Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Basescu: Deficitul estimat de UE e corect, daca se aplica majorarile salariale din 2008

Presedintele Basescu a declarat marti ca va fi solidar cu Guvernul daca acesta va reduce masiv cheltuielile bugetare pentru a ajunge la deficit de 2%, si nu de 7,5%, asa cum a prognozat CE, seful statului atentionand ca se poate ajunge la aceasta cifra daca se aplica majorarile salariale din 2008.

"In ceea ce priveste evolutiile viitoare, as vrea sa profit de acest prilej cu prezenta impresionanta a presei pentru a va atentiona asupra evaluarilor facute de Comisia Europeana cu privire la deficitul bugetar al Romaniei. Vreau sa stiti ca cifra acreditata de Comisia Europeana din punct de vedere deficit este corecta, repet, corecta, 7,5% deficit, daca toate legile adoptate in 2008 se vor aplica iar acest lucru este confirmat de evaluarea noastra si in urma solicitarilor facute de ministri la prima analiza a bugetului, cand a iesit cam 9%", le-a spus seful statului membrilor Executivului. prezenti la depunerea juramantului de catre noul ministru de interne, Liviu Dragnea.

Presedintele a aratat ca Guvernul va trebui sa faca un "efort extraordinar" pentru a atinge tinta pe care si-a propus-o, aceea de a avea un deficit bugetar de 2% in 2009. "Au dreptate ambele parti care au prezentat cifrele, atat guvernul care a anuntat intentia de a construi un buget cu 2% deficit, cat si Uniunea Europeana care a luat legile in vigoare in Romania si care prin aplicarea lor ar duce la acest deficit catastrofal, care arunca Romania intr-o formidabila criza si in creearea unor dezechilibre macroeconomice care nu vor mai putea fi controlate", a atentionat presedintele.

Basescu a anuntat ca va fi solidar cu Guvernul in demersul sau de a reduce cheltuielile bugetare. "Profit de acest prilej pentru a ruga Guvernul sa faca ce este in interes national, adica reducerea masiva a cheltuielilor si in cazul in care veti face acest lucru va asigur de solidaritatea mea cu Guvernul pentru ca stiu care ar fi efectele la a nu se face acest lucru", a spus presedintele.

Romania va inregistra in acest an o incetinire severa a cresterii economice, pana la 1,75%, in contextul in care deficitul bugetar se va adanci pana la un nivel record de 7,5% din produsul intern brut (PIB), arata prognoza Comisiei Europene, publicata luni. Astfel, economia romaneasca va creste cu 1,75% in acest an, fata de 7,8% in 2008, si cu 2,5% in 2010, an pentru care CE prevede o redresare usoara a situatiei economice in statele membre.

In aceste conditii, statul roman va avea dificultati din ce in ce mai mari sa adune incasari la buget, deficitul public fiind estimat sa creasca puternic, pana la 7,5% din PIB in 2009 si la 7,9% din PIB in 2010, arata proiectiile CE. Anul trecut, deficitul public a fost de 5,2% din PIB, arata datele preliminare, dupa standardul european (ESA95).

Ulterior, CE si-a nuantat pozitia. Comisia Europeana nu a inclus in prognoza sa publicata luni masurile anuntate de guvernul Boc de reducere a deficitului bugetar, ce nu au fost inca adoptate, iar Executivul european nu a avut discutii cu oficialii romani pe tema FMI, a declarat pentru NewsIn Amelia Torres, purtatoare de cuvant CE.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a reactionat, sustinand luni ca Romania va avea in 2009 un deficit bugetar de 2% din produsul intern brut (PIB), nu de 7,5% din PIB cat estimeaza Comisia Europeana (CE), si o crestere economica de 2,5% comparativ cu avansul de 1,75% prognozat de Bruxelles.

Premierul Emil Boc le-a spus marti ambasadorilor din statele UE ca reprezentantii CE s-au bazat pe datele prezentate de Guvernul Tariceanu, atunci cand au estimat un deficit bugetar de 7,5% si o crestere economica de 1,75% in 2009, si ca CE ar fi trebuit sa ia in considerare schimbarea Guvernului.

Premierul a precizat ca fostul Executiv a avut cheltuieli de personal cu 35% mai mari in 2008 comparativ cu 2007 si cheltuieli cu 36% mai mari in ceea ce priveste bunurile si serviciile. "Pornind de la o asemenea situatie s-a facut evaluarea. Poate trebuia sa se tina cont ca la Bucuresti s-a schimbat Guvernul", a adaugat seful Executivului.

Publicat Marti, 20 Ianuarie 2009 - 19:00
Cuvinte cheie: Basescu, deficit, Buget, Guvern | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours