Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Basescu: Obiectivul Romaniei este ca NATO sa-si mentina neutralitatea politica fata de Kosovo

Presedintele Traian Basescu a declarat ca obiectivele urmarite de Romania in cadrul Summitului NATO vizeaza, in principal, zona Balcanilor de Vest si mentinerea declaratiilor adoptate anul trecut la Bucuresti in legatura cu parcursul euroatlantic al unor state din regiune.

"Obiectivele noastre vizeaza in mod deosebit regiunea, ne continuam obiectivele pe care le-am avut si la summitul de la Bucuresti", a precizat Basescu, potrivit Newsin. Seful statului a explicat ca in ultimele doua saptamani s-au facut eforturi diplomatice formidabile, atat la nivelul Ministerului de Externe, cat si la nivel de sefi de stat si de guvern, cu care a existat un dialog intens, pentru ca Romania sa aiba obiectivele incluse in documentul final al Summitului.

Astfel, in ceea ce priveste Balcanii de Vest, obiectivul Romaniei este ca declaratia Summit-ului sa continue sa incurajeze aspiratiile euroatlantice ale Muntenegrului si Bosniei-Hertegovina. Basescu a aratat ca mentinerea usii NATO deschise pentru cele doua state consolideaza parteneriatului pentru pace.

Un alt obiectiv enuntat de seful statului este ca Alianta "sa-si mentina neutralitatea politica fata de Kosovo". "Nu ne dorim un angajament politic, ci doar unul militar al Aliantei in ceea ce priveste Kosovo", a precizat Basescu.

Mandatul cu care Romania merge la Summitul NATO in ceea ce priveste Serbia vizeaza continuarea demersului inceput anul trecut, la Bucuresti, astfel ca in declaratia finala a summit-ului sa existe un mesaj de deschidere pentru accesul Serbiei in structurile euroatlantice.

Un alt obiectiv important pe care seful statului il va urmari in cadrul Summitului vizeaza regiunea Marii Negre. "Obiectivul nostru este ca Summit-ul sa continue sa mentioneze zona Marii Negre si Marea Neagra ca regiune de interes si element strategic de securitate in interiorul politicilor de securitate a Aliantei NATO. Practic, dorim o mentinere a mesajului de la Bucuresti", a spus seful statului.

Tot un obiectiv ce vizeaza regiunea Balcanilor vizeaza mentinerea, de catre Aliati, a angajamentelor facute la Bucuresti fata de Ucraina si Georgia, "cu precizarea foarte clara ca cele doua tari trebuie sa parcurga constiincios procesele de reforma si criteriile care trebuiesc indeplinite in vederea accesului in Alianta".

Mandatul Romaniei pentru lucrarile de la Strasbourg si Kehl cuprinde si un alt subiect care s-a regasit pe agenda ultimului Summit NATO, de la Bucuresti - apararea anti-racheta ce nu acopera intreg teritoriul Aliantei. "Romania este una din tarile partial afectate de lipsa sctutului anti-racheta pentru intregul sau teritoriu si aici vom continua sa sustinem mentinerea angajamentului Aliantei sa analizeze si sa dea solutii pentru o acoperire integrala a teritoriului Aliantei cu scutul anti-racheta, eventual o completare NATO sau prin analiza complementaritatii unor structuri anti-racheta ale NATO, complementaritate ce trebuie realizata cu sistemul de aparare anti-racheta american. Sustinerea noastra pleaca de la principiile Aliantei de indivizibilitate a securitatii si de la principiul securitatii colective", a precizat seful statului.

In obiectivele Romaniei intra, potrivit presedintelui, si angajamentul NATO pentru protejarea infrastructurilor energetice, Basescu sustinand ca exista chiar posibilitatea unui angajament legat de protejarea surselor de aprovizionare cu energie, in mod deosebit a Europei.

Un punct sensibil de pe agenda Summitului NATO va fi relatia cu Federatia Rusa, in acest sens Basescu aratand ca Romania este direct interesata sa sustina reluarea cooperarii dintre Alianta si Rusia.

Presedintele Traian Basescu, participa, vineri si sambata, la Summit-ul NATO gazduit de Franta si Germania, prilej cu care va lua parte la dineul de lucru al sefilor de stat si de guvern, in cursul serii de 3 aprilie si la sesiunea formala a Summit-ului din 4 aprilie.

Summit-ul NATO, care se va desfasura in orasele Kehl si Strasbourg, marcheaza implinirea a 60 de ani de la semnarea, la Washington, la 4 aprilie 1949, a Tratatului Atlanticului de Nord.
Publicat Vineri, 3 Aprilie 2009 - 16:35
Cuvinte cheie: basescu, nato, summit | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours