Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Basescu le-a spus ambasadorilor ca prioritatea Romaniei este depasirea crizei

Presedintele Traian Basescu le-a spus ambasadorilor acreditati la Bucuresti ca preocuparea imediata a acestui an vine din directia economica si financiara dupa un an de criza alimentara, financiara si economica ce a facut ca multe state sa se apropie sau sa fie deja in recesiune.

Seful statului a aratat ca, pentru comunitatea internationala, anul 2008 va fi retinut in istorie ca un an al crizelor, referindu-se la criza alimentara, la cea financiara, apoi la cea economica, dar si la crizele de securitate, cum este cea din Fasia Gaza, Georgia, sau cele din diverse parti ale Africii. De asemenea, eforturile de reconstructie din Afganistan s-au dovedit, potrivit presedintelui, mai complexe decat se credea initial.

"Preocuparea imediata la acest inceput de an vine din directia economica si financiara. Multe state se apropie sau se afla deja in recesiune. Exista riscul ca situatia sa se agraveze, iar pericolul cel mai mare este ca instabilitatea economica si insecuritatea energetica sa complice si mai mult ecuatia, oricum complexa, a securitatii globale in ansamblu", le-a spus presedintele Traian Basescu ambasadorilor.

Seful statului a aratat ca reactia comunitatii internationale da motive de speranta si a subliniat importanta unei viziuni "ambitioase" si a vointei politice pentru aplicarea unor solutii de depasire a crizelor.
Presedintele a spus ca in vreme de criza se deschid oportunitati pentru accelerarea schimbarilor si a reformelor structurale, dar pentru a garanta un sistem mai sigur si mai durabil este nevoie de respectarea a cel putin patru deziderate.

"Primul este legat de gestionarea crizei economice astfel incat sa asiguram dezvoltare si crestere durabila, al doilea este legat de mentinerea in atentie a problemelor globale stringente precum: schimbarile climatice, saracia, migratia, energia, deficitul democratic din unele zone ale globului si terorismul.

Al treilea element este legat de consolidarea sistemului de drept international si, in sfarsit, al patrulea element in opinia noastra este legat de intarirea si eficientizarea institutiilor internationale, prin imbunatatirea capacitatii de a impune forta dreptului international acolo unde este cazul", a spus presedintele Romaniei.

Basescu a aratat ca secolul XXI are nevoie de multilateralism, posibilitatea de a face fata actualelor provocari depinzand de capacitatea statelor de a lucra in multiple parteneriate. Pentru realizarea acestor parteneriate este nevoie, sustine Basescu, de un sistem solid de drept international si pe institutii puternice, atat cele cu vocatie universala, precum Natiunile Unite, cat si pe cele cu vocatie regionala.

Presedintele a aratat ca principiile de drept izvorate din carta Natiunilor Unite si Actul final de la helsinki au fost cele care au ghidat Romania in pozitia privind Kosovo si situatia din Georgia.
Seful statului a subliniat nevoia regandirii sistemului financiar international, care nu mai este adaptat realitatilor cotidiene si a pledat pentru reinnoirea institutiilor de monitorizare a sistemului economic national.

Multilateralismul, ce trebuie, in perspectiva sefului statului, sa domine anul 2009, e necesar sa reflecte noii poli de putere care se afirma. "Romania crede cu convingere ca, in actualul peisaj multipolar, Uniunea Europeana ar putea deveni unul din polii cei mai activi in constructia noii ordini internationale si in identificarea raspunsului corect la declinul ce afecteaza perspectiva cresterii economice si a locurilor de munca. Pentru aceasta, Uniunea trebuie sa devina o entitate politica puternica", a spus seful statului.

Presedintele a subliniat nevoia finalizarii cat mai rapide a reformei institutionale a UE gasind o solutie pentru Tratatul de la Lisabona, pentru ca Uniunea sa se poata apleca asupra prioritatilor imediate: depasirea crizei economice si financiare, asigurarea securitatii energetice si pregatirea Europei pentru a avea un rol de promotor in abordarea schimbarilor climatice la nivel global.

"Avem nevoie, in general, de o capacitate mai mare de actiune, mai operativa si mai diversificata. Criza economica nu poate fi un pretext pentru amanarea reformelor", a declarat presedintele. Basescu a pledat si pentru impulsionarea relatiilor transatlantice, Uniunea Europeana si NATO avand nevoie una de cealalta. "Statele Unite au nevoie de o Europa puternica si unita, dupa cum Europa are nevoie de Statele Unite ale Americii angajate si deschise la cooperare cu aliatii", a spus seful statului.

Presedintele Traian Basescu i-a primit, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe membrii Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti. La evenimentul care are loc la fiecare inceput de an a participat si ministrul de externe Cristian Diaconescu. Inainte de discursul sefului statului, Nuntiul Apostolic a transmis un mesaj din partea papalitatii. Seful statului a multumit pentru urarile de bine transmise de Suveranului Pontif si a transmis, al randul sau, respectul si gratitudinea sa pentru primirea de anul trecut, de la palatul Gandolfo.

Publicat Miercuri, 21 Ianuarie 2009 - 15:14
Cuvinte cheie: Basescu, ambasadori, Bucuresti, criza | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours