Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Boc catre procurori: "Nu raspundeti apelurilor politice"

Ignorarea apelurilor politice, transparenta actiunilor si colaborarea internationala intre Ministerele Publice, au fost elementele principale ale discursurilor presedintelui Traian Basescu si premierului Emil Boc, prezenti, marti, la summitul procurorilor generali.

Presedintele Traian Basescu a subliniat importanta colaborarii internationale intre Ministerele Publice, in contextul in care, odata cu globalizarea, si infractorii au dobandit o libertate de miscare mai mare.

"In contextul unei lumi globalizate, schimbul de informatii si cooperarea statelor este esentiala pentru combaterea fenomenelor infractionale", a spus Basescu.

Presedintele Basescu a recunoscut ca mijloacele tehnice oferite de stat procurorilor, sunt mult depasite.

"De multe ori, activitatea complexa de depistare a criminalitatii este ingreunata de accesul la tehnologie avansata a celor implicati in combatarea faptelor penale, care permite transferul rapid de fonduri si de persoane precum si de lipsa de personal specializat din institutiile competente", a explicat Traian Basescu.

O conditie esentiala pentru buna desfasurare a activitatii procurorilor este independenta investigativa, care trebuie asigurata de catre stat. Procurorul, la randul sau, este responsabil de eficienta si transparenta activitatii sale, pentru a realiza astfel o crestere a increderii populatiei in sistemul judiciar.

Boc: "Nu cedati presiunilor politice"

Premierul Emil Boc, prezent si el la deschiderea summit-ului mondial al procurorilor i-a sfatuit pe acestia sa nu cedeze presiunilor la care sunt supusi atat din partea politicienilor, cat si din partea presei sau a cetatenilor, si sa nu raspunda apelurilor politice.

"Din punct de vedere al presiunii politice, este clar ca exista o tentatie a politicianului de a folosi telefonul. Sfatul meu este de a nu raspunde la apelurile politice ale acestuia. Este o garantie a democratiei si a statului de drept", a declarat Boc in discursul sustinunt la deschiderea summitului mondial al procurorilor.

Premierul le-a spus ca stie cat de dificila este misiunea procurorilor si ca acestia trebuie sa faca fata chiar si amenintarilor fizice.

Kovesi: "Este esentiala delimitarea clara a serviciilor de procuratura de clasa politica"

Procurorul general, Laura Kovesi, sustine ideea premierului Emil Boc si spune ca, din punctul de vedere al independentei sistemului, este esentiala existenta unei delimitari clare si transparente a serviciilor de procuratura de clasa politica.

Rezultatele studiilor sociologice au aratat ca mediul politic este considerat in mod covarsitor drept factorul cel mai susceptibil sa efectueze presiuni asupra procurorilor, acesta fiind indicat de 30% dintre respondenti, pe cand doar 4% au mentionat procurorii ierarhic superiori.

"Independenta nu constituie un scop in sine, ci o conditie necesara pentru ca serviciile de procuratura sa isi indeplineasca in mod corespunzator functia care le revine in interiorul societatii", a mai spus Kovesi.

Reprezentantul UNODC este de acord cu infiintarea secretariatului tehnic al Summit-ului Procurorilor


Pe de alta parte, John Sandage, directorul adjunct al Biroului Natiunilor Unite pentru Droguri si Criminalitate-UNODC, a declarat ca este binevenita propunerea procurorului general, Laura Kovesi, de infiintare a unui secretariat tehnic al Summit-ului Mondial al Procurorilor.

Directorul adjunct al Biroul Natiunilor Unite pentru Droguri si Criminalitate - UNODC a enumerat marti, in cadrul Summit-ului mondial al Procurorilor Generali de la Bucuresti, provocarile la care sunt supusi procurorii din partea criminalitatii organizate.

Sandage a amintit de metode de trafic ce se intalnesc la nivel mondial, incepand cu traficul cu specii de animale pe cale de disparitie si terminand cu traficul de "diamante insangerate" din Africa.

Sandage a mai vorbit de traficul cu fiinte umane, de piratarea bunurilor de lux, mafia financiara si a aratat ca exista o cauzalitate intre crima organizata si mediul economic.

Romania gazduieste, in intervalul 23 - 25 martie, cel de-al treilea summit mondial al procurorilor generali, la care participa, potrivit Ministerului Public, aproximativ 330 de invitati din peste 100 de tari, plus 16 organizatii internationale.

Publicat Marti, 24 Martie 2009 - 12:18
Cuvinte cheie: procurori, justitie, summit, Basescu, Boc, Kovesi, lege, proces | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours