Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Cazul Bisericii Ortodoxe de la Miercurea Nirajului ar putea ajunge la CEDO

Deputatul UDMR Mures, Kerekes Karoly, a declarat vineri ca in cazul in care instanta da castig de cauza Bisericii Ortodoxe in cazul Miercurea Nirajului, Romania ar putea ajunge la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

„Daca procesul aflat pe rolul instantei de contencios administrativ referitor la referendumul din Miercurea Nirajului nu va fi solutionat in mod legal, Romania risca un proces la CEDO. In 20 februarie la Miercurea Nirajului va avea loc o sedinta extraordinara a Consiliului local, la care au fost invitate toate partile implicate in conflict, inclusiv Biserica Ortodoxa si Institutia Prefectului, iar daca nu se va ajunge la o solutie de compromis in proces, alaturi de CL, vor intra si numerosi cetateni sa sustina referendumul impotriva construirii bisericii in parc”, a declarat politicianul maghiar, citat de NewsIn.

Institutia Prefectului Mures a atacat in contencios hotararea de organizare a referendumului pentru protejarea spatiilor verzi din centrul orasului, adoptata de Consiliul Local Miercurea Nirajului, care ar avea drept sonsecinta si stoparea construirii unei Biserici Ortodoxe in acel loc. Deputatul Kerekes a declarat ca „nu numai ca nu se respecta vointa cetatenilor, dar prefectul nu respecta nici legea privind infiintarea si administrarea parcurilor si capitolul privind mediul, din Programul de Guvernare”. Motivul pentru care Institutia Prefectului a atacat hotararea CL Miercurea Nirajului este aceea ca o parte din terenul din centrul orasului, apartine Bisericii Ortodoxe, prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, „iar biserica poate sa isi valorifice acest drept respectand dispozitiile legale in ce priveste autorizarea unor constructii”.

Prefectul Marius Pascan, a declarat ca Institutia Prefectului sustine ca „prin organizarea referendumului se incearca eludarea dispozitiilor legale in vigoare si ca astfel se aduce atingere dreptului de proprietate, drept garantat de Constitutia Romaniei”.

Hotararea a fost luata in unanimitate de toti cei 15 consilieri locali, UDMR si PCM. Potrivit hotararii, referendumul urma sa fie organizat in data de 1 martie, iar cetatenii ar fi trebuit sa se pronunte cu „Da” sau „Nu” cu privire la protejarea spatiului verde. Primarul si consilierii sustin ca nu au nimic impotriva construirii Bisericii Ortodoxe, dar in alta locatie.

Piatra de temelie a bisericii din Miercurea Nirajului, cu hramul „Adormirii Maicii Domnului”, a fost pusa in a doua zi de Craciun de IPS Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia, dar a fost inlaturata in noaptea de Revelion de catre persoane necunoscute, insa consilierii locali sunt de acord cu actiunea respectiva. La ultimul recensamant in Miercurea Nirajului au fost inregistrati 5.824 de locuitori, dintre care 620 romani, 4.890 maghiari, 312 romi si 2 de alte nationalitati.

Publicat Vineri, 13 Februarie 2009 - 14:23
Cuvinte cheie: biserica, ortodoxa, Miercurea Nirajului | Afisari: 65,535
Comentarii (1)
botond, Tg. Mures (Sambata, 28 Martie 2009 - 12:01)
Mai oameni buni. Crestinismul este doar o legenda. Hristos nu a existat.Crestinismul a fost calul troian al evreilor, asa au distrus imperiul roman.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours