Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Noua nationalizare a caselor mai poate fi corectata de Guvern, afirma Basescu

Presedintele Traian Basescu a declarat luni seara, la TVR 1, ca nu mai poate face nimic in privinta legii initiate de Dan Voiculescu si ca o va promulga in ultima zi permisa de prevederile legale, dar spune ca Guvernul poate sa ii aduca unele corectii.

"Eu nu mai am nicio posibilitate constitutionala decat s-o promulg, pentru ca am intors-o la Parlament, Parlamentul mi-a trimis-o inapoi la fel cum a votat-o, am atacat-o la Curtea Constitutionala, Curtea Constitutionala a spus ca este constitutionala", a declarat Basescu.

Seful statului sustine ca lucrul pe care il omite aceasta lege este acela ca dreptul de proprietate nu se prescrie. "La CEDO vom pierde toate procesele. De aceea, cred ca Guvernul va trebui sa priveasca cu atentie ce corectii poate sa faca in lege, pentru ca atat chiriasii, cat si proprietarii sa nu fie dezavantajati", a explicat seful statului, care a precizat ca va promulga legea vineri.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a declarat, pe 14 ianuarie, constitutionale modificarile aduse Legii caselor nationalizate, dupa ce presedintele Traian Basescu a facut o sesizare cu privire la aceste modificari, altele decat cele dezbatute deja de CCR. Cu majoritate de voturi, Curtea a constatat ca legea este constitutionala, se arata pe site-ul CCR.

Presedintele Traian Basescu a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu modificarile Legii 10/2001, cunoscute ca "legea Voiculescu", precizand ca ataca alte aspecte decat cele deja sesizate, se arata intr-un comunicat de presa remis agentiei NewsIn, in 23 decembrie, de Administratia Prezidentiala.

Presedintia mentioneaza ca a luat cunostinta ca prin Decizia nr. 1351 din 10 decembrie 2008 a Curtii Constitutionale, pronuntata in cadrul controlului anterior de constitutionalitate au fost respinse sesizarile formulate de catre deputatii apartinand PD-L si PNL, dar se precizeaza ca motivele actualei sesizari sunt diferite de cele asupra carora s-a atras deja atentia CCR.

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, pe 10 decembrie, ca modificarile adoptate pe 8 octombrie de deputati la Legea caselor nationalizate, prin care casele nationalizate cumparate cu buna-credinta nu mai pot fi restituite in natura proprietarilor de drept, nu incalca legea fundamentala.

In sedinta din data de 10 decembrie 2008, Curtea Constitutionala a solutionat sesizarile asupra neconstitutionalitatii Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, sesizari formulate de un numar de 55 de deputati, respectiv 63 de deputati. Cu majoritate de voturi, Curtea a decis ca legea este constitutionala, se arata in comunicatul Biroului de presa al CCR.

PD-L si PNL au contestat, in octombrie, la Curtea Constitutionala a Romaniei modificarea legii caselor nationalizate.

Casele nationalizate care au fost cumparate cu buna-credinta nu mai pot fi restituite in natura catre proprietarii de drept, a decis, pe 8 octombrie 2008, Camera Deputatilor, for decizional, care a respins solicitarea de reexaminare a presedintelui referitoare la modificarea Legii 10/2001, demersul fiind considerat de seful statului o alta nationalizare.

Urmare a acestei modificari, proprietarii deposedati de imobilele lor de catre regimul comunist nu vor mai beneficia de acum inainte de restituirea lor in natura, ci doar in echivalent, daca respectiva proprietate a fost cumparata de chiriasi.

Publicat Marti, 27 Ianuarie 2009 - 10:05
Cuvinte cheie: Basescu, nationalizare, lege, case, nationalizate, retrocedari, despagubiri | Afisari: 65,535
Comentarii (2)
PARSOR, Brasov (Marti, 27 Ianuarie 2009 - 11:48)
Legea in noua sa forma nu reprezinta nicicum o noua Nationalizare.
Cumparatorii conf. Legea 112/1995 care au pierdut imobilele cumparate de la STAT pot sa se numeasca deposedati abuziv de un bun pe care l-au platit si in care a investit.
Guvernul si Parlamentul ar trebui sa se ocupe in aplicarea in mod corect a legii in noua sa forma si mai mult sa se ocupe ca despagubirile sa se realizeze corect si intr-un timp cat mai scurt.
La CEDO nu se va mai pierde nici un proces pentru ca legea prevede masuri reparatorii ambelor categorii de propietari.
La CEDO in ultima vreme castiga chiriasii cumparatori conf Legii 112/1995.
Guvernul si Parlamentul ar trebui sa constituie o comisie de analiza a cererilor de retrocedare si vor descoperii o serie de infractiuni din partea revendicatorilor dar si din cadrul justitiei.
Un caz - fost propietar a facut cerere de plecare din tara, a facut cerere de preluare a apartamentului de catre stat, a incasat banii; iar acum are pretentia de i se da inapoi imobilul, pe care intre timp l-a cumparat chiriasul de la Statul Roman.
Unde exista raporturi juridice in acest caz intre churias ( Propietar Legea 112/95) cu fostul propietar.
sandu, Bucuresti (Miercuri, 28 Ianuarie 2009 - 01:30)
Sint sute de proprietari de drept care si-au recuperat casele la CEDO (toate deciziile sint pe internet site-ul CEDO). Dupa cunostiinta mea e o singura decizie in care CEDO a dat dreptate chiriasei (Raicu c Romania) dar acela era un caz particular fiindca chiriasa avea o decizie definitiva si irevocabila si apoi i s-a facut un recurs in anulare (forma ce s-a abrogat apoi din legislatia romaneasca). Dar oricum i s-au dat despagubiri si nu imobilul inapoi. Deci daca altcineva mai stie cazuri de chiriasi care au ramas in case la CEDO sa ni le spuna si noua! Uitati-va si pe site-ul judecatoarei Sonia Cososchi

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours