Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Numirea lui vicepremierului Dan Nica la MAI creeaza probleme juridice

Guvernul a luat in calcul cumularea functiei de vicepremier cu cea de ministru al Internelor, astfel incat titulatura detinuta de Dan Nica sa fie cea de vicepremier cu portofoliu de ministru al Administratiei si Internelor, si l-a propus, pana la o decizie in Parlament, interimar pe Nica.

"Avem doua variante juridice, iar decizia este politica. O singura persoana sa ocupe doua functii separate, ceea ce ar fi o premiera in sistemul nostru constitutional si ar fi contestabila. O a doua, care este 100% acoperita juridic de articolul 85 alineatul 3 din Constitutie, ar fi ca din cele doua functii sa facem una singura: vicepremier cu portofoliu de Interne", a declarat miercuri, pentru NewsIn, ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Victor Ponta.

Articolul 85 prevede: "Daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului, Presedintele Romaniei va putea exercita atributia prevazuta la alineatul (2) numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordata la propunerea primului-ministru". Alineatul 2 arata ca, "in caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, Presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului".

In ceea ce priveste acordarea titulaturii de "rang de ministru" sefului Departamentului pentru Afaceri Europene, Vasile Puscas, Ponta a spus ca nu are informatii despre o astfel de decizie. El a precizat ca, in acest ultim caz, nu va fi nevoie de avizul Parlamentului.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat marti ca una dintre solutiile pentru pastrarea echilibrului in impartirea functiilor in Guvern intre PSD si PD-L ar fi ca Puscas sa primeasca rang de ministru. Asta dupa ce Dan Nica a fost propus pentru functia de ministru al Internelor, in locul lui Liviu Dragnea, dar s-a decis totodata ca acesta sa pastreze si functia de vicepremier.

Prim-vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan, a declarat ca nu este de dorit o modificare a structurii guvernamentale, astfel incat sa fie mentinut numarul posturilor de ministri pentru PSD, deoarece ar face necesar un nou vot de investitura in Parlament.

Intrebat cum comenteaza posibilitatea ca Vasile Puscas, seful Departamentului pentru Afaceri Europene, sa fie ridicat la rang de ministru pentru ca numarul ministrilor PSD sa ramana acelasi si dupa cumularea de catre Dan Nica a postului de vicepremier cu cel de ministru de Interne, Stolojan a afirmat ca nu este de acord, deoarece ar fi necesara o noua reorganizare a Guvernului.

"Pai, ce facem acum? Ar insemna sa schimbam structura Guvernului si sa mergem din nou in Parlament pentru un vot de investitura", a spus declarat Stolojan, miercuri, pentru NewsIn.

Premierul Emil Boc a inaintat presedintelui Romaniei propunerea de desemnare a vicepremierului Dan Nica in functia de ministru interimar al Administratiei si Internelor si a sesizat Parlamentul pentru modificarea structurii Guvernului, astfel incat Nica sa cumuleze si functia de ministru si pe cea de vicepremier.

Solicitarea Guvernului privind cumulul de functii pentru Dan Nica a ajuns la Parlament

Surse din conducerea Senatului au anuntat ca sesizarea adresata de premierul Emil Boc privind cumulul functiei de vicepremier cu cea de ministru de Interne a ajuns la Parlament. Potrivit acestor surse, sesizarea Guvernului privind faptul ca Dan Nica ocupa doua posturi in Executiv, cel de viceprim-ministru si cel de ministru de Interne, a fost remisa conducerii celor doua Camere ale Parlamentului.

Adresa Guvernului urmeaza sa fie discutata in Birourile Permanente ale Senatului, respectiv Camerei Deputatilor. Cum problema structurii guvernamentale este de resortul ambelor Camere, procedura de urmat va fi decisa, cel mai probabil, in Birourile reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor.

Prim-ministrul Emil Boc a inaintat miercuri presedintelui Romaniei propunerea de desemnare a vicepremierului Dan Nica in functia de ministru interimar al Administratiei si Internelor, informeaza Guvernul.

De asemenea, prim-ministrul a sesizat conducerile celor doua Camere ale Parlamentului in vederea modificarii structurii Guvernului, astfel incat Dan Nica sa cumuleze atat functia de vicepremier, cat si pe cea de ministru al Administratiei si Internelor.

In drept, solicitarea premierului este fundamentata pe articolele 106, 107 si 85 alin. 3, din Constitutia Romaniei. Potrivit art. 85 alin.3 din Constitutia Romaniei, „Daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului, Presedintele Romaniei va putea exercita atributia prevazuta la alin. (2) numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordata la propunerea primului-ministru”.

Publicat Miercuri, 4 Februarie 2009 - 18:25
Cuvinte cheie: Nica, Guvern, vicepremier, MAI | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours