Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Pogea: Economia romaneasca ar putea creste cu mai putin de 2,5% in 2009

Exista riscul ca avansul economiei romanesti sa fie mai mic de 2,5% in acest an, ca urmare a incertitudinilor din piata si a agravarii situatiei in economiile din Europa, a declarat joi ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.

"Noi vrem sa contracaram aceste riscuri tocmai prin investitia publica. Insa estimam ca, in primul trimestru, cresterea economica ar putea fi mai mica de 1%", a spus Pogea, citat de Newsin.

Guvernul si-a propus ca o cincime din bugetul public din acest an - adica 10 miliarde euro - sa fie alocata pentru investitii. Bugetul pe 2009 ia in calcul o crestere economica de 2,5% si o valoare a produsului intern brut (PIB) de 579 miliarde lei (144,75 miliarde euro, la un curs mediu de 4 lei/euro).

Efectele noului buget se vor vedea in economie peste 3-4 luni

Ministrul finantelor a declarat joi si ca efectele noului buget asupra economiei romanesti se vor vedea peste 3-4 luni si vor depinde de stadiul in care se afla proiectele celor ce vor solicita bani pentru investitii.

"Un efect imediat al noului proiect de buget este introducerea pensiei sociale minime garantate, care va fi urmata de capitalizarea CEC Bank, in primul trimestru, si de compensarea TVA-ului pentru agentii economici", a spus Pogea.

Dupa adoptarea bugetului pe 2009 in Parlament, guvernul va decide asupra imprumuturilor ce trebuie facute pentru a finanta deficitul bugetar din acest an, prevazut la 2,88 miliarde euro (2% din PIB).

"De bani putem face rost din piata interna, prin emisiuni de tituri de stat, sau din piata externa, spre exemplu de a Banca Europeana de Investitii (BEI) sau Banca Mondiala", a adaugat Pogea.

Publicat Joi, 19 Februarie 2009 - 16:28
Cuvinte cheie: buget, pogea, crestere economica | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours