Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Basescu: Romania si Ungaria indeplinesc standardele UE privind minoritatile

Presedintele Traian Basescu a declarat, dupa o vizita de stat in Ungaria, ca din discutiile la nivel inalt a rezultat ca atat Romania, cat si Ungaria indeplinesc standardele impuse de Uniunea Europeana in privinta minoritatilor, chiar daca exista unele abordari diferite.

Seful statului a aratat ca in cadrul discutiilor cu omologul sau ungar, primul-ministru si presedintele Parlamentului ungar nu au existat divergente intre pozitiile celor doua tari legate de problema minoritatilor. Presedintele a spus ca cele doua tari au rezolvat problema minoritatilor respectand exigentele UE si in conformitate cu realitatile din Romania, respectiv Ungaria.

Astfel, abordarea Romaniei este impotriva drepturilor colective ale minoritatilor si ideii de autonomie teritoriala, insa tara noastra asigura drepturi individuale ale cetatenilor de alta etnie si reprezentarea minoritatilor legale recunoscute in Parlament. Pe de alta parte, Romania sustine ca este nevoie de autonomie locala, transferandu-se catre administratiile locale spitalele, scolile si politia locala.

Seful statului a aratat ca proiectele pilot prin care politiile locale au trecut in subordinea administratiilor locale au reprezentat o reusita si ele vor fi extinse. Basescu a reiterat faptul ca toti cetatenii romani, indiferent de etine, au nevoie de mai multa autonomie de decizie la nivel local.

Discutiile bilaterale purtate in cadrul vizitei de stat din Ungaria au vizat si zona de frontiera, cele doua parti cazand de acord asupra nevoii de eficienta in proiecte de cooperare regionala, transforntaliera. "Avem regiunea Dunare-Cris-Mures-Tisa unde sunt resurse financiare care nu sunt valorificate. Administratiile locale din jurul frontierelor celor doua tari trebuie sa fie sprijinite sa acceseze fondurile puse la dispozitie de Uniunea Europeana si care nu sunt neglijabile, este vorba despre 200 de milioane de euro", a spus Basescu.

Presedintele a precizat ca a discutat cu omologul sau ungar si despre posibilitatea ca presedintia UE din 2011, care va reveni Ungariei, sa sustina proiectele de trafic pe Dunare.

"Mi-am permis ca in discutiile cu inaltii demnitari din tara prietena sa propun care presedintia Ungara a UE din 2011 sa preia ca tema majora traficul din Marea Nordului in Marea Neagra si din Marea Neagra in Marea Nordului pe coridorul VII Pan-european Rin-Mein-Dunare", a spus Basescu, aratand ca Romania si-a asumat investirea a 70 de milioane de euro pentru a aduce Dunarea la starea de navigabilitate la adancimi standard pe tot cursul anului.

Publicat Miercuri, 4 Februarie 2009 - 09:27
Cuvinte cheie: Basescu, Solyom, Romania, Ungaria, minoritati | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours