Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Basescu urecheaza iar Justitia: Nu ati ajuns la un standard minimal de activitate

Presedintele Traian Basescu a spus marti ca i se pare inadmisibil ca un segment de activitate fundamental, cum este Justitia, sa nu reuseasca sa dea un raspuns pozitiv imperativului de a ajunge la un standard minimal de activitate, comparativ cu standardele Uniunii Europene.

"Este cunoscut punctul meu de vedere ca mi se pare inadmisibil ca pe un segment de activitate fundamental, cum este Justitia, in care, in afara de corpul magistratilor, este implicat si politicul la cel mai inalt nivel-Parlament, Guvern, institutii precum ANI sau Politia Romana-, structuri care toate sunt beneficiare ale unei structuri profesionale cu studii superioare si oameni de cea mai buna calitate, sa nu reuseasca sa dea un raspuns pozitiv acestui imperativ de a aduce Justitia la un standard minimal de activitate, comparativ cu standardele UE", le-a spus presedintele Traian Basescu liderilor politici si sefilor institutilor din sistemul judiciar, mentioneaza Newsin.

Seful statului a aratat ca a ales sa invite la discutii toti factorii implicati in procesul de reformare a Justitiei pentru ca raportul Comisiei Europene nu trebuie tratat cu fiecare institutie in parte, astfel ca obiectivul comun ca raportul din luna iulie sa constate indeplinirea tuturor obligatiilor asumate sa poata fi indeplinit.

"Am ajuns la concluzia ca cele patru benchmark-uri trebuie sa se constituie in prioritatie tuturor institutiilor si, de asemenea, am considerat ca am responsabilitatea constitutionala ca aceasta discutie sa aiba loc iar ea sa fie finalizata, nu astazi neaparat, cu un grafic de actiune pe care sa ni-l asumam responsabil toate institutiile care trebuie sa dea un raspuns pozitiv in numele Romaniei", a aratat seful statului.

Presedintele a facut o trecere in revista a structurii problemelor semnalate, asa cum sunt prezentate in raportul tehnic al Comisiei Europene, referindu-se la Parlament, CSM, Guvern, Inalta Curte de Casatie si Justitie si Agentia Nationala de Integritate.

"Cred ca documentarul intocmit de domnul ministru Predoiu ne este foarte util tuturor, eu as face o foarte scurta trecere in revista, nu a raportului, ci a structurii problemelor care au fost semnalate asa cum ele se prezinta in raportul tehnic care a fost facut public acum cateva zile. Avem probleme in sarcina Parlamentului Romaniei, care vizeaza trecerea prin Parlament a celor patru Coduri. Tot legat de Parlament, avem observatia ca Parlamentul trebuie sa nu mai blocheze investigatiile magistratilor", a precizat seful statului.

In ceea ce priveste CSM, Basescu a spus ca revine in sarcina Consiliului responsabilitatea adoptarii unei strategii de resurse umane in domeniul justitiei, in contextul procesului de pensionare extrem de accelerat in ultima vreme, si ca este necesara o politica de resurse umane prin care sa se puna in valoare noile Coduri.

Presedintele a aratat ca Guvernul trebuie sa faca o evaluare a impactului intrarii in functiune a celor patru Coduri, sa asigure publicarea rapida a tuturor hotararilor judecatoresti pe pagini de internet, pentru transparenta. Tot in sarcina Executivului ar reveni, potrivit lui Basescu, operationalizarea deplina a ANI si organizarea de campanii de informare in ceea ce priveste coruptia in toate domeniile.

"Pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie devine o prioritate unificarea jurisprudentei la nivel national, iar ANI trebuie sa demonstreze ca este capabila sa-si desfasoare investigatiile fara imixiuni din exterior si cu cooperarea altor autoritati ale statului, ceea ce ar insemna deplina operationalizare a ANI", a precizat seful statului.

"Acesta ar fi temele pe care as vrea, intr-un  fel sau altul, sa le discutam sa putem intelege un grafic de indeplinire a acestor observatii plecand de la premisa ca in iulie obiectivul public anuntat este ca raportul sa constate indeplinirea tuturor obligatiilor", si-a incheiat Basescu alocutiunea rostita in deschiderea discutiilor.

Publicat Marti, 17 Februarie 2009 - 20:39
Cuvinte cheie: justitie, basescu, standard, ANI, critici, UE, raport, Comisie, politie, csm, predoiu | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours