Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Diaconescu la Moscova: Despre independenta energetica, somaj si executia lui Ceausescu

In vizita sa oficiala de o zi pe care a intreprins-o la Moscova, ministrul roman de Externe a explicat ca somajul Romaniei este inca mai mic decat in alte state din UE, a facut o pledoarie pentru independenta energetica a statelor, si a fost pus in situatia de a comenta detaliile executiei lui Nicolae Ceausescu.

Ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu, aflat vineri in vizita la Moscova, a fost intrebat in cadrul unei dezbateri la Academia Diplomatica a Ministerului de Externe de ce a fost impuscat fostul dictator roman Nicolae Ceausescu.

Dupa rostirea discursului, o serie de studenti si invitati la eveniment au dorit sa-i puna intrebari ministrului roman. Ministrul Cristian Diaconescu a fost intrebat de o studenta din China de ce a fost impuscat Nicolae Ceausescu "in 1988", transmite Newsin.

Ministrul, vizibil uimit de o asemenea intrebare, a oferit un raspuns diplomatic: "In 1989 a fost o situatie exceptionala, care nu a fost explicata deplin. A fost o decizie exceptionala luata de un tribunal exceptional. Noi nu am luat parte la luarea deciziei, am vazut judecata la televizor", a explicat Cristian Diaconescu.

Diaconescu: "Romania are deocamdata un sistem bancar solid"

Ministrul roman de Externe a transmis un mesaj precaut-optimist interlocutorilor sai interesati de modul in care Romania face fata crizei economice, spunand ca tara noastra are deocamdata un sistem bancar solid, se bucura de solidaritatea UE, dar are probleme cu deficitul.

Cristian Diaconescu a rostit vineri un discurs la Academia Diplomatica a Ministerului rus al Afacerilor Externe pe tema relatiilor dintre Romania si Rusia dupa extinderea UE din 2007. In discutiile care au urmat, rectorul Academiei, Aleksandr Panov, l-a intrebat pe seful diplomatiei cum face fata Romania crizei. "Din fericire, deocamdata avem un sistem bancar solid. Rata somajului este scazuta, comparativ cu alte state membre ale UE. Avem probleme insa in ceea ce priveste deficitul", a recunoscut ministrul roman, citat de Newsin.

In plus, oficialul roman a aratat ca tara noastra se bazeaza pe programele de coeziune si pe solidaritatea UE pentru a obtine ajutor financiar. "Acum banii sunt scumpi", a subliniat seful diplomatiei. "Noi cerem coeziune si solidaritate la toate nivelurile in UE si ne plac foarte mult declaratiile politice in aceasta privinta. Dar in termeni reali, cred ca, mai ales cand e vorba de parteneriate cu institutii si cu alte organizatii, termenul coeziune va capata un nou sens pozitiv. Nu cred ca criza poate fi exportata pe baza bilaterala. Nu cred ca cineva poate merge in sus atunci cand celalalt se duce in jos (...). Trebuie sa acceptam ca exista competitie si tensiuni si trebuie gasita solutia cea mai buna", a declarat el. "Trebuie sa supravietium si speram ca o vom face", a conchis ministrul pe un ton precaut-optimism.

In ceea ce priveste relatia economica a Romaniei cu Moscova, ministrul a spus ca exista foarte multe oportunitati care nu sunt folosite. "Incercam sa dam un imbold politic", a explicat Diaconescu. "Suntem foarte departe de momentul cand statul detinea mijloacele economice. Rolul statului este sa dea un semnal, sa creeze climatul necesar, avem un deficit comercial si incercam sa il rezolvam", a adaugat seful diplomatiei.

Romania pledeaza pentru ideea de independenta energetica

In continuare, Cristian Diaconescu a facut aluzii la efectele recentei crize a gazelor dintre Rusia si Europa, precizand ca o tara care va cauta sa isi diminueaze dependenta energetica nu trebuie privita intr-o lumina negativa.

In cadrul discursului sau, ministrul a fost intrebat din audienta cum vede Romania dezvoltarea relatiilor energetice din regiune.

"Energia devine o problema din ce in ce mai actuala pentru toate tarile. In conditiile unei crize, problema energetica devine o problema de securitate. Nimeni nu trebuie sa neglijeze faptul ca orice tara cu un grad de dependenta va cauta o alternativa. O tara nu trebuie privita negativ daca incearca sa isi diminueze aceasta dependenta energetica si sa isi reduca dependenta", a spus ministrul.

Intrebat de rectorul Academiei, Aleksandr Panov, care este pozitia Romaniei fata de propunerea Rusiei de incheiere a unui nou acord de securitate europeana, ministrul a raspuns evaziv, recurgand la un limbaj diplomatic. "Este o o idee interesanta, importanta pentru toate tarile care sunt chemate sa dezvolte contextul de securitate. Este important sa analizam toate oportunitatile care apar. Romania este pregatita sa continue dialogul si gasirea unei solutii acceptabile pentru toti actorii implicati intr-un fel sau altul", a raspuns ministrul.

Diaconescu a incercat sa ii imblanzeasca pe rusi cu Tolstoi

In finalul discursului sau, Diaconescu l-a citat pe Lev Tolstoi pentru a explica necesitatea ca fiecare dintre cele doua tari sa isi recalibreze perceptiile. Citatul din Tolstoi se referea la faptul ca toata lumea se gandeste sa schimbe lumea, dar nimeni nu se gandeste sa se schimbe pe sine insusi. "Eu cred ca trebuie sa incepem prin a ne schimba pe noi insine, prin a schimba modul in care ii percem pe ceilalti pe scena internationala, modul in care avem incredere in ceilalti si modul in care intelegem sa colaboram cu altii", a conchis seful diplomatiei romane.

Update 1 publicat Vineri, 27 Februarie 2009 - 17:33
Romania - Rusia, o relatie in moarte clinica
Ministrul de Externe Cristian Diaconescu merge vineri la Moscova cu ambitia de a recalibra de pe baze pragmatice o relatie bilaterala cu un parcurs dificil in ultimele doua decenii. Tezaurul Romaniei "pierdut" in Rusia, Transnistria si Moldova, gazele, aderarea Romaniei la NATO si bazele americane din Romania sunt tot atatea motive de discordie intre fostul gigant sovietic si fostul sau satelit.
Marea Neagra - "un lac rusesc"

Dupa preluarea mandatului prezidential, Traian Basescu declara ca Romania are obligatia sa se uite si dincolo de frontiera ei de est, pentru ca, spunea presedintele, "avem interese majore in zona, in primul rand interese de securitate nationala", potrivit Newsin. Presedintele roman s-a intalnit, in ianuarie 2005, cu presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, si cu presedintele moldovean, Vladimir Voronin, iar in februarie 2005 a avut loc o vizita de lucru in Federatia Rusa. La putin timp de la acea vizita, Traian Basescu declara, in septembrie 2005, ca "de-a lungul istoriei, Marea Neagra a fost considerata mai mult sau mai putin un lac rusesc".

Pe de alta parte, Rusia a criticat, in ultimii ani, amplasarea bazelor militare americane pe teritoriul Romaniei, dupa cum, in repetate randuri, partea romana a criticat decizia Rusiei de a-si mentine prezenta militara in Transnistria, afirmand ca prezenta militara rusa ar putea consolida pozitiile autoritatilor nerecunoscute de la Tiraspol.

Contracte energetice controversate

Traian Basescu a criticat, in mai mult randuri, de cand a preluat mandatul de presedinte, faptul ca Rusia incearca sa conditioneze politic livrarile de gaz catre Europa. Totodata, Romania este unul dintre statele care plateste unul dintre cele mai mari preturi la gazele naturale din Europa, fapt interpretat ca un rezultat al diferendelor in aceasta problema dintre Bucuresti si Moscova.

Romania nu are un contract direct cu Gazprom pentru importul de gaze de aproape zece ani, cand, in urma unui scandal, relatiile intre cele doua parti au fost rupte.
In anul 1999 Romania a incheiat cu firma Regal Petroleum, controlata de controversatul om de afaceri Frank Timis, un contract, aceasta din urma sustinand ca zacamintele de gaze pe care le exploateaza in Ucraina, din care extrage cantitati insemnate de gaze, ii permit sa si exporte. Gazprom, societate cu care Romania avea la acea data un contract de livrare directa de gaze, a notificat urgent Romania sa intrerupa acest contract, intrucat gazele pe care Regal Petroleum pretindea ca le extrage din Ucraina si le exporta Romaniei, ar fi fost de fapt furate de la Gazprom. "Atunci Romania a platit dublu. A platit 76 de milioane de dolari firmei Regal Petroleum, care pretindea ca gazele sunt din productia proprie, si 76 de milioane de dolari catre Gazprom, care sustinea ca gazele exportate de Regal catre Romania sunt furate de la compania rusa", a declarat pentru Newsin fostul secretar de stat in Ministerul Industriilor Iulian Iancu.

De atunci relatiile Romaniei cu Gazprom nu au mai putut fi refacute.

Rusia furnizeaza gaz natural Romaniei inca din 1979. Romania consuma anual circa 18 miliarde de metri cubi, din care aproximativ doua treimi provin din productia interna, prin Romgaz si Petrom, si aproape o treime reprezinta importurile din Rusia. Astfel, Gazprom este singura sursa de import a Romaniei prin care este asigurat aproximativ 35% din necesarul de consum intern.

Dupa extinderea din 2004, dependenta UE de gazul rusesc a crescut semnificativ. Romania, ca stat membru al Uniunii Europene, si-a declarat deschis sprijinul pentru proiectele care vizeaza diversificarea rutelor de transport al hidrocarburilor spre statele Uniunii Europeane, ocolind Rusia. Astfel, Romania participa la trei mari proiecte energetice europene: Nabucco, Constanta-Trieste si cablul submarin de transport al energiei electrice intre Romania si Turcia.

Rusia - interesata de companiile din sectorul energetic

Daca relatiile politice dintre Romania si Rusia, la sfarsitul anilor '90, erau reci, in sfera comercial-economica, insa, s-au inregistrat noi tendinte. Companiile rusesti s-au aratat tot mai interesate de participarea la privatizarea intreprinderilor romanesti, mai ales din sectorul energetic. In 1998, compania petroliera Lukoil din Rusia a cumparat una dintre cele mai vechi rafinarii din Romania, Petrotel din Ploiesti. De asemenea, Gazprom si-a depus oferte la privatizarea Petrom si la distributorul de gaze Distrigaz Sud, insa n-a cistigat in nici o parte. Igor Sidorov, consilierul economic al Ambasadei Rusei in Romania, declara, in 2006, ca Inter RAO EES intentioneaza sa participe la licitatiile pentru privatizarea societatilor din domeniul energetic, precum si la privatizarea unor centrale termoelectrice. In noiembrie 2007, intr-un comunicat al firmei Lowe Public Relations, transmis din partea Ministerului rus al Tehnologiei Informatice si Comunicatiilor se specifica ca Gazprom este interesat de achizitionarea pachetul majoritar de actiuni al Romgaz Medias, atunci cand compania va fi scoasa la privatizare.

Exporturile Rusiei in Romania se ridica la circa doua miliarde de euro, pe cand cele ale Romaniei in Rusia se situeaza la nivelul a circa 100 de milioane de euro. "Ar fi foarte bine sa echilibram aceasta situatie. Constientizand problemele economice pe care le are Romania, cred ca o relatie pragmatica cu Rusia ar fi foarte benefica", este de parere ministrul de Externe Cristian Diaconescu. Pragmatismul inseamna, din punctul de vedere al sefului diplomatiei, o relatie comerciala ce poate fi valorificata daca este asigurat un cadru normal al relatiei bilaterale, in care factorul politic sa nu constituie un element de blocaj al relatiei economice.

Politica in jurul tezaurului

In 2008 s-au implinit 130 de ani de cand Rusia si Romania au stabilit relatii diplomatice, insa legaturile romano-ruse s-au complicat incepand din 1990 pe fondul unor probleme precum semnarea Tratatului politic de baza, tezaurul romanesc trimis de Romania in Rusia Tarista in 1917 si niciodata recuperat, implicarea Romaniei in solutionarea conflictului moldo-transnistrean, aderarea Romaniei la NATO sau contractele dezavantajoase pentru Romania semnate cu Gazprom.

Dupa destramarea Uniunii Sovietice, in decembrie 1991, relatiile dintre Romania si Rusia au fost tensionate pe fondul situatiei din Republica Moldova, dupa venirea la conducere, la Chisinau, a reprezentantilor Frontului Popular, care, pe fondul valului de renastere nationala generat de perestroika, cereau reunificarea cu Romania. In 1992, Romania acuza Rusia ca Armata a 14-a, stationata in Republica Moldova inca din perioada sovietica, a sustinut autoritatile de la Tiraspol in perioada conflictului armat din martie-iulie 1992 impotriva Republicii Moldova. Pe de alta parte, unii lideri rusi din acea perioada au acuzat Romania de sustinerea Republicii Moldova in razboiul dus impotriva Transnistriei, regiune din estul Republicii Moldova care si-a autoproclamat independenta in septembrie 1990. In 1992, Romania a participat, timp de cateva luni, in cadrul mecanismului cvadripartit de negocieri pentru solutionarea conflictului moldo-transnistrean. Dupa semnarea Acordului de incetare a focului, in iulie 1992, la Moscova, mecanismul cvadripartit a fost desfiintat. La negocierile ulterioare Romania nu a mai participat, fiind exclusa din formatul de negocieri.

In 1992, Romania si Rusia au inceput negocierile pentru semnarea unui Tratat politic de baza. Negocierile au durat peste 11 ani. Opozitia si opinia publica din Romania cereau ca in textul Tratatului sa fie incluse chestiunea tezaurului Romaniei trimis in Rusia, in perioada Primului Razboi Mondial, in 1917, sub regele Ferdinand si care a fost confiscat ulterior de puterea sovietica, precum si condamnarea Pactului Ribbentrop-Molotov din august 1939 si modificarea articolului privind neaderarea la aliante care pot fi indreptate impotriva uneia dintre parti, ceea ce Moscova refuza categoric. In 1996, Iliescu a acceptat semnarea Tratatului, insa, in aprilie 1996, ministrul de Externe rus, Evgheni Primakov, a fost anuntat cu zi inainte de semnarea textului Tratatului ca Romania nu este pregatita sa parafeze documentul.

Relatiile dintre Romania si Rusia s-au normalizat abia in 2003, cand presedintele Ion Iliescu a mers la Moscova pentru a semna un nou Tratat politic de baza cu Rusia, la cateva luni dupa ce Romania a fost invitata sa adere la NATO. In textul Tratatului nu au fost incluse problema tezaurului romanesc si dezavuarea Pactului Ribbentrop-Molotov, acestea facand obiectul unei declaratii politice comune. In urma semnarii Tratatului politic de baza dintre Rusia si Romania, cele doua parti au convenit infiintarea, in toamna anului 2003, unei comisii mixte alcatuite din experti pentru clarificarea, in baza documentelor, a situatiei valorilor, bunurilor si documentelor romanesti depozitate in Rusia. Ulterior, lucrarile comisiei nu s-au mai desfasurat.

Timp de 17 ani, nici un sef de stat rus nu a vizitat Romania. Prima vizita a unui presedinte rus in Romania a avut loc in aprilie 2008, cand Vladmir Putin a venit la Bucuresti pentru a participa la summitul Consiliului NATO-Rusia, un forum de consultare si cooperare la lucrarile caruia Putin nu mai participase de la constituirea sa, in 2002.
Articol original publicat Vineri, 27 Februarie 2009 - 08:36
Cuvinte cheie: Diaconescu, Moscova, Rusia, Ceausescu, gaze, criza, somaj, banca, depozit, rusia, urss, transnistria, republica moldova, nato | Afisari: 1,536
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours