Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Boc: "Criza poate fi dieta care sa puna capat obezitatii birocratice a statului"

Premierul Emil Boc a prezentat in plenul Camerei Deputatilor masurile menite sa estompeze efectele crizei financiare, dar nu inainte de critica fostul Guvern care "a lasat cel mai mare deficit de dupa 1989 si nu a fost in stare sa absoarba decat 6% din fondurile europene". Premierul considera ca actuala criza poate reprezenta un resort de modernizare a Romaniei, proces in cadrul caruia descentralizarea este una dintre cele mai importante masuri.

"Principalul raspuns al guvernului la criza il reprezinta investitiile in infrastructura si in reabilitarea termica a locuintelor pentru reducerea facturilor la utilitati. Mai mult, am deblocat exproprierile pentru largirea centurii Capitalei si am facut progrese notabile la constructia centurii Ploiestiului. Am platit deja datoriile firmelor de la autostrada Bucuresti-Ploiesti si am semnat contractul de executie pentru centura Aradului", a explicat Emil Boc, potrivit realitatea.net.

Seful guvernului a detaliat si sumele care au fost si care vor fi investite in perioada urmatoare. "Avem alocate deja peste 800 de milioane de lei pentru drumuri si 250 de milioane de lei au fost alocate pentru alimentarea cu apa a localitatilor cu probleme, am modificat legea achizitiilor publice si am modificat si taxa auto. In schimb am decis sa pastram cota unica de impozitar, pentru ca vrem ca aceasta criza sa nu fie decontata de cei cu venituri mici, de cei cu salarii mici", a spus seful guvernului.

Instituirea pensiei sociale minime de 300 de lei de la 1 aprilie, care va creste la 350 de lei in octombrie, compensarea cu 90% a pretului medicamentelor pentru pensionarii cu venituri mai mici de 600 de lei, finantarea cu 50% a programelor prinvind formarea profesionala a somerilor, marirea perioadei de acordare a somajului cu 3 luni, inghetarea salariilor demnitarilor sunt alte masuri adoptate deja de guvernul Boc in vederea diminuarii efectelor crizei economice.

Premierul a precizat ca sunt analizate si alte masuri care ar putea fi aplicate in viitor. Printre acestea se numara reducerea numarului de taxe si impozite ale caror costuri de colectare sunt mai mare decat sumele incasate, neimpozitarea profitului reinvestit din trimestrul al doilea, stimularea investitiilor prin acordarea de ajutoare si garantii de stat sau masuri privind TVA-ul.

Emil Boc a stabilit ca prioritare accesarea rapida a fondurilor rambursabile si adoptarea unor masuri pentru sprijinirea domeniilor cheie ale economiei care pot reprezenta un avantaj fata de alte tari: agricultura, turismul, dar si energia si constructiile. Premierul a precizat ca ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, lucreaza la un proiect pe termen mediu si lung, astfel incat Romania sa exporte produse alimentare, si nu sa importe asa cum face in prezent.

In opinia premierului, criza economica poate reprezenta baza pentru modernizarea Romaniei, proces in care una dintre cele mai importante masuri este descentralizarea, inceputa deja de Ministerul Afacerilor Interne si Cancelaria Guvernului.

Boc a promis ca la sfarsitul lunii mai va fi gata si proiectul salarizarii unice in sistemul public, astfel incat functionarii publici sa fie platiti in functie de perfomante si munca depusa, fara alte privilegii si sporuri.

Boc a acuzat fostul Guvern de risipa


"Fostul Guvern a lasat cel mai mare deficit de dupa 1989 si nu a fost in stare sa absoarba decat 6% din fondurile europene. Mai mult, banii din fondul national de dezvoltare au fost risipiti de vechiul guvern Tariceanu", a declarat Emil Boc, potrivit realitatea.net.

In incheiere, Emil Boc a facut apel la increderea si solidaritatea romanilor pentru a trece peste criza economica.

"Aceasta criza trebuie sa ne gaseasca solidari, pentru ca aceasta criza trebuie sa fie dieta care sa puna capat obezitatii statului. Avem nevoie de un stat suplu, care sa raspunda nevoilor oamenilor. Cu sau fara FMI, Guvernul este decis sa modernizeze Romania, iar pentru modernizare avem nevoie de descentralizare, iar descentralizarea va fi insotita de o salarizare corespunzatoare, pentru ca avem in continuare functionari publici care sunt prost platiti", a incheiat Emil Boc.
Update 1 publicat Luni, 16 Martie 2009 - 17:50
Noul plan anticriza cuprinde 23 de masuri si costa 13 miliarde de euro
Guvernul a pregatit un pachet de masuri anticriza in contextul in care Romania va accesa in perioada imediat urmatoare un imprumut extern, care cuprinde 23 de masuri a caror aplicare ar costa 23 de miliarde de euro. 
Premierul Emil Boc a precizat ca acest plan va fi modificat in functie de evolutia economiei, potrivit realitatea.net.

Pana acum, au intrat in vigoare mai putin de jumatate dintre masuri, printre care achitarea datoriilor pe care statul le avea la firme - 2 miliarde si euro - si demararea programului "Rabla" cu o prima de casare mai mare.

O alta masura a fost ieftinirea medicamentelor cu 90% pentru pensionarii cu venituri sub 600 de lei.

Alte masuri aplicate sunt de natura sa acorde o protectie sociala mai mare in contextul disponibilizarilor din ultima perioada. Ajutorul de somaj a fost prelungit, iar cel pentru somaj tehnic a fost scutit de impozit temporar.

De asemenea, vicepremierul Dan Nica a declarat ca printre masurile anticriza propuse de Guvern se afla introducerea unor prefinantari, scutirea de impozit a profitului reinvestit, reducerea masurilor birocratice pentru firme, reducerea taxelor fiscale si parafiscale, potrivit Mediafax.

Luna aprilie vine cu majorarea pensiilor si intrarea in vigoare a pensiei sociale. In ceea ce priveste majorarea salariilor, o decizie ar fi trebuit luata dupa 15 aprilie, cand negocierile cu institutiile financiare se vor fi terminat.

Guvernul apreciaza ca setul de masuri anticriza ar putea constitui un avantaj in negocierile pentru imprumutul extern. Executivul spera ca, pe baza acestui plan, creditorii sa relaxeze conditiile de creditare.
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours