Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Basescu vrea gaz mai ieftin pentru petrochimie si siguranta in aprovizionare

Presedintele Traian Basescu i-a spus premierului rus Vladimir Putin, in discutiile purtate in timpul crizei gazelor dintre Moscova si Kiev, ca diferenta de pret intre gazul rusesc furnizat Romaniei si cel furnizat Ucrainei face ca industria petrochimica romaneasca sa devina necompetitiva.

Presedintele Traian Basescu a dezvaluit, luni seara, la TVR1, ca in timpul crizei gazelor dintre Ucraina si Rusia, a avut doua discutii telefonice cu premierul rus Vladimir Putin, dar si una cu omologul sau de la Moscova, Dmitri Medvedev, in cursul carora a discutat despre posibilitatea ca Romania sa cumpere gaz rusesc direct de la Gazprom, eliminand intermediarii.

"Nu am tinut sa fac public continutul acestor discutii pentru ca nu sunt de interes public. Singurul lucru care era de interes public din discutiile noastre a fost cel legat de contractarea directa de catre Romania a gazului din Federatia Rusa si nu prin intermediari, lucru pe care premierul Putin l-a acceptat", a repetat presedintele Basescu o declaratie pe care a facut-o si cu alte ocazii.

Romania a aflat initial din presa rusa despre faptul ca presedintele Basescu a purtat discutii telefonice, in doua randuri, cu premierul Vladimir Putin, in timpul crizei gazelor dintre Kiev si Moscova, care a afectat Europa pentru cateva zile incepand din 7 ianuarie. Prima dintre convorbirile cu premierul rus a fost initiata de presedintele roman, cea de-a doua a avut loc la initiativa lui Vladimir Putin, potrivit Palatului Cotroceni. Elementul de noutate dezvaluit luni de Traian Basescu este convorbirea cu presedintele Dmitri Medevedev, despre care nu s-a stiut pana acum. Seful statului nu a precizat cand a avut loc aceasta discutie.

Presedintele a mai spus ca in convorbirile cu partea rusa a mentionat si problemele pe care le intampina petrochimia romaneasca din cauza pretului mult mai mic la gaze de care se bucura Ucraina, sugerand ca industria romaneasca trebuia sa faca fata unei concurente neloaiale, ceea ce o facea lipsita de competitivitate pe piata internationala.

"Sigur, am mai ridicat o problema, problema care afecteaza puternic petrochimia noastra, aceea a diferentei de pret, pretul la care industria noastra chimica primeste gazul - industria de ingrasaminte inseamna 70% gaz - si pretul la care Ucraina primea gazul, la 170 de dolari mia de metri cubi, ceea ce punea industria noastra chimica intr-o situatie absolut imposibila in competitia pe piata internationala, la vanzarea ingrasamintelor, in raport cu industria ucraineana", a explicat Basescu. "Ce a raspuns Putin?", l-a intrebat realizatorul pe presedinte. "Pai, pretul gazelor in Ucraina este (in prezent - n.r.) de 380 de dolari, de la 170, pe mia de metri cubi", a raspuns presedintele, sugerand ca aceasta crestere a pretului la care gazul rusesc este livrat Ucrainei este favorabila Romaniei.

"Noi ne aprovizionam la pretul pietei, important pentru noi este sa avem toti acelasi pret. Iar Romania nu cere un pret mai mic, ci cere pretul pietei in conditiile de achizitie directa de la Gazprom si nu prin intermediari care la pretul pietei isi mai adauga un comision", a explicat presedintele, in conditiile in care Romania plateste unul dintre cele mai mari preturi din Europa pentru gazele rusesti, de peste 500 de dolari mia de metri cubi.

La observatia realizatorului ca prin astfel de masuri Romania si-ar putea atrage antipatia Ucrainei, Basescu a subliniat ca interesul sau este ca industria din Romania sa beneficieze de conditii egale cu ale concurentilor. "Deci eu nu vorbesc de prieteni, nu am datoria sa protejez nici interesele Federatiei Ruse, nici interesele Ucrainei. Interesul industriei chimice din Romania este ca cei cu care concuram pe piata ingrasamintelor, spre exemplu, sa primeasca gaz in aceleasi conditii ca si Romania", a declarat Basescu.

Seful statului va merge, la sfarsitul lunii februarie, intr-o vizita la Kiev si se pregateste si pentru o vizita la Moscova.

Intr-o discutie cu presa straina, la 8 ianuarie, in plin conflict cu Ucraina pe tema gazelor, premierul rus Vladimir Putin a divulgat ca intr-o discutie telefonica purtata cu presedintele Traian Basescu a ridicat problema intermediarilor pentru achizitionarea gazului.

"Suntem de acord sa trecem la relatii directe (de livrare a gazului) cu companiile de stat", a spus Putin, care nu s-a limitat la aceasta afirmatie, ci a apelat la un ton ironic, care a transformat intelesul mesajului. "Am si o contraoferta pentru Romania, care este greu de refuzat... Transmiteti, va rog, presedintelui Romaniei – tot volumul de gaz anual destinat pentru consumul Ucrainei suntem de acord sa-l vindem companiei de stat din Romania, iar voi sa-l vindeti mai departe Ucrainei...E buna oferta?...Sper c-ati consemnat!", i-a spus fostul presedinte al Rusiei corespondentului TVR la Moscova.

In aceeasi conferinta de presa, premierul Putin a aratat ca vanzarea de gaz ieftin catre Ucraina pune intr-o pozitie dezavantajoasa intregi ramuri industriale, facandu-le necompetitive fata de ramurile similare din Ucraina. In acest sens, el a dat exemplul industriei petrochimice din Romania.

Daca nu se poate Nabucco, e bun si SouthStream

Presedintele Traian Basescu este de parere ca in domeniul gazelor Romania se confrunta cu o problema de siguranta a tranzitului si de aceea ia in serios South Stream, proiectul de gazoduct ruso-italian, dar numai daca UE va constata ca propriul ei proiect, Nabucco, nu poate fi realizat. Ca stat membru UE, Romania nu se dezice de obiectivele ei europene si trebuie sa asigure functionarea solidaritatii europene, chiar daca ia in serios posibilitatea ca South Stream sa ajunga in Romania, a explicat Basescu.

Proiectele de gazoduct South Stream si Nabucco sunt considerate adesea rivale, primul propunandu-si ocolirea Ucrainei ca tara de tranzit, iar cel de-al doilea ocolirea Rusiei ca tara de aprovizionare cu gaze. Proiectul Nabucco, sustinut de UE, dar si de Statele Unite, este supervizat de un consortiu format din companii din sase tari, inclusiv Romania, prin Transgaz. Mai viabil din punct de vedere economic si mai putin constisitor decat South Stream, Nabucco isi propune sa aduca gaz de la Marea Caspica, insa are o problema cu sursele de aprovizionare si cu finantarea.

De aceea, sunt tari, precum Bulgaria, care merg cu ambele conducte - si cu Nabucco, si cu South Stream. La aceasta observatie a realizatorului, care sugera ca si Romania ar putea adopta o astfel de atitudine, presedintele Basescu a raspuns: "Imediat ce se rezolva problema cu Nabucco, vom sustine sa treaca pe la noi si South Stream, dar Romania nu se dezice de calitatea ei de bun european. Probabil nici nu suntem la fel de stransi cu usa, cum sunt altii. Noi, de bine de rau, s-a demonstrat acum ca avem resurse sa trecem peste o criza a gazului, care a tinut aproape trei saptamani. Avem resurse, dar, pe de alta parte, solidaritatea europeana trebuie sa functioneze", a subliniat Basescu, sugerand ca pentru Romania prioritar este proiectul Nabucco.

Intrebat daca Nabucco este o varianta sigura, in conditiile in care o parte din gaz ar trebui sa vina din Iran, tara ce nu se bucura de incredere in prezent, Basescu a dat asigurari ferme ca "in momentul in care europenii vor constata ca proiectul Nabucco nu poate fi realizat din lipsa de sursa de aprovizionare, Romania va privi cu toata increderea la South Stream. Pana atunci, insa, suntem tara europeana", a subliniat Basescu.

"Vrem o relatie foarte buna cu Federatia Rusa, vrem sa luam gaz direct de la Federatia Rusa si nu prin intermediar, dar nimeni nu ne poate cere sa ne dezicem de ceea ce suntem, stat membru al UE", a continuat presedintele, respingand posibilitatea unor intelegeri insotite de conditii.

Pe de alta parte, seful statului spune ca pe actualul traseu al gazului rusesc catre Europa si catre Romania, "marea problema" o reprezinta "siguranta tranzitului", dar a evitat sa pronunte direct numele Ucrainei.

"Sigur - si aici iar nu vreau sa trimit sageti spre nici o capitala - stiu cu cata placere cate o mare si stralucita analiza ma va taxa, dar o voi spune: sigur ca nici nu putem sa nu observam ca pe actualul traseu al gazului, catre Europa si catre Romania, atat cat avem nevoie, avem o mare problema: siguranta tranzitului. O avem. De ce nu se intelege Federatia Rusa cu Ucraina nu e problema noastra decat in momentul in care ne afecteaza, dar realitatea care s-a vazut in aceasta iarna, ca si in 2006, este aceea ca nu avem certitudinea unui tranzit garantat din Federatia Rusa catre Europa", a spus presedintele.

Publicat Marti, 27 Ianuarie 2009 - 09:41
Cuvinte cheie: Basescu, Putin, Medvedev, gaz, gaze naturale, South Stream, Nabucco | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours