Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Boc: Guvernul face eforturi sa achite salariile si pensiile

Premierul Emil Boc a declarat ca Executivul face eforturi pentru a achita salariile si pensiile in perioda crizei economice, in contextual in care majorarile de venituri decise in diverse luni ale anului 2008, cand Romania inregistra crestere economica, trebuie acordate pe tot parcursul anului 2009, cand economia este pe o panta descendenta.

"Vreau sa stiti ca, in acest an, cheltuielile cu salariile si pensiile sunt mai mari decat cheltuielile din anul 2008, cand am avut o crestere economica de 7,8% si, din nefericire, am fost lasati cu un deficit de 5,2%. De ce ? Pentru ca anului trecut, am avut cresteri fie de pensii, fie de salarii, incepand cu diverse luni ale anului, iar in 2009 platim pentru intreg anul aceste majorari", a declarat Boc, potrivit Newsin.

Premierul a adaugat ca Executivul face un efort "consistent si sustinut" pentru a putea sa achite in continuare salariile si pensiile la acelasi nivel si chiar cauta solutii pentru cresterea lor. "Spun foarte clar si raspicat: este sigur ca anul acesta vor fi inghetate salariile demnitarilor. De acest lucru va pot asigura. Nici un fel de majorare salariala nu va avea loc cu privire la demnitari. Este vorba despre peste 7.000 de persoane care intra in categoria demnitarilor sau persoanelor asimilate calitatii de demnitar. Pentru ceilalti, speram sa gasim resurse financiare pentru majorarea salariilor", a declarat seful Executivului.

Salarii mai mici sau disponibilizari?

Emil Boc sustine ca salariile de baza ale bugetarilor, inclusiv ale cadrelor didactice, nu sunt reduse in urma rectificarii bugetare, desi intr-o Nota a Ministerului Educatiei transmisa catre inspectoratele scolare se propun ca solutii pentru incadrarea in bugetele mai mici, rezultate in urma rectificarii, ce implica fie reducerea numarului de posturi, fie reducerea veniturilor.
"Prin rectificarea bugetara nu avem de-a face cu diminuari ale salariilor la nici o categorie de bugetari. (...) Salariile de baza si pensiile nu sunt afectate de rectificarea bugetara sau de acordul cu CE si FMI", a declarat Boc, intrebat daca profesorii isi vor primi salariile la timp si nemodificate ca valoare.

Realitatea Tv citeaza reprezentanti ai FSLI, care sustin ca in judetele Harghita si Bihor au fost propuse ambele variante, urmand ca numarul de posturi sa fie redus cu 2%.

"Fiecare unitate de invatamant va reduce numarul total al posturilor aprobate prin buget pentru anul scolar 2008-2009 cu 2%", se precizeaza in Nota transmisa Inspectoratului din Harghita, subliniindu-se ca decizia privind numarul orelor sau posturilor care se reduc revine in totalitate inspectoratului. "Personalul didactic care s-a pensionat si nu are numire de la inspectorat va fi platit cu PCO pentru perioada ramasa pana la vacanta de vara", mai scrie in document.

Reprezentanti ai ISMB au declarat ca nu au primit inca nici o adresa de la Minister privind reducerea numarului de angajati din sistem, dar ca documentul ar putea fi trimis in urmatoarele zile.

La randul lui, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat, intr-o intreventie telefonica la Realitatea Tv, ca nu cunoaste adresa Ministerului Educatiei, ca aceasta este o decizie interna a acestui minister, dar a tinut sa precizeze ca rectificarea bugetara nu va duce la reducerea salariilor profesorilor. "Aceasta rectificare bugetara - si ma refer strict la masa salariala - nu este de natura sa afecteze veniturile de natura salariala ale dascalilor, ale profesorilor pentru anul 2009. De fapt, cand am discutat despre inghetarea salariilor si masura pe care am luat-o am spus ca nu vom mai majora cu 5% datorita crizei , dar in nici un caz nu discutam despre reducerea veniturilor salariale ale profesorilor", a spus Pogea.
Ministrul Finantelor a explicat ca bugetul initial pe 2009 cuprindea o majorare a salariilor de 5% si ca doar s-a renuntat la aceasta preconizata majorare, subliniind ca salariile nu vor fi diminuate fata de valoarea actuala. 
Update 1 publicat Miercuri, 29 Aprilie 2009 - 08:22
Guvernul ingheata salariile tuturor bugetarilor in 2009
Guvernul a aprobat ordonanta de urgenta prin care va ingheta orice majorare a salariilor pentru toti bugetarii pana la finele anului 2009. Premierul Emil Boc a precizat insa ca, in masura in care vor exista resurse financiare, nu este exclusa majorarea salariilor mici. 

"Asta inseamna ca actele normative care sunt astazi in vigoare vor fi si in perioada urmatoare in vigoare. In masura in care Guvernul va avea resurse financiare, vom putea discuta despre majorari", a declarat Boc, precizand ca se refera in special la majorarea salariilor si pensiilor mici. Conform Newsin, premierul nu a dorit sa raspunda explicit daca masura decisa de Guvern presupune inghetarea salariilor in 2009.

Guvernul discuta marti o OUG prin care se prelungeste pana la finele anului aplicabilitatea OUG 1/2009 privind unele masuri in domeniul salarizarii personalului din sectorul bugetar.

Amanare aplicabilitatii acestor acte normative pana la sfarsitul lui 2009 inseamna inghetarea salariilor pentru acest an in sistemul bugetar, potrivit unor reprezentanti ai Guvernului, citati de Newsin.

Guvernul a amanat de doua ori, anul acesta, termenul de aplicare a actelor normative, prima data pentru 31 martie si, ulterior, pentru sfarsitul lunii aprilie.

Prin OUG aflata marti in discutia Executivului, termenul de aplicare a acestor acte normative, care reglementeaza salarizarea categoriilor de personal din sectorul bugetar, se prelungeste pana la finele anului 2009.

Astfel, cei afectati de inghetarea salariilor vor fi:

  •  personalul contractual din sectorul bugetar
  •  functionarii publici
  • personalul contractual din unitatile sanitare publice
  • personalul din sistemul sanitar-veterina
  •  personalul militar din institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala
  • personalul civil din institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala
  • personalul din justitie
  • controlorii financiari din cadrul Curtii de Conturi

Premierul Emil Boc sustinea, in urma cu doar doua saptamani, ca vor fi inghetate salariile bugetarilor de lux, dar promitea majorari pentru angajatii de la stat care au salarii mici sau medii, de pana la 1.700 de lei.

Articol original publicat Marti, 28 Aprilie 2009 - 18:54
Cuvinte cheie: salarii, boc, bugetari, rectificare bugetara, profesori, disponibilizari, bugetari, salarii, Emil Boc, Guvern, OUG | Afisari: 1,411
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours