Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Basescu: Daca guvernul va esua, nu mai candidez

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, la postul public de televiziune, ca ia in calcul si varianta sa nu mai candideze pentru un nou mandat la Cotroceni, daca va constata ca politica economica a Guvernului Boc va esua. Seful statului a atras atentia premierului si ministrilor ca trebuie sa actioneze unitar si sa uite ca sunt membri ai unor partide. De asemenea, Basescu a promis ca va interveni sever daca partidele vor sta "calare" pe ministri cu indicatii de la partid.

"Iau in serios orice posibilitate in ceea priveste viata politica si va asigur ca daca voi ajunge la concluzia ca, desi exista o majoritate puternica in Parlament, dar imi voi reprosa daca nu voi putea fi parte a succesului acestei majoritati si criza economica ii va afecta pe romani mai mult decat ar trebui sa-i afecteze ca urmare a conditiilor pe care noi le avem, sigur ca analizez si posibilitatea sa nu mai candidez inca o data", a spus Basescu.

"Daca politica economica a Guvernului va fi un esec, cu ce credibilitate te poti duce in fata electoratului?" a intrebat retoric seful statului. Intrebat daca numai politica economica este problema, Basescu a spus ca aceasta este vitala in 2009, fiind si motivul pentru care urmareste cu atentie toate actiunile Guvernului. "Sper ca dupa buget, guvernarea sa devina tot mai coerenta", a spus Basescu.

Daca vor incerca sa stea calare pe ministri cu indicatii de la partid, voi actiona sever”

Presedintele a afirmat ca nu va acorda Guvernului Boc alt tratament decat cel acordat precedentelor doua guverne conduse de Calin Popescu Tariceanu si ca va atentiona public daca vor fi presiuni din partea PDL si PSD asupra ministrilor. Basescu a spus ca asteapta ca Guvernul sa prezinte proiectul de buget si apoi va fi extrem de atent la comportamentul ministrilor. Intrebat daca Guvernul Boc este unul performant si responsabil, Basescu a spus ca aceasta este speranta lui.

"Da, vreau sa cred ca va confirma aceasta speranta. Orice Guvern la instalare e o speranta, cel putin a celui care intr-un fel sau altul a fost implicat in realizarea acestui Guvern, si eu n-am negat implicarea mea in formarea acestui Guvern, dupa ce am constatat ca alta solutie politica nu este posibila. Pentru mine este o speranta. Vom discuta peste 6 luni sau chiar imediat dupa anuntarea bugetului. Nu voi schimba relatiile cu Guvernul. Eu am obligatia constitutionala sa veghez asupra institutiilor statului, Guvernul este una din aceste institutii si nu ii voi da alt tratament decat cel pe care l-am acordat precedentelor doua guverne Tariceanu" a declarat seful statului.

Basescu a spus ca are cateva "exigente" in ceea ce priveste constructia bugetara. "Se opreste la prezentarea bugetului (perioada de gratie, n.r.). Va pot spune de pe acum ca am cateva exigente: sa fie un buget realist, sa fie un buget care sa raspunda realitatilor de azi. Adica, sa aloce maxim posibil pentru investitii, deci crearii de locuri de munca. Pe de alta parte bugetul, avand in vedere ca nu mai suntem intr-o perioada de crestere economica galopanta, ci daca vom avea 1,5-2,5 crestere economica, deci avand in vedere aceasta realitate, mi-as dori ca bugetul sa reflecte grija pentru cei care urmeaza sa fie efectati cel mai greu de criza", a explicat Basescu, adaugand ca PDL si PSD s-au angajat sa instituie o pensie minima de 350 de lei. "Suntem intr-o situatie de urgenta in care cei mai vulnerabili trebuie minim protejati", a spus seful statului.

Ministrii trebuie sa uite ca sunt membri de partid”

Intrebat daca PDL si PSD se inteleg bine, Basescu a tinut sa-i avertizeze pe liderii coalitiei ca "trebuie sa uite" ca ministrii sunt membri ai partidelor care i-au propus. "Este o observatie pe care o am si eu, si nu legat de doua jumatati de Guvern, ci mai ales legat de coeziunea intre membrii cabinetului si de nivelul de incredere intre reprezentatii celor doua partide. Se lasa impresia, sau asta e impresia pe care mi-o lasa mie uneori, ca ministrii ar fi ai partidelor. Trebuie sa uite acest lucru. Ei sunt membri in Guvernul Romaniei. Daca vor incerca sa stea calare pe ei cu indicatii de la partid, ce sa faca, voi actiona foarte sever" a spus Basescu.

Seful statului spune ca singurul control care trebuie sa existe asupra ministrilor este "cel legal, constitutional, parlamentar, in comisiile parlamentare" si in niciun caz ei nu trebuie sa fie supusi unui control al partidului.

Basescu a declarat ca va face observatii publice, "atentionandu-i, atentionandu-l pe primul-ministru ca aceasta echipa de 21 de oameni reprezinta Guvernul Romaniei si nu al PSD sau PD-L". El a explicat ca nu a intrerupt legaturile cu PDL si PSD si ca inclusiv intalnirea de la Sinaia, din data de 1 ianuarie, cu membri ai Guvernului si ai partidelor, a fost o "intalnire de socializare". "Am vrut sa se cunoasca intre ei mai bine, pentru ca aici este o neincredere de 16 ani intre cele doua partide. In interes national trebuie depasita", a spus Basescu.

Foto: Newsin

Publicat Marti, 27 Ianuarie 2009 - 09:47
Cuvinte cheie: Basescu, candidatura, Cotroceni, presedintie, Guvern, PSD, PD-L | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours