Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Acord FMI: Cheltuielile trebuie reduse, veniturile crescute, iar legea salarizarii unice aprobata in 2009

Guvernul a revizuit in scadere estimarea produsului intern brut (PIB) pentru anul 2009, la 531 miliarde lei, deficitul bugetar estimat pentru acest an fiind de 4,6% din PIB, ceea ce implica reducerea cheltuielilor cu 0,85% din PIB si cresterea veniturilor cu 0,25% din PIB.

Conditiile acordului cu FMI

"Prognoza pentru 2009, pe care am agreat-o cu FMI, este pe un deficit (bugetar - n.r.) de 4,6% din PIB, dar PIB rectificat la o valoare de 531 de miliarde (lei - n.r.). Deci 4,6% vom avea deficit in prognoza noastra pentru 2009", a declarat ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, citat de Newsin.

Ministrul Finantelor a declarat ca trebuie redus deficitul bugetar cu 1,1 puncte procentuale pana la nivelul de 4,6% din PIB, ceea ce va antrena reducerea cheltuielilor bugetare primare cu 0,85% din PIB si majorarea veniturilor cu 0,25% din PIB.

Potrivit lui Pogea, pentru aplicarea ajustarii de 1,1% din PIB, in 2009 vor fi reduse suplimentar cheltuielile cu bunurile si serviciile, cu autoturismele si echipamentele de birou.

Pentru 2010, Guvernul are in vedere un deficit al bugetului general consolidat de circa 3,7% PIB, iar pentru 2011 - sub pragul de 3% din PIB.

In ceea ce priveste veniturile suplimentare de 0,25% din PIB, Guvernul are in vedere imbunatatirea administrarii fiscale, precum si alte masuri care vor fi discutate cu patronatele si sindicatele.

Potrivit intelegerii cu FMI, toate veniturile bugetare suplimentare vor merge jumatate catre investitii si jumatate catre ajustarea deficitului bugetar.

Pogea a mai spus ca Executivul va monitoriza companiile de stat, pentru reducerea pierderilor. "Companiilor de stat nu li se va permite sa mai acumuleze noi arierate si trebuie sa se restructureze pentru a-si creste performanta economica", a spus el.

Guvernul s-a angajat in fata FMI sa aprobe anul acesta Legea salarizarii unice

Guvernul s-a angajat sa aprobe, in 2009, Legea salarizarii unice, care se va implementa gradual, in maximum trei ani. "Vom avea in vedere, in orice caz, mentinerea salariilor angajatilor cu venituri mici", a precizat ministrul de Finante.

Pogea a mai spus ca Executivul mai are in vedere majorarea punctului de pensie la nivelul a 45% din salariul mediu brut.

Potrivit ministrului Finantelor, Guvernul s-a mai angajat ca Legea responsabilitatii fiscale sa intre in vigoare pana la sfarsitul lunii noiembrie 2009. Prin aceasta Lege vor fi limitate rectificarile bugetare efectuate in cursul unui an si vor fi introduse reguli fiscale privind datoria publica si deficitul bugetar primar.

Guvernul a aprobat scrisoarea de intentie care va fi trimisa FMI si Comisiei Europene

Scrisoarea de intentie a fost discutata intr-un cadrul restrans, numai in prezenta ministrilor. Ministrii delegati, secretarii de stat si consilierii de stat au parasit sala de sedinte.

Romania a finalizat negocierile cu FMI, Comisia Europeana si alte institutii financiare internationale, pentru un pachet de finantare de aproximativ 20 miliarde euro, a anuntat miercuri Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania.

Romania va primi un pachet total de finantare ce cuprinde 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la UE, 1,2-1,5 miliarde euro de la Banca Mondiala si 1 miliard de euro de la alte institutii internationale.

Premierul Emil Boc a declarat marti ca FMI si CE vor raspunde scrisorii de intentie a Guvernului Romaniei in termen de 10-14 zile, dupa care va fi semnat acordul de imprumut.

Publicat Joi, 26 Martie 2009 - 08:15
Cuvinte cheie: FMI, imprumut FMi, criza financiara, bnr, deficit, buget, PIB | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours