Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Calatoria in SUA fara vize, un drum lung si dificil

O comisie alcatuita din reprezentanti ai MAI, MAE, SRI si Consulatul General din cadrul Ambasadei SUA la Bucuresti au avut o intrevedere referitoare la analizarea stadiului indeplinirii de catre Romania a criteriilor de calificare in Programul Visa Waiver al SUA.

Potrivit unui comunicat remis vineri de Ministerul Admnistratiei si Internelor, intalnirea s-a desfasurat la sediul MAI joi si este prima actiune de acest gen dupa semnarea de catre minister si Departamentul Securitatii Interne al SUA a Declaratiei comune privind principiile de cooperare in vederea intaririi masurilor bilaterale de securitate pentru calatoriile internationale si cerintele Programului Visa Waiver al SUA, la Washington, la 3 noiembrie 2008.

"Discutiile au fost axate pe realizarea unui schimb util de idei si puncte de vedere cu accent pe evolutiile inregistrate in domeniile care fac obiectul criteriilor accederii la Program", se arata in comunicat.

Potrivit MAI, la intalnire au fost prezentate cele mai recente masuri initiate si puse in aplicare de catre autoritatile romane in legatura cu securizarea documentelor de calatorie, respectiv prin emiterea noului pasaport biometric. De asemenea, a fost abordata si problematica referitoare la securizarea frontierelor si activitatile specifice de combatere a migratiei ilegale, criminalitatii organizate, precum si a terorismului.

"Reprezentantii Consulatului General din cadrul Ambasadei SUA au apreciat in termeni favorabili modul in care se deruleaza cooperarea de profil cu autoritatile romane de resort, reiterand intreaga disponibilitate pentru continuarea acestui dialog care este de natura sa aduca ambelor parti cele mai bune solutii circumscrise obiectivului vizat", se mai arata in comunicat.

Romania si SUA au stabilit, pe 3 noiembrie 2008, la Washington, care sunt domeniile de securitate in privinta carora vor conlucra pentru ca Bucurestiul sa poata indeplini conditiile necesare ridicarii vizelor, obligatorii in prezent in cazul calatoriilor pe teritoriul american.

Ambasadorul Romaniei in Statele Unite, Adrian Vierita, si secretarul pentru securitate interna al Statelor Unite, Michael Chertoff, au semnat atunci "Declaratia dintre Ministerul Internelor si Reformei Administrative al Romaniei (MIRA) si Departamentul pentru Securitate Interna al Statelor Unite ale Americii (DHS) privind principiile de cooperare in vederea intaririi masurilor bilaterale de securitate pentru calatoriile internationale si a indeplinirii cerintelor Programului Visa Waiver".

Documentul are practic numai rolul de a confirma la nivel politic intentia autoritatilor din cele doua tari de a coopera pentru punerea in practica a unui set de masuri menite sa dea autoritatilor americane suficiente garantii de securitate pentru a recomanda accesul Romaniei in programul Visa Waiver, in care sunt incluse tarile ce nu mai au nevoie de obtinerea prealabila a vizelor.

Aceste masuri vizeaza introducerea unui sistem national de emitere a pasapoartelor electronice, crearea unor mecanisme pentru asigurarea schimbului de informatii privind pasapoartele pierdute sau furate si a schimbului de informatii privind persoanele cunoscute sau suspecte de implicare in activitati teroriste, stabilirea unor aranjamente pentru functionarea la bordul aeronavelor apartinand companiilor aeriene americane a insotitorilor cu atributii de securitate (air marshals). Punerea in practica a acestor masuri va conduce la cresterea sigurantei calatoriilor internationale pentru toti participantii, cu beneficii inclusiv pentru cetatenii romani, informa in noiembrie anul trecut un comunicat al Ministerului roman de Externe.

Potrivit textului declaratiei, cooperarea nu se va limita numai la aceste masuri, care in general vizeaza siguranta calatorilor si securizarea frontierelor. Masurile sunt insa identice cu cele asumate de alte state membre ale Uniunii Europene care aspira la statutul de participant in Programul Visa Waiver, subliniaza comunicatul.

Pe masura ce vor adopta aceste masuri, autoritatile romane si cele americane vor incheia acorduri distincte, cu forta juridica obligatorie, in fiecare dintre domeniile prevazute in legislatia americana si prezentate in continutul Declaratiei. Astfel, de pilda, autoritatile nationale competente din Romania intentioneaza incheierea unui aranjament cu SUA pentru a schimba informatii privind monitorizarea persoanelor cunoscute sau suspecte ca fiind teroristi, potrivit textului declaratiei.

Evaluarea accesului Romaniei in Programul Visa Waiver se va face in functie de momentul finalizarii acestor masuri, dar si de evolutia ratei de refuz al cererilor de vize turistice si/sau de afaceri depuse de cetatenii romani la ambasadele si consulatele Statelor Unite, precizeaza MAE.

Nivelul maxim al ratei de refuz acceptat de legea americana pentru tarile din Programul Visa Waiver este de 10%. In prezent, rata de refuz al cererilor de vize in cazul Romaniei este de 25% (in scadere, de la 37,7% anul trecut), reamintesc autoritatile romane.

Publicat Vineri, 6 Februarie 2009 - 14:22
Cuvinte cheie: Visa Waiver, SUA, vize, romani | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours