Reprezentantii Guvernului si partenerii sociali au mai decis prelungirea perioadei de acordare a ajutorului de somaj cu trei luni, eliminarea sau diminuarea unor sporuri salariale, cu exceptia celor prevazute in Codul Muncii, neimpozitarea profitului reinvestit incepand cu al doilea trimestru al anului 2009, modificarea tarifului de utilizarea a infrastructurii feroviare publice avand ca indicator de referinta tona/km transportat. Totodata, s-a decis operationalizarea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri si infiintarea Fondului de Contragarantare pentru IMM-uri.
Premierul Emil Boc a precizat ca proiectul de buget va fi trimis pana la sfarsitul saptamanii in Parlament. Proiectul de buget trimis de Finante patronatelor si sindicatelor sambata prevede cheltuieli totale din bugetul consolidat de 205,52 miliarde de lei (51,4 miliarde de euro), echivalent cu 35,5% din produsul intern brut (PIB).
Nivelul este usor peste cel indicat la finalul sedintei Guvernului de saptamana trecuta de ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, care se referea la 35,3% din PIB, adica 51,16 miliarde de euro. Din resursele bugetare totale, 48,05 miliarde de lei (12 miliarde de euro) sunt alocate pentru bugetele locale, 39,96 miliarde de lei (10 miliarde de euro) pentru bugetul de asigurari sociale, 1,62 miliarde lei vor fi cheltuieli din bugetul de somaj, 15,996 miliarde lei pentru Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS), 13,13 miliarde lei reprezinta autofinantare, iar 5,5 miliarde lei sunt cheltuieli pentru alte bugete.
Potrivit unor reprezentanti ai Executivului, in sedinta de joi urmeaza sa se adopte si masurile din planul anticriza, printr-o Ordonanta de Urgenta.