Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Ambasadorul Cehiei: Extinderea UE depinde de reforma justitiei si anticoruptia din Romania

Reformarea justitiei in Romania - un proces care necesita vointa politica si raspundere din partea unor persoane-cheie din institutiile statului - a incetinit foarte mult dupa 2007, a declarat Petr Dokladal, ambasadorul Cehiei, a carui tara detine presedintia UE.

Raportul interimar al Comisiei Europene privind justitia din Romania va fi publicat in februarie, in perioada presedintiei cehe a Uniunii Europene. Petr Dokladal, ambasadorul Cehiei la Bucuresti, a aratat intr-un interviu acordat NewsIn cum apreciaza procesul de reformare a justitiei din Romania, daca vede posibila ridicarea monitorizarii in 2009 si ce responsabilitate ii revine Romaniei fata de celelate state care vor sa adere la UE.

Potrivit ambasadorului Dokladal, in Romania exista un progres in domeniul reformarii justitiei, dar puteau fi obtinute mult mai multe. Mai ales dupa intrarea Romaniei in UE, ritmul acestor reforme a incetinit foarte mult, noteaza diplomatul. "Noi insine, in calitate de noua tara membra, stim ca acesta este un proces care exprima o vointa politica puternica, ce traverseaza de-a lungul si de-a latul societatile, si (este - n.r.) raspunderea sociala a unor persoane-cheie in institutiile respective ale statului", a explicat Dokladal.

In ceea ce priveste incetarea mecanismului de cooperare si verificare, ambasadorul ceh spune ca trebuie asteptat raportul final din iulie, dar subliniaza ca apreciaza faptul ca noul guvern are ca prioritati accelerarea reformelor in domeniul justitiei si progresul in lupta impotriva coruptiei.

"In perioada presedintiei cehe a UE, in luna februarie, va fi prezentat un raport de evaluare ad interim al Comisiei Europene privind progresele inregistrate (de Romania - n.r.) in indeplinirea parcursului acestui mecanism. O hotarare privind viitorul mecanismului de colaborare si certificare a acestuia va fi luata abia pe baza raportului din luna iulie al Comisiei Europene, la urmatorul Consiliu European, in timpul presedintiei Suediei. Eu pot doar sa spun ca salut foarte mult faptul ca noul guvern considera ca una din prioritatile lui problemele legate de accelerarea reformelor in domeniul justitiei si a progresului in lupta impotriva coruptiei", a declarat diplomatul ceh.

Intrebat daca ideea de extindere a UE va avea de suferit, in cazul in care Romania si Bulgaria nu isi vor indeplini obiectivele asumate, esecul celor doua tari putand fi folosit ca pretext pentru pentru a nu include si alte tari in Uniune, Dokladal a raspuns afirmativ.

"Desigur ca responsabilitatea conducerii politice a Bulgariei si Romaniei este foarte mare in aceasta privinta. Progresul celor doua tari poate sa stimuleze mai ales Republica Moldova si tarile din Balcanii de Vest in vederea indeplinirii criteriilor pentru aderare, pe de o parte, si, pe de alta parte, poate stimula cresterea gradului de atractivitate a calitatii de tara membra a UE. In multe tari, starea de spirit privind largirea in continuare a UE nu este prea optimista. De aceea, multe depind de progresul reformelor in Romania si in celelalte noi tari membre", atrage atentia ambasadorul ceh.

Vorbind despre modul in care Romania poate sustine Cehia cat timp se afla la carma UE, Petr Dokladal a subliniat ca acest tip de interactiune are deja loc. "Colaborarea se desfasoara deja foarte intens atat la Bruxelles, cat si la Praga si Bucuresti. In majoritatea problemelor legate de prioritatile noastre avem opinii foarte apropiate si de aceea suntem interesati ca programul nostru ambitios sa fie incununat de succes", a spus diplomatul.

Cat despre prioritatile Cehiei in fruntea UE, acestea pot fi rezumate prin "cei trei E", potrivit ambasadorului - Economie, Energie si Europa in lume. "In niciun caz nu vom neglija consecintele crizei globale si ale incetinirii economiei in Europa. Dimpotriva, impreuna cu Comisia Europeana ne vom stradui sa implementam cat mai repede planul european de refacere a economiei. In acest timp instrumentele privind folosirea mijloacelor vor fi diferite in fiecare tara, in functie de nevoile concrete specifice. Toti insa vom cauta o solutie mai democratica de a iesi din criza economica, pe care o vedem mai ales in sporirea competivitatii economiei europene", a explicat Dokladal.

Ambasadorul mai spera ca aceasta criza va accelera reformele necesare din interiorul Uniunii. "Ma refer in primul rand la sprijinirea stiintei, cercetarii, inovatiilor si a tehnologiilor noi. Numai concurenta pe plan intern va ajuta UE sa fie competitiva pe plan global. Republica Ceha in calitate de tara care detine presedintia la UE va cauta asemenea solutii care vor reduce temerile cetatenilor irlandezi mai ales in domeniul fiscal, al apararii si eticii legate de Tratatul de la Lisabona, dandu-le in acest sens garantii juridice, astfel incat in toamna sa poata avea loc un nou referendum pentru adoptarea acestui Tratat", a spus Dokladal.

Oficialul ceh respinge ideea unui plan de urgenta in cazul in care Irlanda nu organizeaza un nou referendum. "Nu avem si nu planificam niciun plan B – pentru cazul in care ar fi refuzata organizarea unui al doilea referendum in Irlanda . In acest sens trebuie sa infirm informatiile care apar in unele ziare europene", a spus el. "In primavara ar putea sa aiba loc si ratificarea Tratatului de la Lisabona de catre Parlamentul Republicii Cehe", a subliniat in acest context ambasadorul, tara sa fiind singura dintre cele 27 ale blocului european care nu s-a pronuntat inca asupra textului tratatului de reforma a UE.

Pe de alta parte, ambasadorul s-a declarat convins ca platforma de cooperare regionala "Parteneriatul Estic" va fi lansat in timpul presedintiei cehe a UE si ca initiativa va fi incununata de succes.

"Este vorba de a face mai atractiva pentru aceste tari si cetatenii ei o colaborare mai strinsa cu UE. Cu siguranta, pentru ei poate fi foarte utila facilitarea procesului de acordare a vizelor, dezvoltarea contactelor interumane, asistenta in transformarea economiei lor pe calea pregatirii acestora in vederea crearii unor zone de comet liber, dupa modelul organizatiei CEFTA, care sa elimine barierele in domeniul comertului si al investitiilor, sprijinirea proiectelor de dezvoltare a democratiei si a unei bune guvernari si altele", a explicat ambasadorul.

Parteneriatul Estic, care cuprinde R. Moldova, Ucraina, Georgia, Azerbaidjan si Armenia, a fost considerat la inceput concurentul proiectului Sinergia Marii Negre, sustinut de Romania, dar ambasadorul vede o complementaritate intre cele doua si atrage atentia ca importanta este gasirea modalitatii de finantare. "Initiativa Parteneriatului de Rasarit (Parteneriatul Estic, n.r.) poate sa se completeze bine cu Sinergia Marii Negre. Important va fi insa sa gasim forme de finantare ale celor doua initiative si sa atragem atentia intregii Uniuni asupra acestor doua initiative. O componenta extraordinar de importanta a Parteneriatului de Rasarit va fi problema securitatii energetice", a punctat Dokladal in conditiile in care Europa tocmai a resimtit puternic consecintele conflictului energetic dintre Rusia si Ucraina.

In ceea ce priveste nemultumirile investitorilor si ale oamenilor de afaceri cehi in Romania, ambasadorul spune ca acestea nu difera de cele din Cehia. "Datorita dimensiunilor ei mari, a potentialului si caracterului transparent conferit de calitatea de tara membra a UE, piata din Romania este foarte atractiva pentru exporturile si investitorii nostri. O dovada o constituie cresterea schimburilor comerciale reciproce si afluenta investitiilor cehe in tara dumneavoastra.

Cea mai mare parte a oamenilor de afaceri cehi sunt deosebit de multumiti de modul cum isi deruleaza afacerile in Rominia. Ei se plang de probleme asemanatoare, cu care de multe ori se confrunta si acasa, adica cu birocratia si masura diferita a competentelor functionarilor la nivel mediu si inferior, multe legi bune nu sunt implementate precis la niveluri mai mici si asa mai departe", spune diplomatul ceh.

"O mare problema o constituie de asemenea infrastructura legata de transport. Numarul oamenilor de afaceri cehi si al firmelor cehe creste insa in mod permanent, ceea ce dovedeste ca oamenii nostri sunt flexibili si reusesc sa se sfatuiasca si sa gaseasca un limbaj comun cu partenerii lor", a conchis ambasadorul Cehiei la Bucuresti.

Publicat Miercuri, 21 Ianuarie 2009 - 13:23
Cuvinte cheie: Petr, Dokladal, ambasador, Cehia, Romania, raport, justitie | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours