Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Cine se teme de dosarele de la CNSAS ?

Cateva sute de persoane au protestat in februarie 2008 impotriva deciziei CCR de a desfiinta CNSAS.
Cateva sute de persoane au protestat in februarie 2008 impotriva deciziei CCR de a desfiinta CNSAS.

Avocatul lui Dan Voiculescu a cerut Tribunalului Bucuresti trimiterea dosarului la Curtea Constitutionala, ceea ce va intarzia cu siguranta un verdict din partea unei instante in cazul fostului senator PC, posibil candidat intr-un colegiu la Bucuresti, dupa ce CNSAS a stabilit ca a fost colaborator al Securitatii. Astfel de tergiversari si atacarea legii in baza careia functioneaza CNSAS au un singur motor: apropiatele alegeri parlamentare.

"Aceasta revenire la Curtea Constitutionala mi se pare formidabila. In urma cu putin timp, o alta persoana, care avea exact aceeasi problema ca domnul Voiculescu, a facut aceeasi solicitare si a fost respins. Se pare ca farmecul domnului Voiculescu i-a convins pe judecatori. Interesul este de amanare pana la alegeri, pentru ca orice verdict de acest gen (colaborare cu Securitatea -n.r.) dat de o instanta poate compromite o cariera", a declarat pentru FrontNews Mircea Dinescu, membru al Consiliului.

Mircea Dinescu
E clar ca baietii care aveau dosarele sub control, chiar acasa probabil, s-au speriat cand au vazut ca am dat verdicte de colaborare cu Securitatea si fara aceste documente


Cea mai recenta campanie impotriva CNSAS a fost declansata la inceputul lunii septembrie, cand senatorii juristi au decis redefinirea notiunii de colaborator, ca fiind acea persoana care a furnizat un intentie informatii Securitatii, coroborat cu alte probe. Tot atunci, senatorii au decis ca inaltii prelati si preoti sa nu mai fie verificati decat la cererea sefilor cultelor religioase din care fac parte.

La acel moment, 24 de ONG si sindicate au atras atentia asupra faptului ca noua legislatie privind CNSAS restrange accesul la informatii pentru descoperirea fostilor securisti, expun institutia la o noua decizie de neconstitutionalitate - ceea ce este pe cale sa se intample odata cu trimiterea dosarului lui Voiculescu la CCR - si face imposibila verificarea candidatilor.

CNSAS, calul de bataie al democratiei romanesti

"E clar ca baietii care aveau dosarele sub control, chiar acasa probabil, s-au speriat cand au vazut ca am dat verdicte de colaborare cu Securitatea si fara aceste documente. Si s-au speriat cu atat mai mult cu cat au vazut ca este vorba despre persoane importante asa cum a fost cazul fostului ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu", a mai spus Dinescu.

Eckstein Kovacs Peter
In orice partid politic exista fosti colaboratori ai Securitatii, dar concentratia cea mai mare se regaseste in PRM, PC si PSD

Frica de verdicte inaintea alegerilor pentru ocuparea fotoliilor de senatori si deputati pentru urmatorii patru ani este confirmata si de senatorul UDMR Eckstein Kovacs Peter, singurul membru al Comisiei juridice care a votat impotriva modificarii legii CNSAS. "Sunt doua sau trei puncte in care am modificat in rau aceasta lege, una este scoaterea fetelor bisericesti de sub incidenta legii. (...) Scopurile sunt electorale. Au venit cei de stanga, care, de principiu, nu sunt cei mai mari sustinatori ai bisericii ... (sa spuna - n.r.) ca in Constitutia Romaniei este autonomia bisericilor", a declarat senatorul, afirmand ca, desi au autonomie, la fel ca primarii sau decanii de univesitate trebuie verificati.

Actiunea din aceasta luna impotriva CNSAS nu este singura de acest gen din anul electoral 2008. In aprilie, cu o luna inainte de inceputul campaniei electorale pentru locale, deputatii juristi au eliminat din textul ordonantei CNSAS prevederea potrivit careia Colegiul trimite in instanta note de constatare privind colaborarea cu Securitatea, inlocuindu-le cu referate care contin doar un inventar al documentelor din dosar si care sunt inaintate in justitie. Colegiul si-a pastrat totusi competenta de a da adeverinte de necolaborare.

Senatorul UDMR sustine ca in orice partid politic exista fosti colaboratori ai Securitatii, dar "concentratia" cea mai mare se regaseste in PRM, PC si PSD. Declaratia este probata de insusi actiunile senatorilor PSD, "colegi de antena cu PC". Modificarea legii CNSAS din septembrie s-a facut in baza amendamentului senatorilor social-democrati Valeriu Alexandru Ungureanu si Ioan Chelaru. Eckstein Kovacs Peter sustine chiar ca PRM, care se opus de la inceput infiintarii CNSAS, si PSD-ul, desi actiunile sale sunt mai voalate, sunt cele doua partide care urmaresc desfiintarea acestei institutii.

In toate statele ex-comuniste au fost infiintate institutii care sa verifice si sa stabileasca care au fost acele persoane care au colaborat cu militiile politice. In Germania, de exemplu, toate documentele STASI distruse in ultimele zile ale regimului au fost recuperate. Incepand cu 1995 s-a lucrat la dezvoltarea un soft cu ajutorul caruia aceste documente au fost scanate si informatiile disparate pe milioane de bucati de hartie au fost adunate si tranformate in texte lizibile. Efortul de 13 ani al germanilor, care a costat statul 30 de milioane de dolari, nu a primit un raspuns pe masura si in Romania, unde au existat in schimb multe contestari si atacari ale legii prin care functioneaza Consilul National de Studiere a Arhivelor Securitatii, pe langa celebrul caz al arderii si acoperirii cu steril a dosarelor Directiei I, in mai 1991, de la Berevoiesti.

Foto: Newsin

Publicat Joi, 18 Septembrie 2008 - 16:50
Cuvinte cheie: CNSAS, voiculescu, dinescu, Eckstein Kovacs Peter, PC, UDMR, PSD, PRM, alegeri, securitate, CCR | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours