Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Pogea: Ne ingrijoreaza scaderea ratei de crestere a economiei

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, a afirmat ca este ingrijorat de temperarea ratei de crestere economica din trimestrul IV la 2,9%, in conditiile in care se astepta la o crestere de 7,8% a produsului intern brut (PIB) al Romaniei in 2008, si nu de 7,1% cat a anuntat Statistica.

"Ma gandesc cum sa compensam aceasta reducere. Vom lua masuri pentru a stopa aceasta panta negativa a economiei", a mai spus Pogea.

Produsul Intern Brut al Romaniei a urcat in ultimul trimestru al anului trecut cu 2,9%, temperand cresterea pe intregul an la 7,1%, in conditiile in care comprimarea cererii a redus activitatea in majoritatea sectoarelor economiei, a anuntat miercuri Institutul National de Statistica (INS). Valoarea PIB a fost de 159,43 miliarde lei (41,8 miliarde euro) in ultimul trimestru din 2008 si de 503,959 miliarde lei (136,8 miliarde euro) pe intregul an.

In primul trimestru din 2008, PIB-ul Romaniei avansase cu 8,2%, in trimestrul al doilea cresterea economica fusese de 9,3%, iar in penultimul trimestru din 2008, rata de crestere a fost revizuita in urcare la 9,2% de la 9,1%, potrivit INS.

Ministrul Finantelor a adaugat ca amplitudinea scaderii economice este mare comparativ cu restul statelor membre ale Uniunii Europene (UE), dupa ce scaderea economiei acestora a fost de la 1,5% la minus 1% in 2008.

Pogea: Analizam cel mai bun pachet de finantare

Romania se afla, in prezent, in faza de "testari" pentru contractarea unui eventual imprumut extern, purtand discutii cu Comisia Europeana si cu FMI pentru a vedea volumul, structura si conditionalitatile aferente acestuia.

Un program trimis Comisiei Europene de Guvern prevede posibilitatea inghetarii salariilor personalului bugetar in perioada 2009-2011, pentru a limita cheltuielile bugetare. Cu toate acestea, Guvernul Romaniei nu are, in prezent, "viziunea de inghetare a salariilor" din sectorul public in 2009 si 2010, a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.

Pogea: Vom avea rectificare bugetara de fiecare data cand va fi necesar

In cazul in care veniturile la buget vor scadea in acest an, Guvernul va face rectificari bugetare pentru recalibrarea cheltuielilor, iar reducerea acestora ar putea fi facuta prin diminuarea cheltuielilor cu bunurile si serviciile.

"Cred ca ar trebui crescuta ponderea cheltuielilor cu investitiile si nu a acelor cheltuieli care ar avea ca efect cresterea veniturilor altor tari si care ar avea ca efect cresterea deficitului comercial", a precizat ministrul Finantelor.

El a mai explicat ca interventia guvernului prin investitiile publice ce se vor face in acest an e cea mai buna masura, care poate compensa partial scaderea economica si scaderea afacerilor companiilor private.

"Este nevoie de finantare externa pentru a asigura aceasta activitate, acest lucru putand fi facut printr-un pachet optim de la Comisia Europeana, banci si alte institutii", a explicat Pogea.

Ministrul de finante a adaugat ca, si in cazul in care Romania se va confrunta cu probleme, va asigura plata cheltuielilor structurale obligatorii, referindu-se la plata pensiilor din sistemul public, plata pensiilor militare, din agricultura, indemnizatiile pentru mame, pentru veteranii de razboi, bursele pentru studenti, alocari externe si serviciul datoriei publice.
Publicat Miercuri, 4 Martie 2009 - 13:39
Cuvinte cheie: pogea, crestere economica, criza financiara, buget | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours