Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

FMI: Fara excese salariale si sporuri mai mari de 25% din venituri

Fondul Monetar International (FMI) vrea sa se implice in realizarea unei noi grile de salarizare si a dimensionarii institutiilor publice astfel incat sa fie eliminate excesele salariale, iar sporurile sa nu reprezinte mai mult de 20-25% din totalul veniturilor salariale.

Reprezentantii FMI vor asigura Guvernului asistenta necesara pentru finalizarea legii unice a salarizarii pana in 2010 si au cerut autoritatilor romane sa elaboreze si o lege unica a pensiilor, pentru ca exista riscul ca plata acestora sa nu mai fi sustenabila fara o reforma in acest domeniu.

Presedintele BNS, Cosmin Dumitru, a precizat insa ca sporul de vechime, de ore suplimentare si de noapte vor ramane nemodificate, insa va exista un anumit transfer al sporurilor catre salarii pentru a uniformiza grila salariala.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste o eventuala crestere a contributiilor si taxelor sociale, Dumitru a precizat ca acest subiect "nu s-a luat in discutie", reprezentantii FMI considerand ca este o masura "total nepotrivita". Totusi, Fondul a insistat asupra unei colectari mai bune a impozitelor.

Presedintele BNS a mai spus ca sindicatele iau in calcul unele disponibilizari, ca urmare a imprumutului extern, precum si inghetarea fondului de salarii.

Basescu insista ca acordul cu FMI este unul preventiv

Presedintele Traian Basescu a reiterat ca imprumutul pe care Romania il negociaza cu FMI este unul preventiv, in contextul in care se asteapta o depreciere a situatiei economice la nivel global

"Am preferat sa punem pe economia romaneasca aceasta centura de siguranta in care sa autonomizam, in raport cu bugetul de stat, activitatea bancilor comerciale, sa asiguram sursele deficitare ale bugetului de stat dintr-un credit, iar pe de alta parte, BNR sa nu mai utilizeze un volum foarte mare din banii bancilor comerciale ca rezerva (..) Noi nu discutam cu FMI un ajutor, ci un acord pe doi ani, pana in primavara anului 2011, veti vedea conditiile acordului, care nu are, in formulari, nimic care ar putea sa ingrijoreze", a spus seful statului, potrivit Newsin.

Presedintele a precizat chiar ca riscurile sunt putin exagerate. "Noi actionam preventiv, pornind de la ce s-ar putea intampla mai rau in evolutia globala a economiei, poate chiar exageram putin riscurile. Dar facem acest lucru pentru ca Romania in ansamblu, fie ca discutam despre stat, banci sau societati comerciale, sa fie pregatita pentru momentul in care relansarea economica se va produce", a sublinat seful statului roman.

Geoana: 13 mld. euro pentru stabilizarea cursului, 5 mld. euro pentru deficit

"Aceasta suma (13 mld de euro) nu e automat transferata sau imprumutata, ea va fi folosita in masura in care e nevoie. Banii vor fi trasi in ritmul si necesarul indicat de realitatile pietei monetare. Pentru a acoperi deficitul bugetar ne indreptam catre o suma de 4-5 mld. de euro, care merg la Buget, finanteaza cheltuielile bugetului", a explicat liderul PSD, Mircea Geoana. Geoana a mai spus ca mai exista si banii de la BM, BEI si BERD, intr-o anvelopa de 2 mld euro, care se adauga banilor pentru investitii.

Presedintele PSD a precizat ca este dificil de indicat cat va reprezenta dobanda catre FMI, in conditiile in care banii vor fi atrasi in functie de nevoi. "Deci nu putem vorbi acum de un imprumut de 20 de miliarde pe care-l platim inapoi. Vorbim practic de 10 miliarde care stau in asteptare si sunt folositi in ritmul si in nevoile Bancii centrale a Romaniei si de celelalte 7 miliarde care sunt imprumuturi (de la CE si celelalte institutii financiare cu exceptia FMI, n.r.), sa zicem clasice, la dobanzi preferentiale. Deci de fapt avem de discutat despre 7 miliarde euro de rambursat intr-un orizont de timp, la o dobanda preferentiala", a mai spus el.

"Am retinut si va fi prezent in textul acordului faptul ca vor continua sa existe, pentru cei cu venituri mici din sectorul public, acele cresteri salariale care sa permita sa suporte si sa le protejeze puterea de cumparare. Vreau sa salut faptul ca pentru pensionarii Romaniei sa continue sa existe o politica legata de punctul de pensie dar si o politica de indexare a pensiilor cu coeficientul de inflatie si, in plus fata de acestea, si este o veste buna si vreau sa salut flexibilitatea si deschiderea reprezentantilor Fondului si ai Comsiei, de dirijare a unor resurse catre pensionarii cu venituri foarte mici in continuare", a declarat presedintele Senatului.

La sfarsitul unei intalniri dintre o delegatie a PSD si una a FMI, Geoana a spus ca PSD a propus Fondului sa insiste pe langa bancile straine sa se angajeze ca nu-si retrag banii din Romania. "Noi am considerat ca este important ca sistemul bancar care opereaza in Romania sa aiba acest angajament formal, a ezitat o anumita ezitare ca acest lucru sa devina o parte obligatorie a Acordului. Acest lucru a fost depasit in aceasta dupa-amiaza si vreau sa spun ca pentru noi, pe langa  dimensiunea sociala, problema creditarii economiei reale este problema cea mai importanta", a sustinut presedintele Senatului.

FMI "asteapta" o scadere a economiei cu 4% si un deficit bugetar de 3,5-4% din PIB

"FMI insista pe -4% crestere economica, in conditiile in care economia nu va scapa de criza, dar situatia din prezent este fara precedent, iar solutiile nu vor fi cele clasice", a precizat presedintele BNS, Dumitru Costin.

In estimarea de crestere economica, reprezentantii Fondului au luat in calcul contextul international, care a dus la scaderea puternica a exporturilor, si infrastructura de proasta calitate, dar si starea buna a sistemului bancar romanesc, spre deosebire de alte tari.

"Cand i-am intrebat de politica monetara, reprezentantii FMI au spus ca vor sa lase mai mult spatiu de manevra Bancii Nationale a Romaniei (BNR), dar si guvernului. Politicile nu vor fi la fel de stranse ca in datile anterioare", a adaugat Dumitru Costin.

Romania primeste un avans de la CE ca sa accelereze proiectele


Comisia Europeana (CE) a anuntat ca Romania va primi in 2009 un avans suplimentar de lichiditati de circa 260 milioane euro, in contextul crizei, ca sa accelereze punerea in aplicare a proiectelor realizate cu fonduri comunitare, iar totalul primit ca avans din 2007 va ajunge la 1,95 miliarde euro.

Romania a trimis din 2007 si pana in prezent la Bruxelles peste 4.000 de proiecte, pentru care solicita sprijin de finantare, din care au fost aprobate deja 224. Prin aceste proiecte au fost stabilite prioritati cu privire la investitiile in transporturi, cresterea competitivitatii economice, dezvoltarea regionala si protectia mediului.

De asemenea, CE a primit planuri pentru 13 proiecte majore, in care costurile totale pentru fiecare proiect depasesc 25 milioane euro, in cazul programelor legate de mediu, sau 50 milioane euro in alte domenii, din care noua au fost aprobate. CE estimeaza ca in 2009 vor mai fi depuse propuneri pentru inca 70 de proiecte majore.

Almunia: Acordul UE-FMI cu Romania va fi anuntat saptamana aceasta

Update 1 publicat Luni, 23 Martie 2009 - 17:19
Acordul FMI: Protectie sociala, anularea sporurilor si un curs maxim de 4,3 lei pe euro
Guvernul nu va modifica sistemul de protectie a familiilor cu venituri reduse si nici nu va reduce salariile si pensiile, insa va elimina o parte din sporurile salariale, ca parte dintr-un pachet de masuri ce vor fi aplicate intr-un interval de 3 - 6 ani, necesare pentru acordul FMI.

Negocierile s-ar putea incheia "zilele acestea"

"Masurile care prevad reduceri ale unor cheltuieli si cresteri de venituri bugetare, conform politicii deja anuntate de Guvern, vor fi luate gradual pe o perioada cuprinsa intre 3-6 ani, pe baza unui plan strategic cu masuri clare de ajustari graduale ale economiei", au declarat surse guvernamentale pentru Mediafax, la finalul discutiilor dintre premierul Emil Boc si ministri pe tema imprumutului.

Guvernul nu va dispune, in urma negocierilor cu FMI si CE, reducerea salariilor de baza si a pensiilor, asa cum s-a intamplat in Letonia si Ungaria, si nici masuri impotriva sistemului de protectie a familiilor cu venituri reduse.

"Salariile de baza nu includ insa si sporuri salariale, o parte urmand sa fie eliminate", au aratat sursele.

Executivul ia in calcul contractia economiei cu cel mult 3%

"Cel mai pesimist scenariu pe care il luam in calcul in negocierile cu Fondul vizeaza o contractie a economiei in acest an cu maximum 3 procente, insa luam in calcul si posibilitatea unei contractii economice de 1,5 procente. Deficitul bugetar pe care-l negociem este de cel mult 4,2% din PIB, insa noi speram sa nu sarim de 3%", au spus surse guvernamentale citate de Newsin.

Reprezentantii guvernului sustin ca negocierile vor fi finalizate in doua saptamani, urmand ca FMI sa trimita guvernului, la inceputul lunii aprilie, scrisoarea de intentie pentru incheierea unui acord de tip stand-by pe o perioada de doi ani.

BNR ar trebui sa mentina cursul sub 4,3 lei/euro

"Totodata, Guvernul si reprezentantii BNR au decis ca 90% din banii atrasi de la FMI sa fie destinati Bancii Nationale pentru a asigura stabilitatea cursului de schimb, respectiv pentru a mentine raportul leu/euro de 4,2-4,3. S-a convenit ca, din cele 13 miliarde de euro pe care le vom lua de la FMI, aproape 12 miliarde sa revina Bancii Nationale", au mai afirmat sursele citate.

Acestia mai spun ca Fondul este multumit de programul stabilit de guvern pentru reducerea cheltuielilor bugetare din acest an, insa au solicitat Ministerului de Finante sa gaseasca resurse pentru a creste incasarile la buget cu 0,25% din PIB.

In acest sens, Guvernul ar putea decide miercuri majorarea accizelor la carburanti, incepand cu 1 aprilie, in paralel cu o intensificare a controalelor pentru a combate evaziunea fiscala din sectoarele productiei petroliere, tutunului si alcoolului.

PSD va prezenta o propunere pentru un pachet de stimulare economica

PSD va prezenta, saptamana viitoare, o propunere pentru un pachet de stimulare economica, ce va tine cont si de eventualele imprumuturi externe. "Se va tine cont si de eventuale resurse care ar intra in sistemul financiar romanesc. De asemenea, in cursul zilei de maine (luni - n.r.), voi intalni la Bucuresti, la Senatul Romaniei, delegatia FMI, Bancii Mondiale, BEI si BERD", a spus Mircea Geoana, citat de Newsin.

El a atras atentia ca imprumutul de la FMI trebuie gestionat cu grija. "Trebuie sa fim foarte atenti unde se duc banii astia, pe cine ajutam, in ce conditii si mai ales ce proiecte finantam si cat ne costa sa rambursam acesti bani", a afirmat Geoana

Presedintele Senatului a precizat ca, in zilele urmatoare, vor avea loc mai multe discutii pe marginea conditiilor in care va fi contractat imprumutul extern si a adaugat ca PSD va veghea ca sumele contractate sa fie folosite pentru "repornirea creditarii in economia reala", si nu sa "salveze pe cei care au facut profit si nu au fost suficient de interesati sau de atenti in afacerea care au derulat-o".

Romania va trimite Fondului Monetar International, dupa finalizarea negocierilor de la Bucuresti, o scrisoare de intentie pentru incheierea unui acord de tip stand-by pe o perioada de doi ani, cu o scadenta de cinci ani pentru rambursarea imprumutului.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu , a declarat ca "suma despre care s-a discutat este de vreo 19 miliarde de euro", din care doar patru miliarde de euro vor sprijini activitati guvernamentale, restul avand rol de rezerva.

Articol original publicat Luni, 23 Martie 2009 - 08:30
Cuvinte cheie: FMI, imprumut, salarii, sporuri, pensii, basescu, geoana, scadere economica, BNR, curs valutar, deficit, imprumut FMi, criza financiara, bnr, accize, petrol | Afisari: 1,185
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours