Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Basescu in Ungaria: Nici un stat nu trebuie sa-l invete pe celalalt ce sa faca la el acasa

Presedintele Traian Basescu a declarat ca o eventuala reprezentare a minoritatii romanesti in Parlamentul Ungariei depinde strict de optiunea statului maghiar in materie de politica fata de minoritati.

Seful statului a declarat marti, la un liceu de limba romana din Gyula, ca atat Romania cat si Ungaria respecta drepturile minoritatilor asa cum sunt ele stabilite de Uniunea Europeana, fiecare dintre cele doua state avand o formula proprie de reprezentare politica a minoritatilor.

Basescu a aratat, intrebat fiind de un cetatean ungar de etnie romana, cand vor fi romanii din Ungaria reprezentati in Parlamentul tarii care ii gazduieste, ca asa cum Romania a gasit formula reprezentarii tuturor minoritatilor in Parlament, in Ungaria exista sistemul autoguvernarii comunitatilor apartinand altor etnii.

"Nu ne putem angaja in fata dumneavoastra ca in relatiile bilaterale vom incepe discutii legate de accesul minoritatii romane in Parlament. Statele trebuie sa-si respecte statutul de democratie si niciunul nu trebuie sa vina sa-l invete pe celalalt ce sa faca la el acasa", a spus Basescu.

Presedintele a afirmat ca Romania si Ungaria au unele abordari diferite in privinta minoritatilor, aratand ca Romania, spre deosebire de Ungaria, nu recunoaste drepturile colective.

Rugat de un reprezentant al minoritatii romane din Ungaria sa sprijine ridicarea unei statui a lui Andrei Saguna in fata bisericii ortodoxe din Cenacul romanesc, Basescu a spus ca asa cum statul roman a asezat la Arad statuile celor 13 generali unguri, nici Ungaria nu poate refuza, din respect pentru romani, dreptul de a avea reprezentarea unei figuri a romanismului. "Fara brutalitate, statul roman va sprijini comunitatea romaneasca si cred ca, usor usor, acest lucru se va rezolva", a spus presedintele Traian Basescu.

Publicat Marti, 3 Februarie 2009 - 17:23
Cuvinte cheie: Basescu, Ungaria | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours