Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Bilant DNA: Coruptii au studii superioare, prejudiciul depaseste 380 milioane euro

Procurorii anticoruptie au finalizat peste 2.300 de dosare penale in anul 2008, numarul sesizarilor de acte de coruptie fiind in crestere, iar din cei 638 de inculpati trimisi in judecata, 413 au studii superioare. Prejudiciul total constatat de DNA in dosarele instrumentate se ridica la peste 380 de milioane de euro.

Procurorii au avut de solutionat 3.959 de cauze, fata de 3.319 cate au fost in anul 2007, finalizand 2.309 de cauze anul trecut, fata de 2.070 in anul anterior, potrivit sefului DNA, Daniel Morar.

Din cele 1.624 de cauze solutionate pe fond, in 163 s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor. "Procentul este de 10 la suta din numarul total al solutiilor dispuse pe fondul de cauze", a mentionat Daniel Morar, citat de Newsin.

Seful DNA a mai declarat ca "desi numarul rechizitoriilor a scazut cu doua, numarul inculpatilor trimisi in judecata a crescut de la 415 la 683, constatandu-se dublarea numarului inculpatilor aflati in stare de arest preventiv".

Totodata, dintre 683 de inculpati trimisi in judecata, 413 au studii superioare.

Cei 683 de inculpati trimisi in judecata, au comis, asa s-a retinut in rechizitoriu, 1304 infractiuni, comparativ cu 958 in anul precedent.

"Majoritatea infractiunilor sunt prevazute pe Legea 78/2000 si sunt infractiuni de coruptie, asimiliate, in legatura cu cele de coruptie, sau in fraudea fondurilor europene. Sunt retinute 787 de infractiuni in legea 78 din care majoritatea sunt infractiuni clasice de coruptie", a mai spus seful DNA care a adaugat ca "avem 193 de infractiuni asimilate celor de coruptie, 191 de infractiuni in legatura directa cu infractiunea de serviciu si 93 de infractiuni impotriva intereselor financiare ale comunitatilor europene. 130 de infractiuni sunt prevazute in legile speciale, in general infractiuni economice, la piata de capital, evaziune fiscala, initiere si constituire de grup organizat sau spalarea banilor. 387 de infractiuni prevazute in codul penal sunt infractiuni care merg in concurs cu infractiunile care sunt in competenta exclusiv a DNA", a declarat Daniel Morar.

Procurorii DNA au constatat, totodata, o crestere a sesizarii instantelor la capitolul infractiuni de coruptie si asimilate coruptiei. "Cea mai semnificativa crestere o inregistram la infractiunea de cumparare de influenta, ceea ce demonstreaza ca incriminarea aceastei infractiuni destul de recenta a fost una benefica", spune Morar. Fata de 2007, in care s-au retinut cinci infractiuni de cumparare de influenta, in anul 2008, au fost retinute 109 infractiuni.

Prejudiciul total retinut in rechizitoriile DNA este de aproximativ 384 milioane euro

Prejudiciul total retinut in rechizitoriile facute de DNA in 2008 este de aproximativ 384 milioane euro, din care, pentru 100 milioane euro, o parte din prejudiciul adus unor autoritati publice nu sunt constituiri de parte civila, a declarat seful DNA.

"Complexitatea cauzelor este dovedita si de prejudiciul total retinut in rechizitorii, care este de peste 530 de milioane de lei, plus 237 de milioane de euro, comparativ cu 385 milioane lei in anul 2007", a mai declarat seful DNA, Daniel Morar.

Morar a mai spus ca pentru majoritatea sumelor exista constituire de parte civila, iar la "avutul persoanelor fizice si juridice de drept privat avem constituiri de parte civila in majoritatea situatiilor, mai putin pentru suma de 8 milioane de euro".

De asemenea, seful DNA a precizat ca au crescut infractiunile de evaziune fiscala pentru care cercetarile au fost finalizate si au ajuns in fata judecatorilor 60 de dosare fata de 10, in 2007. "Avem 14 infractiuni de spalare a banilor si 10 infractiuni la piata de capital", a adaugat Morar.

Din cele 783 de persoane trimise in judecata, 284 au ocupat functii importante

Morar a adaugat ca din cele 783 de persoane trimise in judecata de DNA in 2008, 284 au ocupat sau ocupa functii importante. Astfel, au fost trimisi in judecata trei ministri, pateu deputati, un senator si patru persoane cu rang de secretar sau subsecretar de stat.

Totodata, au ajuns in instanta un prefect, un subprefect, sapte procurori, doi judecatori, 12 avocati, sase notari publici, 13 primari si viceprimari, trei presedinti si vicepresedinti de CJ si 66 de ofiteri de politie, a completat Daniel Morar.

Morar a adaugat ca sapte dintre cei trimisi in judecata sunt cetateni straini si "avem pentru prima data inculpata o persoana juridica".

Morar considera ca faptele de coruptie sunt pedepsite prea bland

Daniel Morar a facut referire la caracterul descurajator al pedespelor aplicate de instante in anul 2008, pentru dosarele DNA.

Potrivit statisticilor, din cei 97 de inculpati condamnati definitiv pentru infractiuni de coruptie, instantele de judecata au dispus pentru 69 de inculpati, fie suspendarea conditionata a executarii pedepsei inchisorii, fie suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere."Din punctul nostru de vedere asistam la o sanctionare blanda a faptelor de coruptie", a declarat, vineri, Daniel Morar.

Din 97 de  inculpati condamnati definitiv, pedepse cu executare in detentie au primit doar 28 de inculpati, adica aproximativ 29 la suta din numarul condamnatilor isi vor executa pedepsele in detentie. Morar a mai aratat ca 48 dintre condamnati cu comis faptele in timp ce activau in sectorul public (magistrati, politisti, personal vamal, ofiteri de armata, directori de institutii publice) in timp ce ceilalti 49 provin fie din sectorul privat (avocati, experti, lucratori bancari, directori sau administratori ai unor societati comerciale), fie erau persoane fara ocupatie.

Pentru un numar de 32 de inculpati condamnati, instantele au aplicat pedepse situate la minimul special, ceea ce reprezinta un procent de 33 la suta din numarul total al condamnatilor. Totodata, pentru 38 de inculpati condamnati, instantele au aplicat pedepse orientate spre minim, situate sub jumatatea intervalului de pedeapsa prevazut de textul legal, ceea ce reprezinta un procent de 39 la suta din numarul total al condamnatilor. "Prin urmare, in conditiile in care 58 la suta din persoanele condamnate au primit pedepse situate la minim sau sub minimul special prevazut de lege, concluzia este ca, si din punct de vedere al cuantumului pedepselor aplicate, se observa sanctionarea blanda a faptelor de coruptie, asimilate sau conexe acestora" a mai aratat Morar.

Instantele de judecata au achitat in 2008, prin hotarari definitive, 23 de inculpati, dintre care, in 6 din cazuri, achitarile au fost determinate de schimbarea declaratiilor martorilor in fata instantei de judecata. La acest numar, se adauga alte 27 de persoane achitate ca urmare a dezincriminarii faptelor.

La randul sau, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, s-a aratat nemultumita de activitatea procurorilor anticoruptie din teritoriu, aratand ca 121 de procurori ai DNA au intocmit 163 de rechizitorii, adica sub doua rechizitorii de fiecare procuror.

In replica, seful DNA, Daniel Morar, a aratat ca nu conteaza numarul de rechizitorii intocmite, ci numarul de inculpati trimisi in judecata.

Cel mai rapid dosar al DNA, din 2008, a fost finalizat in 14 zile

Cea mai scurta durata de urmarire penala, in anul 2008, in cazul unui dosar intocmit de procurorii anticoruptie, a fost de 14 zile, iar cea mai lunga perioada de finalizare a fost de 2 ani si 9 luni.

Totodata, Daniel Morar a mai aratat, la bilantul DNA pe anul 2008, ca durata medie a unui proces - pana se ajunge la o condamnare definitiva - este de 3 ani.

In acelasi timp, Morar a adaugat ca cel mai lung proces a unui dosar trimis in instanta de procurorii anticoruptie a fost de 4 ani si 9 luni, iar cel mai rapid a durat doar 7 luni. 

Publicat Vineri, 27 Februarie 2009 - 11:05
Cuvinte cheie: coruptie, DNA, Morar | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours