Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Basescu: Statul incearca sa substituie lipsa banilor din economie cu bani de la buget

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca a lansat varianta unui moratoriu asupra cresterilor salariale pe minimum sase luni pentru a finanta, din banii de la buget, economia, in opinia sa salariile din sectorul bugetar fiind, la ora actuala, mai mari decat cele din zona de productie.

"In general, punctele dumneavoastra de vedere au fost preluate in masura in care a fost posibil de catre Guvern. In ceea ce ma priveste, imi dau seama ca singura solutie in momentul de fata este sa substituim lipsa de finantare din economia romaneasca atat cat putem cu resursa din buget", s-a adresat seful statului reprezentantilor patronatelor prezenti miercuri la Palatul Cotroceni.

Seful statului a aratat ca lipsa de finantare a economiei a fost cea care l-a determinat sa lanseze varianta ca, pentru o perioada de minimum sase luni sa se incerce un moratoriu asupra cresterii salariilor. "Sigur ca este foarte clar ca in momentul de fata salariile din sectorul bugetar sunt mult mai mari decat cele din zona de productie, ceea ce reprezinta o oarecare anomalie", a spus presedintele.

Basescu a subliniat faptul ca, pana la urma, criza economica se traduce in perspectiva pierderii locurilor de munca iar efortul sau este de a-i convinge pe cei interesati ca nu exista, momentan, o alta solutie decat finantarea economiei din bugetul de stat.

"Evolutia economica o stiti la fel de bine ca si mine, iar informatiile pe care vi le-am dat astazi si care sunt ultimele evaluari ale institutiilor responsabile de acest lucru pe plan mondial confirma ca prognoza economica este mai rea decat cea anuntata in octombrie. Este clar ca nimeni nu a putut sa evalueze corect adancimea crizei economice", le-a spus seful statului reprezentantilor partonatelor.

Anterior intalnirii cu reprezentantii partonatelor seful statului i-a primit pe liderii sindicali, carora le-a spus ca i-a invitat la Cotroceni cu scopul de a clarifica anumite aspecte legate de proiectul de buget.

"Invitatia pe care v-am facut-o vrea sa fie ocazia unei continuari a discutiilor de la Ministerul de Finante, unde m-am intalnit cu sindicatele si patronatele, si nu cu FMI. Si poate reusim sa clarificam din optiuni. Stiu ca aveti negocieri care s-au desfasurat pana acum cu Ministerul de Finante", le-a spus Basescu liderilor de sindicat, vorbind , fara sa detalieze, de anumite solutii "pentru care optati definitiv si dumneavoastra, si Guvernul".

Presedintele Traian Basescu a declarat, la sediul Ministerelor Finantelor, unde a participat la intalnirea premierului cu patronatele si sindicatele, ca a dorit sa prezinte participantilor situatia economica a tarii si climatul economic international.

"Am fost sa prezint situatia economica a Romaniei, dar si mediul in care evolueaza", a spus Basescu, adaugand ca recesiunea economica internationala are efecte si asupra economiei romanesti. Intrebat cum raspunde declaratiilor liderilor de sindicat privind posibile proteste daca se ingheata salariile, Basescu a spus: "Nu ma ocup de acest tip de probleme".

Presedintele Traian Basescu a mai spus ca subiectul majorarilor salariale nu a fost adus in discutie si ca o decizie in privinta cresterii salariilor va fi luata dupa discutii intre guvern, sindicate si patronate."Am adus in discutie posibilitatea ca, pana vom reusi sa atragem resurse financiare europene, sa gasim resurse in buget pentru a lansa proiectele de investitii", a declarat Basescu.

El a atras atentia ca noile prognoze care vor fi publicate joi vor arata o inrautatire a situatiei economice mondiale, cresterea economica mondiala din 2009 fiind acum estimata la 1,5%. Estimarile s-au inrautatit si pentru vechile state membre ale UE, care sunt principalii parteneri comerciali ai Romaniei. In acest context, Romania va fi si ea afectata, a subliniat presedintele. "Reducerea exporturilor va avea implicatii si asupra fortei de munca din Romania", a precizat seful statului.

Publicat Joi, 29 Ianuarie 2009 - 09:16
Cuvinte cheie: Basescu, Buget, economie, criza, moratoriu | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours