Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Salariul unic va intra in vigoare din prima zi a lui 2010

Legea salarizarii unice, adoptata de Guvern, va fi implementata pe o perioada de trei ani, incepand cu 2010, iar raportul dintre salariul minim pe economie si salariul de baza maxim va fi de cel mult 1 la 15, prin cresterea accelerata a salariilor mici si medii, in timp ce salariile mari vor ramane inghetate.

"Conform noilor principii ale noii legi a salarizarii, nu se vor taia din salarii, dar vor fi majorate exponential salariiile mici ale bugetarilor", a anuntat Emil Boc. El a spus ca Guvernul si-ar putea asuma raspunderea in Parlament pentru Legea salarizarii unice, astfel incat sa se poata ajunge la aplicarea acesteia incepand cu 1 ianuarie 2010.

Sindicatele nu sunt multumite

Un medic primar de clinica va castiga cat un conferentiar universitar, un capitan de armata, un consilier superior in minister si un artist liric de opera. In prezent, intre salariile acestora exista diferente si de 1.500 de lei, potrivit realitatea.net.

O alta varianta aseaza la acelasi nivel profesorul cu gradul I, cu o vechime de cel mult 10 ani si sublocotenentul, muzeograful si famacistul.

Cele doua variante sunt criticate de sindicalistii din educatie. Ei cer ca un conferentiar universitar sa fie echivalentul unui colonel din armata, iar profesorul de gradul I sa fie egal cu un capitan.
Update 1 publicat Miercuri, 22 Aprilie 2009 - 19:26
Guvernul reduce diferenta dintre salariile foarte mari si cele foarte mici
Diferenta dintre salariile foarte mari si cele foarte mici din sistemul bugetar s-ar putea micsora de cinci ori, aceasta fiind prima posibila consecinta a adoptarii proiectului legii salarizarii, discutat astazi de Executiv.

Astfel, daca ministrii cad de acord, cel mai mare salariu al unui angajat din sistemul bugetar va fi de cel mult cincisprezece ori mai mare decat cel mai mic salariu platit de la buget, in conditiile in care, pana acum, proportia era de 1 la 72, potrivit vicepremierului Dan Nica.

Liderii partidelor de guvernamant au convenit asupra principiilor ce vor fundamenta legea salarizarii in sectorul bugetar, stabilindu-se ca proportia dintre cel mai mic si cel mai mare salariu din sistem sa fie de 1 la 15, reducere substantiala fata de proportia de pana acum, de 1 la 72, informeaza Newsin.

Magistratii si diplomatii, vizati de inghetarea salariilor

Deasemenea, potrivit unor surse guvernamentale, salariile din sistemul bugetar mai mari decat cel al presedintelui Romaniei nu vor mai creste pana in 2015, iar aceasta masura i-ar putea viza mai ales pe magistrati si diplomati.

Salariile foarte mari ale angajatilor din Justitie si Afaceri Externe trebuie sa ramana pe loc pana in 2015 pentru a se putea ajunge la un raport de 1 la 15 intre cel mai mic si cel mai mare salariu din sistem bugetar in urmatorii sase ani.

Vicepremierul Dan Nica a anuntat ca partidele de guvernamant isi doresc ca proiectul Legii salarizarii unice in sectorul de stat sa produca efecte din anul 2010.

Articol original publicat Miercuri, 22 Aprilie 2009 - 12:48
Cuvinte cheie: salariu unic, sindicate, bugetari, boc, guvern, lege, salariu unic, nica | Afisari: 6,510
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours