Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Basescu: "Va garantez ca in Romania nu se fac ascultari ilegale"

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca nu a avut niciodata vreo discutie cu Claudiu Saftoiu despre conversatiile telefonice ale politicienilor si a precizat ca a vazut transcripturi de interceptari cand a primit dosarele ministrilor pentru care s-a solicitat inceperea urmaririi penale.

"Referitor la declaratia domnului Saftoiu, eu fac o singura observatie: nu am avut niciodata o astfel de discutie cu domnul Saftoiu, nu stiu de unde a inventat in faza initiala discutia, pentru ca a retractat-o, si va garantez ca in Romania, cel putin ceea ce eu stiu, nu se fac ascultari ilegale", a spus Basescu la postul public de televiziune.

"Eu am vazut transcripturi de ascultari atunci cand mi-au venit dosarele ministrilor care au trecut pe la aviz la mine si atunci am vorbit despre ele. Am vorbit despre ascultarile in cazul celebru cu spionii, Seres, Nagy, unde erau transcripturile care probau afirmatiile procurorilor si am vorbit public despre acest lucru. La Presedintie nu se primesc transcripturi, ele se duc direct celor care le-au solicitat, Parchete, Politie", a explicat seful statului.

Fostul consilier prezidential Claudiu Saftoiu a declarat, in 20 ianuarie, la Realitatea TV, ca ar fi aflat de la presedintele Basescu ca stia ce "vorbeau cu o seara inainte Ion Iliescu cu Mircea Geoana", in timp ce Administratia Prezidentiala respinge afirmatiile si ii cere sa le probeze.

Prezent in studioul emisiunii "Deschide Lumea" de la Realitatea TV, fostul consilier prezidential Claudiu Saftoiu a spus ca a aflat "acum un an, doi ani ", de la presedintele Traian Basescu, ca acesta stia despre discutii intre liderii PSD Mircea Geoana si Ion Iliescu. "Eu am aflat despre interventii politice care se bazeaza pe informatii si interceptari ilegale. Ori aceste lucruri, acum un an, doi ani am aflat de la presedintele Romaniei ca stia ce vorbeau cu o seara inainte Ion Iliescu cu Mircea Geoana", a declarat Saftoiu.

Dupa ce plecat din studio, Saftoiu a revenit, telefonic, cu urmatoarele precizari: "Este vorba de declaratiile pe care Basescu le dadea in presa, nu ca-mi spunea mie. Am aflat din surse publice ca presedintele stia ca anumiti politicieni vorbeau la telefon despre politica, asta nu inseamna ca mi-a spus personal."

Presedintele Traian Basescu va sesiza Parchetul General cu privire la afirmatiile fostului sef al SIE Claudiu Saftoiu, in cazul in care institutia nu se autosesizeaza, a declarat, la o zi dupa interventia televizata a fostului consilier prezidential, Valeriu Turcan, adaugand ca seful statului nu a cerut informari despre activitatea politica a unor cetateni.

"Administratia Prezidentiala ii solicita din nou domnului Claudiu Saftoiu sa probeze afirmatiile facute ieri. Afirmatiile domnului Claudiu Saftoiu sunt iresponsabile, neadevarate, iar presedintele va urma calea legala", a declarat Valeriu Turcan.

Turcan a precizat ca presedintele considera ca in cazul unor afirmatii de o asemenea gravitate ar fi normala autosesizarea Parchetului General. "Exista o initiativa, o propunere a fostului presedinte Emil Constantinescu, pe care presedintele o considera necesara si utila, si presedintele incurajaza Parlamentul sa clarifice aceasta chestiune, dar cred, in acelasi timp, ca avand in vedere gravitatea afirmatiilor ar trebui sa se autosesizeze Parchetul General. Daca nu, va sesiza domnia sa Parchetul General", a declarat purtatorul de cuvant al presedintelui.

"Pentru ca au aparut comentarii din partea unor fosti sau actuali politicieni, as vrea sa precizez ca, daca exisa persoane care spun ca au primit informari privind viata privata sau activitatea politica a unor cetateni romani, pozitia presedintelui este urmatoarea: Respectivele persoane se fac vinovate de tainuirea unor astfel de presupuse derapaje. Presedintele nu a solicitat fostilor sau actualilor directori ai serviciilor de informatii si nici nu a primit din initiativa acestora, informari despre viata privata sau activitatea politica a unor cetateni romani", a subliniat Turcan.

Purtatorul de cuvant al presedintelui a amintit ca seful statului a cedat opozitiei functiile de directori ai serviciilor de informatii.Turcan a precizat ca seful statului a considerat, atunci cand a luat aceasta decizie, ca se va inregistra astfel un progres in democratizarea vietii publice si in incercarea de crestere a increderii cetatenilor in institutii si in statul de drept.

"Presedintele Traian Basescu este primul sef de stat roman care in mandatul sau nu a propus pentru functia de director ai SIE sau SRI persoane care proveneau din partidul care il sustine sau persoane apropiate, evident, cu exceptia domnului Saftoiu",a spus Valeriu Turcan.

Publicat Marti, 27 Ianuarie 2009 - 10:18
Cuvinte cheie: Basescu, Saftoiu, Turcan, interceptari, ascultari, ilegale | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours