Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Delimitarea colegiilor uninominale se judeca pe 10 martie

Curtea de Apel Bucuresti a acordat un nou termen de judecata pentru data de 10 martie in procesul in care PRM cere anularea hotararii de guvern privind delimitarea colegiilor uninominale, dupa ce a respins exceptiile ridicate de Guvern privind inadmisibilitatea cererii si lipsa de interes.

La termenul de marti, reprezentantul Guvernului a ridicat doua exceptii, sustinand ca actiunea Partidului Romania Mare nu poate sa fie admisa, deoarece alegerile s-au facut deja. In replica, vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, a precizat ca actiunea se refera atat la prezent cat si la viitor, pentru urmatoarele alegeri uninominale, care vor fi organizate in baza acestei hotarari de Guvern.

Procesul in care PRM cere anularea hotararii de guvern privind delimitarea colegiilor uninominale s-a intors pe 27 ianuarie la Curtea de Apel Bucuresti, dupa ce Curtea Constitutionala a respins exceptiile de neconstitutionalitate ridicate de PRM in aceasta cauza.

Reamintim ca magistratii Curtii Constitutionale (CCR) au respins, pe 18 noiembrie 2008, exceptia de neconstitutionalitate invocata de PRM, in procesul prin care a cerut anularea Hotararii de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale.

La termenul din 18 noiembrie 2008, vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, a cerut magistratilor Curtii Constitutionale sa admita exceptia invocata pe motiv ca legea privind alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului a fost modificata prin ordonante de urgenta date in beneficiul Guvernului. Bolcas a mai sutinut ca modificarile facute de Executiv aduc atingere drepturilor electorale fundamentale, in special egalitatii votului, creand "spatii electorale".

"Parlamentul stabileste faptul ca este interzisa existenta unei diferente mai mari de 30 la suta intre numarul locuitorilor din colegiile uninominale, iar ordonanta de urgenta stabileste ca aceasta diferenta sa fie numai „de regula” de 30 la suta, ceea ce trece peste interdictia Parlamentului", a sustinut Bolcas in fata magistratilor CCR.

In replica, Guvernul a criticat sustinerile vicepresedintelui PRM pe motiv ca, desi sunt contestate articole din doua ordonante de urgenta, pana la urma, se pune in discutie constitutionalitatea tuturor dispozitiilor din ordonante. Reprezentantul Guvernului a precizat ca este vorba, de fapt, doar despre sintagma "de regula", care ar afecta dreptul de a alege si de a fi ales.

Opinia Executivului este ca o eventuala declarare ca neconstitutionale, a ordonantelor de urgenta atacate, ar duce la blocarea alegerilor, lasand tara fara Guvern si Parlament.

Procurorul a cerut magistratilor CCR respingerea exeptiei invocate de PRM, ca fiind neinteimeiata.

Reamintim, totodata, ca magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu au fost de acord, pe 11 noiembrie, cu recursul PRM impotriva sentintei instantei anterioare de a respinge suspendarea Hotararii de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale.

Curtea de Apel Bucuresti isi motivase decizia de trimitere la CCR a dosarului in care PRM cere anularea hotararii de Guvern privind colegiile uninominale ca cele doua ordonante de guvern privind modificarea Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor sunt constitutionale.

Curtea apreciaza ca prevederile art. 3 din OUG 66/2008 si art. 1 pct.11 din OUG 97/2008 nu contravin principiilor constitutionale invocate de catre reclamant, sustinerile acestuia vizand de fapt o eventuala nerespectare a normelor de tehnica legislativa, care ar fi de natura sa influenteze legalitatea si oportunitatea actului administrativ dedus judecatii”, se arata in motivarea magistratilor.

Astfel, Curtea de Apel Bucuresti a retinut ca sunt indeplinite conditiile pentru sesizarea Curtii Constitutionale, in sensul ca cele doua ordonante de urgenta au legatura cu obiectul cauzei. „Curtea apreciaza ca in cauza sunt indeplinite conditiile pentru sesizarea Curtii Constitutionale cu solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate invocate, in sensul ca textele de lege a caror neconstitutionalitate se solicita a se constata au legatura cu solutionarea cauzei, avand in vedere imprejurarea ca acestea au stat la baza adoptarii hotararii de guvern a carei anulare formeaza obiectul prezentei cauze”, se mai arata in motivarea deciziei din 28 octombrie.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, pe 28 octombrie, sa trimita la Curtea Constitutionala dosarul in care PRM cere anularea hotararii de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale, procesul fiind supendat pana la o decizie a CCR.

Vicepresedintele PRM Lucian Bolcas a cerut trimiterea dosarului la CCR, invocand faptul ca doua ordonante de urgenta privind modificarea Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului sunt neconstitutionale. Astfel, au fost invocate exceptii la Ordonanta 66/2008 si OUG 97/2008. Bolcas afirma ca ordonantele introduc diferente fata de legea initiala in ceea ce priveste marimea unui colegiu. Liderul PRM a spus ca, daca CCR le va da castig de cauza in ceea ce priveste exceptia invocata pe cele doua ordonante, toata legislatia privind delimitarea colegiilor uninominale ar fi afectata."Se festeleste tot", a declarat Bolcas pentru NewsIn.

Termenul initial in acest proces privind anularea hotararii fusese stabilit pe 11 noiembrie 2008, dar PRM a cerut ca judecarea sa aiba loc mai devreme, solicitare care a fost aprobata.

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti respinsesera, pe 25 septembrie 2008, solicitarea PRM de suspendare a hotararii de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale. Lucian Bolcas, reprezentantul PRM, a declarat, imediat dupa anuntarea deciziei magistratilor, ca partidul sau continua procedura de amanare a alegerilor pe votul uninominal, prin recurs. "PRM va starui si va declara recurs. Sunt prea evidente si flagrante toate ilegalitatile hotararii de Guvern, pentru a fi trecute cu vederea. Sa nu uitam, a fost o simpla cerere de suspendare. Pe 11 noiembrie 2008, (n.r. termenul initial) se va judeca cererea de anulare", a mai spus Bolcas.

Premierul Tariceanu a spus ca, daca judecatorii ar fi dat castig de cauza PRM, Guvernul era pregatit cu un pachet legislativ care urma sa fie adoptat imediat, ministrii fiind "tinuti in asteptare" pentru organizarea unei sedinte de Guvern extraordinare. Premierul a spus ca intentiona sa convoace la o dezbatere partidele politice care sustin "sincer" votul uninominal , astfel incat Guvernul sa aiba suport politic in Parlament.

Seful Executivului a declarat ca Guvernul lua in calcul modificarea Legii care prevede ca delimitarea colegiilor uninominale trebuie facuta cu 90 de zile inainte de data scrutinului. "Legea poate fi modificata cu aprobarea Parlamentului. Deci dadeam Ordonanta de Urgenta si o modificam cu aprobarea Parlamentului. Termenul de 90 de zile este un timp pe care il stabilim noi. Putem sa stabilim ca le facem si in 40 de zile", a spus el.

Deputatul Lucian Bolcas a declarat, pe 4 septembrie 2008, pentru NewsIn, ca PRM a solicitat instantei suspendarea procedurii votului uninominal, pana in momentul in care se va lua o decizie privind legalitatea hotararii de guvern privind delimitarea colegiilor uninominale. Liderul PRM a spus ca cererea catre instanta este motivata de faptul ca Guvernul a inceput demersurile pentru organizarea alegerilor inainte de o decizie a instantei privind legalitatea hotararii Executivului privind colegiile uninominale. "PRM solicita, prin demersul sau la Curtea de Apel, suspendarea procesului electoral nelegal", a afirmat Lucian Bolcas.

O alta actiune prin care PRM spera ca blocheze procesul electoral pe baza votului uninominal din noiembrie a fost atacarea hotararii privind colegiile uninominale la Curtea Constitutionala. Astfel, potrivit reprezentantilor PRM, daca procesul la Curtea de Apel se prelungeste, CCR le-ar putea sa dea castig de cauza, iar, ca urmare, Parlamentul ar fi dizolvat.

Liderul PRM Lucian Bolcas a declarat, pe 16 septembrie 2008, ca, daca judecatorii Curtii de Apel vor respinge atacul in contencios administrativ al hotararii de guvern privind introducerea votului uninominal, PRM va face recurs, fapt ce ar putea prelungi solutionarea contestatiei pana dupa alegerile parlamentare. "Daca vom castiga dupa alegeri, se va intampla ce nu s-a intamplat niciodata intr-o tara democratica-se anuleaza toate alegerile si se dizolva un Parlament nelegal ales. Noi am facut tot ce ne permite legea, tot tacamul inclusiv prin depunerea la Curtea Constitutionala a unor exceptii de neconstitutionalitate", a declarat Bolcas.

Guvernul a aprobat pe 31 iulie 2008 hotararea privind delimitarea colegiilor uninominale. Pe 27 august, Executivul a decis ca alegerile parlamentare se vor desfasura pe 31 noiembrie, iar suma alocata pentru organizarea si desfasurarea scrutinului este de 160 de milioane de lei.

Publicat Miercuri, 28 Ianuarie 2009 - 12:25
Cuvinte cheie: colegii, uninominale, delimitare, proces | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours