Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Stolojan: Contractele cu firmele petroliere priveau explorarea, nu exploatarea, intre 90 si 92

Theodor Stolojan a anuntat, printr-un comunicat remis Agentiei NewsIn, ca intre 1990 si 1992, cat s-a aflat la putere, contractele incheiate pentru zacamintele din Marea Neagra si Ardeal prevedeau doar explorarea spatiilor, si nu exploaterea lor, urmand sa se discute noi contracte in acest sens.

Stolojan declara, in comunicatul citat, ca interventia sa are la origine interesul din ultimele zile pentru exploatarile de petrol si gaze din Marea Neagra, cat clarificarea si demontarea "diferite insinuari".

Stolojan, care intre 1990 si 1992 a fost ministru si apoi premier, precizeaza ca au fost negociate si aprobate, in perioada celor trei ani mentionati, "contracte de explorare si impartire a productiei de titei si gaze naturale ce ar fi urmat sa se descopere prin explorare pentru perimetre din Transilvania si Marea Neagra".

El afirma ca acele contracte se refereau la perimetre sau portiuni de perimetre unde existau indicii ca ar fi zacaminte de titei si gaze naturale, "dar la adancimi terestre de 8.000 m si peste (Transilvania) sau la o adancime a apei de peste 90 m (unde nu puteau actiona platformele maritime pentru foraj de explorare). Romania nu avea atunci tehnologiile necesare si echipamentele pentru forari la astfel de adancimi, dupa cum nu avea nici resursele financiare pentru a sustine astfel de lucrari".

Actualul prim-vicepresedinte al PDL mai spune ca acele contracte incheiate "erau pe contul si riscul investitorilor, respectiv acestia veneau cu echipamentele, tehnologiile necesare si suportau costul explorarii", in conditiile in care "contractele nu prevedeau si dreptul de exploatare, acest lucru facand obiectul unor noi acorduri, in urma carora beneficiul statului roman era legat de impartirea productiei cu investitorul intr-o proportie de 55% - 45%."

"In baza informatiilor publice din ultimele zile, diverse acte administrative secrete, incheiate sub guvernarea Tariceanu in anii 2007 si 2008, au adus schimbari importante contractelor respective. Astfel, investitorii au primit dreptul de exploatare fara ca, aparent, statul roman sa obtina avantaje suplimentare, in timp ce veniturile viitoare ale statului din valorificarea productiei de titei si gaze naturale sunt diminuate fata de proportiile stabilite prin contractele initiale", afirma Stolojan. El arata ca "este de datoria autoritatilor statului sa faca lumina in aceasta situatie, iar daca statul roman a fost prejudiciat, sa trimita in judecata persoanele vinovate".

Publicat Sambata, 7 Februarie 2009 - 08:55
Cuvinte cheie: Sterling Resources, Midia Resources, Stolojan, Marea Neagra, petrol, gaze, zacaminte, exploatare | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours