Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Acordul cu FMI ar putea aduce majorari de taxe si reducerea sporurilor, dar cota unica si salariile vor scapa

Raportul Fondului Monetar International (FMI) a fost definitivat si urmeaza etapele premergatoare negocierilor cu Fondul, presedintele Traian Basescu anuntand ca TVA si a cota unica vor fi mentinute, in timp ce un analist Moody's estimeaza ca institutia financiara nu va impune inghetarea salariilor din sectorul bugetar, dar va cere reducerea cheltuielilor si sustinerea veniturilor bugetare.

"Vom vedea ce rezulta din negocieri si cum putem sa acomodam interesele noastre cu interesele Fondului, UE, pe de o parte, iar, pe de alta parte, va trebui sa avem foarte multa grija ca negocierile sa fie indreptate catre realizarea obiectivelor noastre. Printre altele, modernizarea statului, modernizarea sistemelor de salarizare, de pensii, modernizarea sistemului fiscal si, foarte important, programul de convergenta, in asa fel incat in 2014 Romania sa adere la euro", a declarat Basescu, potrivit Newsin.

Referitor la mentinerea TVA si a cotei unice, Basescu a precizat ca fost "de la bun inceput stabilite". "Obligatia mea in relatia cu Fondul este sa stabilesc lucrurile care nu se pot face, ceea ce am facut de la inceputul misiunii. In rest, este problema Guvernului. Ca, spre exemplu, TVA crescut sau umblarea la cota unica. Aceste lucruri au fost de la bun inceput stabilite, sunt lucruri care nu se pot face. Au fost transmise ca atare",a spus seful statului.

Presedintele a mai spus ca vor trebui organizate intalniri cu patronatele, sindicatele si bancile, scopul principal fiind acela de a-i preveni si informa cu privire la "evolutii la nivel european".

Moody's: Acordul Romaniei cu FMI nu presupune inghetarea salariilor

Analistul Moody's, Kenneth Orchard, apreciaza ca FMI nu ii va impune Romaniei inghetarea salariilor in sectorul bugetar, in cazul incheierii unui acord, deoarece o astfel de masura nu este necesara in conditiile in care cursul de schimb poate amortiza socurile externe asupra economiei romanesti.

"As fi foarte surprins sa vad o asemenea masura in cazul Romaniei. Este adevarat ca Letonia s-a angajat, in urma acordului cu Fondul Monetar International, la scaderea cu 15% a cheltuielilor cu salariile in sectorul public, dar regimul cursului de schimb este diferit, moneda letona este legata de euro", a declarat Kenneth Orchard, citat de Newsin.

Analistul subliniaza ca, in cazul unui acord cu FMI, Guvernul trebuie sa opereze scaderi de cheltuieli si sa gaseasca solutii pentru a sustine veniturile bugetare.

"Romania are nevoie de consolidare fiscala. Este dificil sa speculez care ar putea fi masurile impuse. Un acord cu FMI presupune, de cele mai multe ori, si majorari de taxe".

FMI ar putea accepta un deficit bugetar de peste 3% din PIB in 2009

Fondul Monetar International (FMI) si Romania vor ajunge, probabil, la un acord ca deficitul bugetar sa depaseasca in acest an limita Uniunii Europene (UE), de 3% din PIB, potrivit unor surse guvernamentale, citate de Reuters.

FMI ar dori, potrivit surselor citate, ca bugetul sa fie construit pe cea mai pesimista ipoteza, ce prevede o comprimare a economiei romanesti cu 4% in acest an. Bugetul actual, aprobat de Parlament, ia in calcul o crestere economica de 2,5%.

Sursele citate spun ca un acord cu FMI ar fi conditionat de masuri precum majorarea varstei de pensionare si reduceri suplimentare ale cheltuielilor publice, in special in cadrul unor firme de stat ce inregistreaza pierderi sau sunt neperformante, cum ar fi companiile din sectorul feroviar sau minier.

BM: Sporurile trebuie sa reprezinte cel mult 25% din salariile bugetarilor

Banca Mondiala recomanda Romaniei ca sporurile sa nu reprezinte mai mult de 25% din salariile bugetarilor, iar acest principiu ar trebui sa stea la baza elaborarii legii unice a salarizarii din sistemul bugetar.

Intr-un raport trimis oficialilor de la Bucuresti in 2008, expertii Bancii Mondiale atrageau atentia ca salariul de baza in Romania este o parte disproportionat de mica in cadrul remuneratiilor totale, el variind intre 68% la profesori si 42% pentru angajatii din domeniul sigurantei publice, excluzand sumele platite de angajator pentru contributiile sociale.

Banca Mondiala recomanda guvernului eliminarea sporului de vechime si cresterea salariilor in functie de concurenta cu pozitiile similare din mediul privat.

Moody's: Romania poate pierde ratingul de investment grade, daca UE isi reduce sprijinul

Moody's ar putea cobori ratingul Romaniei sub categoria investment grade, daca Uniunea Europeana va da semnale ca este mai putin inclinata sa sprijine Romania, potrivit analistului Kenneth Orchard.

"Exista motive puternice atat pentru guvernul Romaniei, cat si pentru Uniunea Europeana ca sa coopereze pentru a stabiliza economia romaneasca. Totusi, daca vor fi semnale ca UE devine mai putin inclinata sa sprijine Romania, este posibila o coborare a ratingului sub categoria investment grade", a comentat Orchard.

Moody's a reconfirmat vineri ratingul Romaniei, cu perspectiva stabila, argumentandu-si decizia de mentinere a calificativului in categoria "investment grade" prin datoria publica moderata si intarirea institutiilor dupa intrarea in UE.

Decizia agentiei ia in calcul si probabilitatea unui acord al Romaniei cu Fondul Monetar International (FMI) si UE pentru finantare, care ar presupune o ajustare bugetara.
Publicat Vineri, 20 Martie 2009 - 18:16
Cuvinte cheie: basescu, FMI, TVA, cota unica, moody's, banca mondiala, sporuri, salarii | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours