Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

CSM a admis partial doleantele lui Nastase, care a cerut anchetarea unor judecatori

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a clasat sesizarile facute de Adrian Nastase, care dorea anchetarea disciplinara a patru judecatori UNJR, dar a considerat ca presedintele Uniunii, Dana Garbovan, trebuie sa fie cercetat pentru incalcarea Codului deontologic al magistratilor.

"In cazul atragerii raspunderii disciplinare pentru cei patru magistrati, sesizarea respectiva a fost clasata. Comisia a considerat ca nu au existat elemente care sa atraga raspunderea disciplinara a magistratilor", a declarat purtatorul de cuvant al CSM, Cecilia Morariu, potrivit
Newsin.

In acelasi timp, potrivit unor surse judiciare, inspectorii Consiliului au decis ca in cazul presedintei UNJR, Dana Garbovan, sa sesizeze Sectia pentru judecatori a CSM sub aspectul incalcarii Codului deontologic al magistratilor. Garbovan sustine ca nu a fost instiintata de CSM despre acesta ultima masura, dar ca, in acest caz, cererea inspectorilor este pe cale sa ramana fara obiect, avand in vedere ca Uniunea a castigat, in instanta in urma cu aproximativ doua saptamani, anularea unor hotarari a CSM cu privire la realizarea unei baze de date continand incalcarile Codului deontologic de catre magistrati si comunicarea lor catre comisiile de evaluare. Tot atunci, Curtea de Apel Bucuresti a respins propunerea de infiintare a Consiliului de Etica la CSM, nefiind in competenta Consiliului sa infiinteze alte comisii pe langa comisiile de evaluare.

Judecatorul Cristi Danilet, reprezentant al SoJust, care a fost si el cercetat de CSM, considera ca nu intra in atributiile CSM cercetarea magistratilor sub aspectul deontologic si ca aceasta norma interna a Consiliului este de natura a incalca independenta judecatorilor. "Printr-un regulament intern si fara a fi imputernicit de lege, CSM si-a arogat competente si in privinta deontologiei magistratilor, masura menita sa incalce independenta acestora si care, in fapt, creeaza un factor de presiune asupra lor. Separarea functiilor cu privire la cariera magistratului sunt esentiale pentru independenta justitiei. Dar adunand atributii disciplinare, pe care le are prin Constitutie, atributii asupra formarii magistratilor, pe care le are legal prin puterea de a numi si revoca directorul Institutului National al Magistraturii, atributii deontologice, pe care si le-a arogat singur, atributii de initiativa legislativa si gestionarea bugetului instantelor, CSM devine o super-putere, de necontrolat, neresponsabila nici public, nici in fata magistratilor", a declarat Cristi Danilet.

In octombrie 2008, Adrian Nastase a solicitat CSM atragerea raspunderii disciplinare pentru judecatorii Horatiu Dumbrava, Marius Motolea, Dana Garbovan si Adrian Neacsu, magistrati din conducerea UNJR, pe motiv ca au contestat votul din Camera Deputatilor prin care s-a respins cererea DNA de incepere a urmaririi penale in cazurile Mitrea si Nastase.

Presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR), Dana Garbovan, a declarat, pe 17 octombrie 2008, ca nu cunoaste continutul celor doua petitii depuse de fostul premier si ca asteapta detalii din partea Consiliului. "Am aflat de cele doua sesizari, am fost sunata de la CSM. Am cerut sa vad petitiile, dar mi s-a spus ca acest lucru nu ma priveste pe mine. Au cerut date si despre organizatia pe care o conduc", a declarat judecatoarea Dana Garbovan.

Presedinta UNJR sustinea atunci ca va continua procesul de contestare a votului dat de deputati impotriva inceperii urmaririi penale fata de Nastase si Mitrea si ca se astepta la acest demers.  "Vom continua procesul inceput. Avem o pozitie de petenti, argumentata cat se poate de serios", a precizat presedintele UNJR.

Uniunea a trimis, la data de 9 septembrie 2008, o plangere prin care se solicita anularea votului pentru respingerea cererii de urmarire penala in cazul Nastase dat de deputati pe 13 august 2008, pe motiv ca politicienii au incalcat principiul separatiei puterilor in stat, actionand precum judecatorii atunci cand au studiat actele din dosarele celor doi deputati.

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a anuntat, la sfarsitul lunii septembrie a anului trecut, ca va adresa o scrisoare deschisa CSM pentru a preciza ca hotarare a Parlamentului nu poate fi contestata in contencios administrativ. "Biroul Permanent a luat act cu surprindere de scrisoarea doamnei Girbovan si va adresa o scrisoare deschisa CSM atragand atentia ca in Romania anului 2008 mai exista judecatori care nu stiu ca o Hotarare a Parlmentului nu poate fi atacata in contencios administrativ", a declarat Valeriu Zgonea (PSD), secretar al Camerei Deputatilor.

In data de 13 august 2008, in cadrul unei sesiuni extraordinare, Camera Deputatilor a respins cererea de incepere a urmaririi penale impotriva deputatului PSD Adrian Nastase si a deputatului PSD Miron Mitrea. Ulterior, Mitrea a demisionat din Parlament, iar Adrian Nastase a ramas singurul parlamentar, fost-ministru, care beneficiaza de imunitate in fata procurorilor.

Votul Camerei Deputatilor a fost dat in baza rapoartelor Comisiei juridice, ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale potrivit careia inceperea urmaririi penale impotriva actualilor si fostilor ministri-parlamentari trebuie avizata de catre Camera din care fac parte.

Pe 4 martie, insa, Camera Deputatilor a aprobat inceperea urmariii penale pe numele lui Nastase. 30 de voturi a fost diferenta in favoarea urmaririi penale a fostului premier in cazul dosarelor Zambaccian 2 si Matusa Tamara, 158 de deputati au votat pentru cercetarea lui Nastase si 128 au votat pentru pastrarea imunitatii sale.

In sala au fost prezenti 288 de deputati, la momentul votului. Doua voturi au fost anulate de comisia de numarare a voturilor, astfel incat numarul total al voturilor valabil exprimate a fost de 286.
Publicat Duminica, 8 Martie 2009 - 11:00
Cuvinte cheie: Nastase, CSM, magistrati | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours