Alte analize
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

35: La doi ani dupa "admitere", euro-politicienii romani se pregatesc pentru un mandat in Parlamentul European

Taxa de prima inmatriculare, accizele la tigari, necesitatea alinierii industriei romanesti la standardele de poluare admise in Uniunea Europeana, drepturile omului, fonduri structurale, pasapoarte biometrice sunt doar cateva dintre subiectele dezbatute atat pe malurile Dambovitei, cat si in forul cu sediul la Strasbourg si Bruxelles, unde din ianuarie 2007, un numar de 35 de europarlamentari sunt "vocea" Romaniei in Europa. Reprezentant a aproape 500 de milioane de cetateni europeni din cele 27 de state membre ale UE, Parlamentul European isi schimba din nou distributia la inceputul lunii iunie, iar partidele au intrat deja in forfota desemnarii de candidati, strategiilor de campanie si a bilantului primului mandat la PE.

Simpla camera consultativa in primii ani ai Uniunii Europene, Adunarea a devenit o data cu extinderea UE  un Parlament modern, avand acum aceeasi putere legislativa precum Consiliul de Ministri, in cadrul caruia sunt reprezentate guvernele statelor membre ale UE.

Daca la  inceput, deputatii europeni nu puteau decat sa-si exprime parerea cu privire la propunerile legislative ale Comisiei Europene si Consiliul de Ministri era intotdeauna cel care avea ultimul cuvant in adoptarea legilor, de-a lungul timpului  rolul si competentele Parlamentului European s-au extins considerabil, acesta devenind un actor principal al procesului de elaborare a legilor comunitare.  Astfel, inainte ca o lege europeana sa poata fi aplicata in toate statele membre ale Uniunii, trebuie ca aceasta sa fie semnata de presedintele Parlamentului European si de presedintele Consiliului de Ministri.

Parlamentul are competente in elaborarea bugetului comunitar si a legilor care vizeaza facilitarea circulatiei persoanelor, a marfurilor, a serviciilor si a capitalurilor in cadrul UE sau protectia mediului si a consumatorilor, insa adesea, vocea acestuia s-a auzit si dincolo de frontierele Uniunii.  

Deputatii europeni formuleaza recomandari la adresa Comisiei Europene in ceea ce priveste negocierile comerciale desfasurate in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) si isi folosesc intreaga putere de influenta atunci cand trebuie sa aprobe rezultatele acestora.

Pe plan international, Parlamentul European participa la politica externa a UE, avizul sau fiind solicitat atunci cand UE negociaza tratate internationale, precum si pentru aderarea la UE a unor noi state. Parlamentul European organizeaza in mod regulat dezbateri pe tema drepturilor omului si trimite observatori in toate colturile lumii pentru a urmari desfasurarea libera si corecta a alegerilor.

Totodata, printre misiunile eurparlamentarilor se numara si aceea de a alege un Ombudsman (Mediator European) insarcinat cu examinarea reclamatiilor cetatenilor privind cazuri de administrare defectuoasa din partea institutiilor si organelor Uniunii Europene si pot sa creeze o comisie de ancheta atunci cand considera ca dreptul comunitar a fost incalcat.

Cu sediul la Strasbourg, la granita dintre Franta si Germania, locul simbolic al reconcilierii Europei dupa cele doua razboaie mondiale, Parlamentul European are alte doua locuri de desfasurare a activitatii,  Bruxelles si Luxemburg.

Parlamentul European: 785 de deputati si sapte grupuri politice

Condus de un presedinte ales pentru un mandat de doi ani si jumatate al carui rol  este acela de a reprezenta Parlamentul in relatiile sale cu exteriorul si cu celelalte institutii comunitare, de a conduce sedintele plenare ale Parlamentului, Biroul Parlamentului (cu cei 14 vicepresedinti) si Conferinta presedintilor grupurilor politice,  PE are in componenta sa 785 de deputati, organizati in sapte grupuri politice.

"Ceea ce este specific unui parlamentar european este faptul ca actiunile sale au loc intr-un For international si ca, prin urmare, in unele situatii, trebuie sa aleaga intre viziunea nationala asupra unui subiect si viziunea ideologica, a familiei politice din care face parte", a declarat pentru FrontNews, Doru Frantescu, Director al Institutului European pentru Democratie Participativa - QVORUM.

Incepand cu alegerile din iunie 2009 pentru formarea unui grup parlamentar vor fi necesari cel putin 25 de membri din sapte state membre.

Format in functie de afinitatile politice, fiecare astfel de grup politic este alcatuit din deputatii alesi in cel putin o cincime din tarile UE si numara cel putin 20 membri. Grupul Partidului Popular European (Crestin -Democrat) si al Democratilor Europeni (PPE-DE)-288 membri,  Grupul Socialist din Parlamentul European (PSE)- 217 membri, Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE)- 100 membri, Grupul Uniunea pentru Europa Natiunilor (UEN)- 44 membri, Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana (Verts/ALE)- 43 membri, Grupul Confederal al Stangii Unite Europene/Stanga Verde Nordica (GUE/NGL)- 41 membri si Grupul Independenta si Democratie (IND-DEM)- 22 membri sunt cele sapte grupuri politice care exista in prezent in PE. Pe langa acestia exista si un numar de 30 de europarlamentari independenti.

Publicat Luni, 30 Martie 2009 - 08:47
Cuvinte cheie: Romania, PE, alegeri europarlamentare, deputati, Bruxelles, Strasbourg | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours