Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Raport SAR: Pensiile si salariile profesorilor vor mari deficitul bugetar

Guvernul nu va reusi in acest an sa reduca semnificativ deficitul bugetar fata de nivelul din 2008, estimeaza unii analisti chestionati de Societatea Academica Romana (SAR), care vad necesara inghetarea salariilor in sectorul public pentru intreg anul 2009 si contractarea unui imprumut de la FMI.

Doar doi analisti din cei 13 chestionati de SAR cred ca guvernul va fi in stare sa isi atinga obiectivul de deficit bugetar, media prognozelor fiind de 4,4% din produsul intern brut (PIB).

Totodata, guvernul ar trebui sa intareasca controlul asupra cheltuielilor publice, mai ales asupra celor curente si de personal, "mergand pana la inghetarea salariilor in sectorul public pe intreg anul 2009", se arata in raport.

Cresterile de salarii si pensii promise in ultimii doi ani, in combinatie cu o crestere economica redusa in 2009, sunt "o amenintare serioasa" pentru sustenabilitatea deficitului bugetar in acest an, sustin analistii SAR.

Cea mai importanta componenta (40%) a deficitului bugetar din 2009 provine din aplicarea graduala a majorarilor de pensie. "Pensiile totale, cu majorari cu tot, au ajuns sa reprezinte nu mai putin de 8% din PIB, daca toate promisiunile ar fi sa se aplice", arata raportul.

Mai mult, majorarile salariale pentru profesori ar duce nivelul salariilor din sectorul public la 7% din PIB, fata de 6,5% in prezent, estimeaza analistii SAR, in conditiile in care beneficiile pentru diverse categorii sociale, ca venitul minim garantat, indemnizatiile pentru mame sau alocatiile pentru copii, ar putea ajunge sa reprezinte 1,2% din PIB in 2009, fata de 0,5% in prezent.

Cheltuielile de la buget calculate de analistii SAR nu permit, sustine raportul, mentinerea unui nivel minim de 10% din PIB pentru investitii in 2009, masura din planul anti criza propus de guvern.

"E o iluzie sa credem ca politica fiscala in 2009 va fi un instrument eficace de combatere a crizei. In cel mai bun caz, putem spera ca ea sa nu actioneze ca o frana cand economia va fi in convalescenta", mentioneaza raportul.

Ca solutie pe termen lung, analistii SAR sustin proiectarea bugetara multianuala, pe patru ani, in loc de "intre patru si sase bugete pe an" in prezent.

"In realitate, la noi programarea multianuala este o pura formalitate, chiar dupa cei cinci ani de cand se aplica. (...) Romania a ajuns tara din UE cu cel mai slab mecanism de programare bugetara", mai arata raportul.

Analisii sustin ca, intre cele 27 de state UE, in prezent mai exista doar 6 tari care se bazeaza mai putin decat Romania pe sistemul de proiectare bugetara multianuala. Mai mult, conform unui raport al Fondului Monetar International (FMI), Romania e pe locul 7 din 10 noi state membre UE in ce priveste calitatea procedurilor bugetare.

Crestere economica de 0,7%

Estimarile analistilor privind cresterea economica a Romaniei din acest an sunt cuprinse intr-o plaja larga de valori, semnaland incertitudini accentuate, media prognozelor fiind de 0,7%, potrivit raportului publicat, luni, de Societatea Academica Romana (SAR).

Astfel, prognoza cea mai pesimista indica o comprimare a produsului intern brut (PIB) cu 3,5%, in timp ce analistii cei mai optimisti mizeaza pe o crestere economica de 3%.

"Incertitudinea este nota dominanta a anului 2009, fapt evidentiat de prognoze pe toti indicatorii: dispersia raspunsurilor sosite de la membrii panelului de experti este cea mai mare de cand SAR a inceput editarea acestui raport, in 2002. Niciodata inainte nu am avut o asemenea situatie in care evolutia PIB sa fie prognozata intr-o marja de 6,5%, de la o recesiune severa (-3,5%) pana la o crestere decenta (3%). Per total, estimarea este ca PIB-ul Romaniei nu va scadea totusi in 2009", se arata in raportul realizat de SAR pe baza raspunsurilor primite de la 13 analisti economici.

Cursul de schimb si rata inflatiei raman, de asemenea, mari necunoscute, ca urmare a volatilitatii crescute.

Media prognozelor sugereaza o depreciere a leului de 3-4% fata de cursul actual, "peste nivelul oficial luat in calcul de guvern la intocmirea bugetului". Astfel, analistii care au participat la raportul SAR estimeaza ca nivelul cursului de schimb va ajunge la 4,4 lei/euro la 31 decembrie 2009, marjele osciland intre 3,80 lei/euro si 4,95 lei/euro.

Estimarea medie privind inflatia, de 5,8%, este mai apropiata de prognoza oficiala, intre trei analisti considera ca aceasta ar putea sa depaseasca 8% in 2009. Marja referitoare la inflatie variaza intre un minimum de 1,3% si un maximum de 9,5% in acest an.

"Pe deficitul de cont curent, parerile tind sa convearga in jurul nivelului de 10,5-11% (din PIB)", se mai arata in raportul SAR. Unii analisti vad deficitul de cont curent la 8,8% din PIB in 2009, in timp ce altii considera ca deficitul de cont curent ar putea fi de 12% din PIB.

Potrivit SAR, estimarile privind rata somajului la finalul acestui an variaza intre 5% si 9%, media pe acest indicator fiind de 7,1%.

Publicat Luni, 16 Februarie 2009 - 15:54
Cuvinte cheie: SAR, Buget, PIB, deficit | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours