Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Basescu la bilantul SRI: Informatiile pentru Presedintie si CSAT au avut "zero erori"

Presedintele Traian Basescu a declarat ca anul 2008 poate fi considerat un etalon pentru activitatea Serviciului Roman de Informatii (SRI) din punctul de vedere al al acuratetii analizei si informatiilor, sustinand ca institutia a furnizat anul trecut informatii cu "zero erori" catre Presedintie si CSAT.

Seful statului a subliniat ca aceasta performanta se datoreaza reformarii serviciului, proces ce a inceput in 2005, sub conducerea lui Radu Timofte, si s-a incheiat in 2008, sub mandatul lui George Maior. "Elementele de modernizare interna din punct de vedere al organizarii, elementele de improspatare a structurii profesionale si de varsta a Serviciului, precum si comunicarea mai buna cu societatea civila si cu societatea in general au facut ca azi sa putem spune ca Romania are un Serviciu de Informatii capabil sa raspunda tuturor misiunilor pe care le are, atat la nivel national, cat si in parteneriatele din UE sau din NATO", a declarat presedintele, potrivit Newsin.

"Spre deosebire de alti ani, analizele si informatiile din 2008 la nivel CSAT si la nivelul sefului statului au avut zero erori, ceea ce arata o crestere extraordinara a calitatii informatiei, pe fondul unei mult mai bune sintetizari a informatiilor, ceea ce inseamna o dezvoltare puternica a capacitatii de analiza a SRI si pe o diminuare majora de documente transmise catre decidentii politici", a precizat presedintele.

Basescu le-a cerut membrilor Comisiei de control asupra activitatii SRI din Parlament sa analizeze legile sigurantei nationale si sa le trateze plecand strict de la nevoia de siguranta nationala a Romaniei, cu "zero incarcatura politica". "Vrem un Serviciu neutru politic, trebuie sa tratam legislatia Serviciului neutru din punct de vedere politic, plecand strict de la nevoile de siguranta nationala ale Romaniei si adaptand legislatia la modul in care Serviciul isi poate indeplini misiunie", a spus presedintele.

Basescu a subliniat necesitatea ca pachetul legilor sigurantei nationale sa fie adoptat cat mai rapid, pentru ca SRI sa-si poata incheia procesul de reforma, aratand ca legislatia actuala nu permite, de pilda, demilitarizarea.

Basescu a cerut SRI sa se implice in combaterea clanurilor

"Dincolo de multe alte aspecte pe care le-am semnalat, cred ca se poate spune public ca am cerut SRI sa dea o atentie deosebita, in afara de zonele clasice de lupta impotriva riscurilor asimetrice, am solicitat sa dea o atentie deosebita criminalitatii locale. Este clar ca aici principala misiune o are Politia, dar am solicitat SRI sa faca un pateneriat cu Politia pentru a furniza informatie structurilor statului care au nevoie de aceasta informatie", a declarat presedintele la SRI la finalul sedintei de bilant.

Maior: 2008 a fost un an "reper" pentru SRI


Directorul SRI George Maior apreciaza ca SRI a inregistrat progrese majore, in 2008, in privinta transformarii si modernizarii si si-a dovedit eficienta in culegerea de informatii utile pentru securitatea nationala a Romaniei.

Directorul SRI a spus ca in anul 2008 serviciul pe care il conduce a avut "succese operationale relevante", despre care a precizat, insa, ca nu poate da detalii.

George Maior a reamintit ca, de la 1 iulie 2008, activitatea SRI se desfasoara dupa o noua schema de organizare si functionare, precum si faptul ca serviciul a trecut la o noua etapa de profesionalizare a activitatii, cu accent pe calitatea si valoarea informatiilor si mai putin pe cantitate.

Potrivit lui Maior, in 2008, SRI a initiat un nou sistem de planificare a resurselor, in functie de prioritati si proiecte. In acest sens, Maior a spus ca SRI este in curs de finalizare a unui nou set de documente de planificare, cel mai important fiind strategia de informatii a Serviciului Roman de Informatii, care va fi supusa "in curand" aprobarii CSAT.

Efectele crizei economice, printre riscurile majore luate in calcul de SRI pentru 2009

Efectele complexe ale crizei economice mondiale, problematica securitatii energetice si riscurile generate de reasezarea unor interese strategice in regiunea extinsa a Marii Negre sunt principalele riscuri pe care le va intampina SRI in anul 2009, a declarat directorul serviciului, George Maior.

Potrivit lui Maior, harta riscurilor luate in calcul de SRI in 2009 va cuprinde, in primul rand, efectele complexe ale crizei economice mondiale, in plan macroeconomic, social si al evolutiilor regionale. In al doilea rand, directorul SRI a amintit de riscurile asociate amenintarilor transfrontaliere: dezvoltarea retelelor de criminalitate, necesitatea mentinerii unei atentii sporite asupra riscului terorist, atat in plan national, cat si la nivel euroatlantic. In al treilea rand, Maior a vorbit despre potentialul de risc generat de reasezarea unor interese strategice in regiunea extinsa a Marii Negre, precum si problematica securitatii energitice.

Dintre obiectivele pe anul 2009, Maior a amintit si despre intentia SRI de a dezvolta Centrul National de Cyber-intelligence, domeniu in care SRI a devenit autoritate nationala.

Maior: Au existat incercari de atragere a SRI in polemici cu substrat politic electoral

Directorul SRI a declarat ca  in cursului anului 2008 au existat acuzatii la adresa Serviciului cu substrat politic electoral, dar ca acestea erau "fara suport in realitate". Maior a apreciat ca astfel de actiuni "nu contribuie la consolidarea sprijinului de care serviciul are nevoie in actualul proces de modernizare si uneori risca sa afecteze eficienta institutiei". Potrivit lui Maior, astfel de tentative vor mai exista si in viitor, insa Serviciul Roman de Informatii va continua sa-si desfasoare intreaga activitate conform principiului echidistantei politice.

Pe de alta parte, Maior a cerut Parlamentului sa adopte cat mai repede legea statutului ofiterului de informatii, care ar clarifica reperele carierei angajatilor din serviciile de informatii, precum si pachetul normativ in domeniul securitatii nationale.

Publicat Joi, 26 Martie 2009 - 16:10
Cuvinte cheie: bilant, SRI, basescu, maior | Afisari: 65,535
Comentarii (1)
Tzucky Ioan TODIROAE, Satul Si Comuna Timisesti (Joi, 26 Martie 2009 - 23:25)
IOAN TODIROAE,

STR. PRINCIPALA, NR. 48,
SATUL si COMUNA TIMISESTI,
JUDETUL NEAMT,
COD POSTAL 617470
RECLAMATIE si PLANGERE PENALA
=========== = ===============


1.) Intrucat in Constitutia Romaniei se
apara inviolabilitatea corespondentei postale
si
2.) intrucat cele 2 (doua) colete postale
de la 2 edituri din Romania primite si
platite astazi prin Chitantele 0632298 si
0632299, aceste 2 colete postale prezinta
urme VIZIBILE de 2.a) violare a corespondentei,
2.b) umblare, rupere a ambalajului

acuz ca pe traseul de la cele 2
edituri la mine au intervenit DIN NOU
codosi_turnatori_agenti ai "Politiei"
politice pentru a ma deranja, intimida
in continuare si in data acestei
mari Sarbatori religioase ortodoxe Bunavestire.

Solicit demascarea si desfiintarea
"Politiei" Politice din Judetul meu Neamt.


25 Martie 2009VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours