Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

CCR: Modificarile la Legea tinerilor incalca dreptul la proprietate privata si la asociere

Modificarile Legii tinerilor sunt neconstitutionale intrucat dispun transferarea, in patrimoniul Consiliului National al Fundatiilor pentru Tineret, a unor imobile care s-au aflat in posesia Uniunii Tineretului Comunist, incalcand astfel dreptul la proprietate privata, motiveaza CCR.

De asemenea, dispozitiile din Legea pentru modificarea Legii tinerilor nr. 350/2006 sunt contrare prevederilor din Constitutie referitoare la dreptul de asociere, mai sustin judecatorii Curtii Constitutionale in motivarea deciziei din 14 ianuarie, publicata pe site-ul institutiei.

Curtea a constatat ca Fundatia Nationala pentru Tineret, prin schimbarea denumirii in Consiliul National al Fundatiilor pentru Tineret, ce are ca scop domeniul tinerilor, respectiv stimularea participarii la viata comunitatii si realizarea protectiei sociale a acestora, nu are reprezentativitate la nivel national, deoarece si-au exprimat adeziunea la realizarea scopului sau doar o parte dintre fundatiile judetene pentru tineret.

"De altfel, obligarea fundatiilor judetene pentru tineret care si-au exprimat anterior adeziunea sa faca parte din Fundatia Nationala pentru Tineret este contrara principiului libertatii de asociere a membrilor acesteia, de vreme ce se impune, prin lege, apartenenta la o alta persoana juridica de drept privat, Consiliul National al Fundatiilor pentru Tineret", sustin judecatorii CCR.

Si dreptul de proprietate privata este incalcat, intrucat se transfera in patrimoniul Consiliului National al Fundatiilor pentru Tineret imobile care s-au aflat in posesia Uniunii Tineretului Comunist, imobile care, anterior anului 1990, au fost folosite pentru „instruirea practica a tineretului pentru apararea patriei”, se mai arata in motivare.

Curtea mai retine ca modificarile propuse prin legea criticata sunt imprecise si inadecvate, intrucat sunt utilizate expresii a caror sfera de cuprindere nu poate fi determinata. De aceea, Curtea constata ca, in conditiile in care, prin legea criticata, sunt reglementate masuri insuficient elaborate, cu efect evident neconstitutional, este necesara inlaturarea acestora.

In data de 14 ianuarie, Curtea Constitutionala (CCR) a declarat neconstitutionale modificarile aduse Legii tinerilor, CCR fiind sesizata in acest caz de presedintele Traian Basescu.

Presedintele Traian Basescu a contestat la CCR, in data de 24 octombrie, modificarea Legii 350 din 2006, pe motiv ca incalca dreptul la garantarea proprietatii, trecand in proprietatea Consiliului National al Fundatiilor pentru Tineret imobile ce au fost doar "in posesia" Uniunii Tineretului Comunist.

Presedintele isi motiveaza decizia de a apela la arbitrajul Curtii Constitutionale prin faptul ca legea contine o prevedere care contravine dreptului constitutional la garantarea proprietatii.  Astfel, seful statului arata ca prevederea potrivit careia "patrimoniul Consiliului National al Fundatiilor pentru Tineret este constituit din imobilele-constructii si terenuri-care au fost in posesia structurilor centrale ale fostei Uniuni a Tineretului Comunist incalca dreptul la garantarea proprietatii", deoarece Consiliul devine, astfel, proprietar asupra unor imobile care nu au fost in proprietatea Uniunii Tineretului Comunist, ci doar in posesia acesteia.

Seful statului reclama, de asemenea, ca modificarile aduse acestui act normativ incalca principiul separatiei puterilor in stat, in conditiile in care Fundatia Nationala pentru Tineret este infiintata printr-o hotarare judecatoreasca, iar prin efectul acestei legi, organizatia urmeaza sa-si modifice, „in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi (…)”, denumirea in „Consiliul National al Fundatiilor pentru Tineret”.

Publicat Miercuri, 21 Ianuarie 2009 - 18:56
Cuvinte cheie: Curtea, Constitutionala, legea, tinerilor | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours