Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Basescu cere proceduri pentru descentralizarea spitalelor si avize pentru reducerea orelor de scoala

Traian Basescu le-a spus presedintilor de consilii judetene ca preluarea spitalelor nu poate fi facuta fara proceduri de management, iar in privinta numarului de ore de scoala, trebuie solicitat un punct de vedere al Ministerului Sanatatii, 30 de ore pe saptamana fiind, in opinia sa, prea multe.

Prezent sambata la intrunirea presedintilor de Consilii judetene de la Busteni, presedintele Traian Basescu le-a explicat celor prezenti despre obligatiile pe care le vor avea in urma procesului de descentralizare, precum si despre responsabilitatea pentru evolutia sistemelor de Educatie si Sanatate. "Va trebui sa va asumati mult mai mult. Ca daca nu se vede un salt si in educatie si la spitale, va fi considerata un esec descentralizarea lor si se vor gasi destui sa demonstreze (...) Mie mi se pare ca aveti doua lucruri esentiale pe care trebuie sa fiti pregatiti sa le preluati: scoala si spitalul (...) Nu luati tot. Luati cateva lucruri care demonstreaza ca administratia locala poate face o gestionare mult mai aproape de interesele colectivitatii", a afirmat Basescu , potrivit Newsin.

Basescu le-a vorbit presedintilor CJ despre introducerea unui sistem de management sanitar in contextul descentralizarii spitalelor, seful statului povestindu-le despre perioada in care acesta a fost internat la Viena. "Nici ministerul nu are manageri sanitari. Problema este daca voi reusiti sa specializati rapid un grup de oameni, o categorie de oameni pe management sanitar (...) La noi spitalele nu au proceduri. Avem probleme majore de management", a spus Basescu.

Totodata, el a atras atentia asupra faptului ca medicii va trebui sa fie platiti "in alt sistem decat cel care ii obliga acum sa stea cu mana intinsa la pacient". "Ii obliga pur si simplu. Nu poti sa citesti, nu poti sa te pregatesti la 10-15 milioane salariu", a mai spus Basescu.

Un alt subiect pe care Basescu l-a abordat cu presedintii CJ a fost sistemul de educatie, unde, in opinia sa trebuie, de asemenea, introdusa functia de manager de scoala, precum si o consultare cu Ministerul Sanatatii pe tema numarului de ore ale elevilor si a renuntarii la orele de sport, presedintele sustinand ca sportul este necesar pentru "calirea" copiilor. "Foarte buna solutia- managerul de scoala... frate, te titularizezi la mine la scoala, nu la nivel national si pe urma ce facem? Plus ca acel procent de 30 la suta de ore optionale trebuie sa reflecte interesul comunitatii, specificul local. Ori, in momentul de fata orele optionale sunt ore care se fac dupa structura corpului didactic. Si inveti papadia desi nu mai creste", a mai declarat Basescu.

In opinia presedintelui, sase ore de cursuri pe zi ar fi prea mult pentru elevi, el fiind de parere ca aceasta durata ar trebui sa cuprinda si timpul destinat temelor, dar considera ca Ministerul Sanatatii ar trebui sa fie consultat in aceasta privinta. "Sa faci sase ore pe zi... mult prea mult. Sase ore ar trebui sa fie cu tot cu timpul in care copilul isi face lectiile. Eu voi sustine ca 6 ore trebuie sa fie cu tot cu timpul in care copilul isi face lectiile pentru a doua zi. Si pentru nu a genera nu stiu ce probleme de reducere a corpului didcatic, putem discuta de una sau doua ore asistate. Isi face copilul lectiile asistat (...) De ce nu intrebam medicii, frate? Cate ore e bine sa stea un copil in banca aia? Ne trebuie punctul de vedere a celor care vegheaza la sanatatea fizica si psihica a unui copil. Eu o sa cer foarte repede un punct de vedere" , a afirmat Basescu.

Directiile Agricole trebuie transferate Consiliilor Judetene

Seful statului a mai spus ca descentralizarea va fi facuta in doua etape, in prima, alaturi de Directiile Agricole, urmand sa fi trecute la autoritatile locale unitatile spitalicesti si cele de invatamant.

"Presedintele a propus ca aceasta masura, a descentralizarii, sa fie realizata in doua etape. Prima, pana in 2010, ar insemna trecerea in subordinea Consiliilor Judetene a invatamantului, sanatatii si agriculturii', a declarat primarul din Busteni, Emanoil Savin.

Edilul a  precizat ca s-a pus problema ca aceasta prima etapa sa se intinda pe o perioada de 3-4 ani.

Potrivit primarului din Busteni, Emanoil Savin, la intalnirea de sambata au participat aproximativ 60 de persoane din toate structurile UNCJR, Asociatia Municipiilor, Asociatia Oraselor si a Comunelor, dar si reprezentanti ai Prefecturilor din tara. Acestia au discutat pachetul de legi care vizeaza descentralizarea institutiilor publice.
Publicat Sambata, 28 Martie 2009 - 14:30
Cuvinte cheie: basescu, descentralizare | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours