlamentare din noiembrie 2008 pentru un mandat de senator, la colegiul 3 din judetul Cluj, dar a pierdut mandatul la redistribuire. Gheorghe Benea a fost exclus la inceputul lui noiembrie 2008 din PSD, de organizatia municipala Dej, in urma deciziei acestuia de a candida pentru un post de senator din partea PD-L.

In presa locala din Cluj, numele lui Benea a fost vehiculat, dupa formarea guvernului Boc, pentru mai multe posturi guvernamentale, precum cel de secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei.

Liliana Minca, fosta Ghervasuc, un director si mai multe acuzatii

Presedintele Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop, a anuntat in ianuarie anul acesta ca a depus un denunt penal impotria Lilianei Minca (fosta Ghervasuc), pentru fals si uz de fals. Grigore Pop a explicat atunci ca Adunarea Generala a Actionarilor a decis, in decembrie, sa restructureze Loteria prin desfiintarea sucursalelor, insa sindicalistii au atacat hotararea Tribunalului Cluj cu privire la anularea certificatului de inmatriculare.

Pop o acuza pe Liliana Minca ca, desi stia ca certificatul de inmatriculare fiscala exista la Registrul Comertului, aceasta a dat anunt in presa ca este pierdut, lucru care a condus la anularea sa in instanta. Sindicalistul a considerat ca directoarea generala a Loteriei Romane se face vinovata de fals si uz de fals in declaratii.

O alta serie de acuzatii au aparut in ziarul Adevarul, care titra, in februarie anul trecut: "Liliana Ghervasuc, prinsa cu mana in banii altora". „Presedinta Loteriei Romane, Liliana (Ghervasuc) Minca, a sustinut intotdeauna ca a fost numita in fruntea Companiei Nationale pe criterii de competenta si ca a avut un traseu profesional impecabil. Adevarul prezinta dovezi potrivit carora, la una dintre societatile comerciale unde a lucrat, si-ar fi „tras" o parte din bani”, se arata in material.

Jurnalistii de la Adevarul o acuzau pe Liliana Minca de cosmetizarea CV-ului postat pe site-ul institutiei. Ei au descoperit ca, de fapt, aceasa a omis sa precizeze ca a lucrat o buna perioada de timp ca secretara, la o firma britanica de comert cu produse militare al carei reprezentant in Romania era generalul Victor Athanasie Stanculescu, in prezent condamnat la inchisoare in dosarul Revolutiei de la Timisoara.

Liliana Minca mai este acuzata, de o firma la care a lucrat, ca si-ar fi insusit anumite sume de bani in mod ilegal. "Despartirea" Ghervasuc-Fippi International a fost mediata de judecatori. Chiar daca si-a dat demisia, Liliana Ghervasuc a sustinut ca trebuie despagubita cu aproximativ 750 milioane de lei, reprezentand sase salarii si alte drepturi salariale. Numai ca societatea a depus la instanta acte din care reiesea ca Liliana Ghervasuc si-ar fi insusit bani dintr-un contract”, se mai arata in articol.

"Dupa plecarea din societate a reclamantei s-a constatat de catre contabilul autorizat ca fosta noastra angajata a produs o paguba insemnata subscrisei, prin insusirea sumei de 11.971 euro, rezultata dintr-un export catre firma Krimeea Wine Import Ltd.", au sustinut avocatii Fippi International, citati de Adevarul.

In 2007, la o emisiune de la Realitatea Tv, Liliana Minca a declarat ca primeste un salariu de 58 de milioane plus 15 milioane, lunar, pentru calitatea de presedinte al Consiliului de Administratie.

O stire a postului de televiziune amintit nota ca si-a terminat studiile universitare la 30 de ani, ca este membra a Partidului Conservator si ca a fost numita Director al Loteriei Nationale de Sebastian Vladescu, pe atunci ministru al Economiei si Finantelor.

Succesul profesional a fost explicat chiar de Liliana (Ghervasuc) Minca: "Daca nu intram in 2004 in politica nu aveam nici o sansa sa fiu cunoscuta, sa imi fie cunoscuta activitatea profesionala, sa fiu eu cunoscuta ca om".

Dosarul Loteria I - Copos acuzat de evaziune fiscala intr-o afacere cu Loteria

In dosarul Loteria I, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) i-a trimis in judecata pentru evaziune fiscala pe George Copos - fost vicepremier in cabinetul Calin Popescu Tariceanu, Roza Gilio Giuzepe - cetatean roman, actionar la SC Ana Electronic SA, SC Ana Gup SA si Ana Pan SA, administrator unic la SC Rom Tour G.M. IMPEX SRL, si membru fondator al Fundatiei "PRORAPID" si Ioan Stelian Ratiu - administrator la SC Transilvania International.

In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata, pentru complicitate la evaziune: Nicolae Cristea - fost director general si presedinte al Consiliului de Administratie (CA) in cadrul Companiei Nationale Loteria Romana , in prezent consilier in cadrul CNLR, si membru fondator al Fundatiei "PRORAPID" si Gabriel Rogoveanu - agent imobiliar Euroest Invest SRL.

Potrivit procurorilor anticoruptie, citati de Newsin, in perioada iulie - decembrie 2004, George Copos si Giuzepe Gilio Roza, impreuna cu Nicolae Cristea si Gabriel Rogoveanu, s-ar fi sustras de la plata catre stat a unor impozite in valoare de peste un milion de euro (aproximativ 39,5 miliarde lei vechi). Ei sunt acuzati de procurorii anticoruptie ca au ascuns sursa impozabila din tranzactia prin care Ana Electronic a vandut 38 de spatii comerciale catre Loteria Romana.

Procurorii sutin ca George Copos si Giuzepe Roza au vandut fictiv cele 30 de spatii comerciale, catre 12 persoane fizice, imediat ce firma Ana Electronic a primit de la Loteria Nationala instiintarea potrivit careia compania nationala accepta achizitionarea celor 38 de spatii oferite de firma lui Copos. Pretul de vanzare, de la Ana Electronic la sotii Ginea, a fost de aproape patru ori mai mic decat pretul la care au fost cumparate, ulterior de Loterie.

"Dupa circa 7-10 zile, aceleasi spatii comerciale au fost revandute de persoanele interpuse catre Compania Nationala Loteria Romana (CNLR), la aceeasi valoare cu cea trecuta in oferta initiala a SC ANA ELECTRONIC SA si aprobata de AGA din cadrul CNLR, adica 211.407.008.288 lei vechi. Persoanele fizice interpuse nu au vazut aceste 12 spatii, inculpatul Gheorghe Copos fiind cel care le-a propus cumpararea lor, spunandu-le ca CNLR este interesata de achizitionarea spatiilor, insa la preturi mult mai mari. De altfel, cei doi interpusi nu aveau banii necesari platii, acestia achitand catre SC Ana Electronic contravaloarea spatiilor, abia dupa ce au primit o parte din bani de la CNLR".

In cazul in care vanzarea, respectiv cumpararea celor 38 de spatii comerciale s-ar fi derulat in mod direct intre Ana Electronic si Loterie, explica procurorii, "Ana Electronic ar fi datorat un impozit pe profit in cuantum de 25 la suta aferent unor venituri de 211,407 miliarde lei vechi si nu aferent veniturilor inregistrate de SC ANA ELECTRONIC SA in urma vanzarilor fictive catre interpusi, in suma totala de numai 53,562 miliarde lei vechi (de aproape patru ori mai mica).

Loteria II – Copos, Camelia Voiculescu si inca 11 persoane, acuzati de afaceri ilegale cu spatii comerciale

George Copos, Camelia Voiculescu si celelalte 11 persoane trimise in judecata in dosarul Loteria II ar fi vandut si revandut 40 de spatii comerciale, obtinand venituri de peste 23.800.000 lei, bani care au fost apoi "spalati", Copos fiind "regizorul si scenaristul" afacerii, conform rechizitoriului, citat de NewsIn.

Majoritatea acestor spatii comerciale la care se face referire in rechizitoriul dosarului Loteria II au fost vandute si Loteriei Romane, aceasta afacere ajungand deja in instanta in 2006. Practic, rechizitoriul din decembrie 2008 al procurorilor DNA arata cum spatiile respective au ajuns in proprietatea Ana Electronic si apoi revandute, inclusiv Loteriei.

"Prin operatiuni de stratificare, Gheorghe Copos si celelalte 12 persoane cercetate in dosarul Loteria II ar fi vandut si revandut 40 de spatii comerciale, preluate de Ana Electronic, care ar fi fuzionat prin absorbtie cu Fast Service Electronica, obtinand venituri de peste 23.800.000 de lei, suma ce a intrat in circuitul spalarii de bani prin mai multe firme", arata procurorii in rechizitoriul Loteriei II.

Procurorii il acuza pe George Copos ca „desi nu a efectuat in nume personal nici una dintre operatiunile descrise, si anume operatiuni legate de actiunile SC Ana Group SA si SC Ana Imep, faptul ca este scenaristul si regizorul acestei puneri in scena rezulta in termeni indubitabili”, se mai arata in rechizitoriu.

Procurorii DNA considera ca operatiunile de vanzare-revanzare a spatiilor comerciale preluate de Ana Electronic dupa privatizare in 2002 si transferurile bancare intre firmele grupului Ana, in care actionar majoritar e Gheorghe Copos, au facut parte dintr-o „inginerie financiara de spalare a titlurilor de participare”.

Procurorii sustin ca reprezentantii Ana Electronic a incercat sa evite si plata unui impozit de 25% prin interpunerea unor persoane in procesul de vanzare-cumparare a titlurilor. „Ingineria financiara” prin care s-a realizat privatizarea Electrica, devenita ulterior Ana Electronic, reprezinta operatiuni de plasare, stratificare si integrare a acestor titluri de participare, precizeaza procurorii. Operatiunea de plasare a constat in fuziunea prin absorbtie a Fast Service Electronica cu Ana Electronic, conform anchetatorilor.

In rechizitoriu se mai arata ca "stratificarea" s-ar fi facut prin operatiuni de vanzare-revanzare a activelor preluate prin fuziune de la Fast Service Electronica si de transfer al sumelor obtinute din vanzarea lor catre firmele din Grupul Ana, pe care Copos le controla, arata anchetatorii. "Avand concursul fraudulos al principalilor sai colaboratori Vasile Bontas, Giulio-Giuzepe Roza si Octavian Juncu, invinuitul Gheorghe Copos a conceput un plan prin care sa spele titlurile de participare ilegal obtinute", se specifica in rechizitoriu.

"Integrarea" este operatiunea finala, in care sumele obtinute prin stratificare, reprezentand aproximativ 23.800.000 lei urmau sa reintre spalate in circuitul comercial la dispozitia lui George Copos sau a apropiatilor, se mai arata in documentele de la dosar.

Loteria Romana a pierdut procesul si cu Consiliul Concurentei

Loteria Romana si Ministerul Finantelor au pierdut la Curtea de Apel Bucuresti procesul formulat impotriva executarii deciziei Consiliului Concurentei privind recuperarea ajutorului de stat de peste 50 de milioane de lei vechi, decizia nefiind definitiva.

La inceputul lunii iulie 2006, Consiliul Concurentei a emis o decizie conform careia Loteria Romana a beneficiat de un ajutor de stat ilegal in valoare de 50,6 milioane lei, ajutor pe care ar urma sa il returneze bugetului de stat. In plus, autoritatea de concurenta a cerut sa fie eliminata din legislatia referitoare la jocurile de noroc prevederile care ofera un tratament preferential Loteriei (scutiri de la plata taxei de licenta si exceptare de la perceperea si virarea catre stat a taxei de timbru social).

"Decizia Consiliului recomanda schimbarea legislatiei in domeniul jocurilor de noroc, dar si recuperarea ajutorului de stat. Loteria va ataca in instanta decizia Consiliului Concurentei pentru ca intre cele doua solicitari este o lipsa de coerenta. Trebuie sa ceara fie modificarea legislatiei fie recuperarea ajutorului de stat, pentru ca ajutorul de stat a fost dat pe baza vechii legislatii si atunci apare aceasta contradictie", declara, in septembrie 2006, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Catalin Doica.

Nicolae Cristea, alt director cu mai multe acuzatii

Nicolae Cristea a fost trimis in judecata, in dosarul Loteria I, sub acuzatia de manipulare a pietei de capital, dupa ce o societate a lui Copos a creat un prejudiciu de 600.000 de dolari Fondului Proprietatii de Stat si a mai avut de dat ochi cu justitia si intr-un alt proces, legat de primirea unor prime si stimulente financiare.

In urma unui control financiar demarat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) in perioada 14 martie 2006 - 17 noiembrie 2006, s-a constatat, intr-un proces-verbal vizand drepturile banesti realizate de directorul general (n.n. Nicolae Cristea) in anul 2004, ca "drepturile salariale de natura stimulentelor, de 3.198.670.000 lei, au fost incasate cu depasirea nivelului legal de 50% din salariul de baza".

In urma aceluiasi control a reiesit ca in anul 2005, "drepturile salariale de natura stimulentelor, primei de merit si primelor de sarbatori, de 4.389.500.000 au fost incasate cu depasirea nivelului legal de 50% din salariul de baza".

Potrivit Companiei Nationale Loteria Romana, la dispozitia directorului general Nicolae Cristea a fost pus un fond de prime si stimulente, din care urmau sa fie recompensati salariatii cu merite deosebite. "Chiar daca s-ar sustine ca, in urma aprobarii constituirii fondului de catre Adunarea generala, directorului general ii revenea acest fond, nu se poate interpreta ca fondul era destinat in exclusivitate pentru a fi incasat de catre directorul general si nu ar fi trebuit sa fie utilizat pentru a premia salariatii cei mai merituosi".

Pe langa aceasta actiune deschisa la Tribunalul Bucuresti, Compania Nationala Loteria Romana a mai deschis un proces la Judecatoria Sectorului 1, unde l-a dat in judecata pe fostul director general, Nicolae Cristea, si pe membrii Consiliului de Administratie din perioada 2003-2005, solicitand recuperarea a aproape 90.000 de RON, suma pe care membrii CA i-ar fi acordat-o drept stimulent lui Cristea, in 2004.

Loteria, joc fara noroc

„In ultimii patru ani, frecventa cistigurilor la 6 din 49 s-a prabusit, contrar legilor statisticii. Desi numarul de variante jucate a ramas constant, cistigatorii sint de cinci ori mai rari decit in perioada 1998-2000. Prin tehnica reportului, Loteria Romana si-a marit cistigurile de 15 ori. Poturi mari au fost "nimerite" in preajma evenimentelor politice”, scriau jurnalistii de la Cotidianul intr-un material intitulat „Loteria Romana insulta matematica pe banii nostri”.

Potrivit materialului, „luand la puricat arhiva tragerilor Loto 6/49 pe ultimii opt ani, se observa ca la inceputurile acestui joc cei care isi incercau norocul aveau mult mai multa bafta, ei reusind sa ghiceasca cele sase numere norocoase aproape saptamanal”.

Publicat Marti, 17 Februarie 2009 - 13:42
Cuvinte cheie: Gheorghe Benea, PD-L, PSD, Loteria Romana, Liliana, Ghervasuc, Minca, Nicolae Cristea, Copos, Camelia Voiculescu | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours