Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

CSM discuta in sedinta secreta despre revocarea procurorului Dan Voinea

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, joi, ca sedinta in care se discuta despre revocarea din functia de procuror-sef adjunct al Sectiei Parchetelor Militare a lui Dan Voinea sa se desfasoare cu usile inchise.

In apararea sa, Dan Voinea a aratat ca delegarea din tara a noua procurori militari care sa ancheteze dosarele Revolutiei din 1989 si a Mineriadei din 1990 s-a facut cu acordul lor si din dispozitia procurorului general al Romaniei "si nu din dispozitia mea, asa cum se arata in sesizare", arata Voinea in actele depuse la dosar, potrivit Newsin.

In plus, magistratul militar a sustine ca cele doua dosare i-au fost repartizate in 2005 de catre conducerea Parchetului General si nu a fost un act al sau unilateral, asa cum se arata in sesizarea inaintata CSM de catre procurorul general Laura Kovesi.

Cererea de revocare a lui Voinea a fost inaintata de catre Ministrul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti la sesizarea Procurorului General, avizul Sectiei pentru procurori a CSM fiind unul consultativ.

Sectia pentru procurori urma sa discute, pe 4 februarie, cererea ministrului Justitiei, prin care se solicita avizul Consiliului Superior al Magistraturii pentru revocarea din functia de procuror sef adjunct al Sectiei Parchetelor Militare a lui Dan Voinea. Discutiile au fost amanate atunci.

Avizul CSM este consultativ. Ulterior, potrivit procedurii, solicitarea este trimisa sefului statului, care poate accepta sau nu cererea de revocare din functie a lui Voinea.

Procurorul general, Laura Codruta Kovesi, a declarat, pe 23 octombrie 2008, ca ii va cere ministrului justitiei, Catalin Predoiu, revocarea din functie a adjunctului Sectiei Parchetelor Militare, Dan Voinea. Kovesi a explicat ca, desi au fost multe delegari ale unor procurori din teritoriu la structura centrala, Sectia Parchetelor Militare a rezolvat anul trecut doar trei rechizitorii. Dosarele au fost lucrate de peste 10 procurori.

Kovesi a sustinut ca procurorul militar Dan Voinea i-a prezentat lui Ion Iliescu o alta invinuire decat cea pentru care a inceput urmarirea penala. Ion Iliescu a fost pus sub invinuire, prin rezolutia din 19 iunie 2007, sub acuzatia ca la data de 13 iunie 1990 a determinat cu intentie interventia in forta a militarilor impotriva manifestantilor din Piata Universitatii din Bucuresti si din alte zone ale Capitalei, fapt ce a avut ca urmare moartea si ranirea prin impuscare a mai multor persoane. Intre timp, in cazul sau procurorii civili au dat neinceperea urmaririi penale.

Dan Voinea a detinut, intre anii 1997 si 2000, sefia Sectiei Parchetelor Militare. Voinea este cel care s-a ocupat de dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990 si de cel al Revolutiei din decembrie 1989. In aprilie 2006, Dan Voinea a fost numit in functia de procuror militar sef adjunct al Sectiei Parchetelor Militare.
Publicat Joi, 26 Februarie 2009 - 15:45
Cuvinte cheie: Dan Voinea, CSM, Iliescu, mineriade | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours