Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Guvernul a interzis cumulul salariului de la stat cu pensia si masurile anti-criza nu se opresc aici

Guvernul ia in calcul si posibilitatea introducerii unei contributii de solidaritate pentru cei care au venituri de la stat mai mari decat salariul presedintelui Romaniei, diferenta fiind impozitata cu 90%, dupa ce a aprobat actul normativ prin care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat, daca pensia este mai mare decat salariul mediu brut aferent anului pentru care se face plata.

Astfel, pensionarii pentru limita de varsta, precum si cei ai institutiilor din sistemul justitiei, apararii, ordinii publice si sigurantei nationale, vor putea cumula pensia cu veniturile obtinute dintr-o functie remunerata de la bugetul de stat numai in masura in care cuantumul pensiei nu depaseste nivelul salariului mediu brut aferent anului pentru care se face plata. In cazul in care cuantumul pensiei depaseste acest nivel, persoanele care au calitatea de pensionar pot opta pentru suspendarea platii pensiei, pana la incetarea incadrarii.

Salariul mediu brut aferent anului in curs este de 1.693 de lei, acesta fiind salariu mediu brut luat in calcul de Comisia Nationala de Prognoza, care a fost folosit si la construirea bugetului de stat pe anul in curs, potrivit Newsin.

Boc a estimat ca, prin punerea in practica a acestei masuri, Guvernul va economisi "zeci de milioane de euro" de la buget. Potrivit analizelor efectuate, in prezent sunt aproximativ 20.440 persoane care cumuleaza pensia cu salariul, din care circa 1400 la nivel central si aproximativ 19.000 la nivel local.

Premierul a declarat ca Guvernul va aproba forma finala a proiectului de act normativ privind interdictia de a cumula pensia cu salariul dupa ce va primi avizul Consiliului Economic si Social si pe cel al CSM.

Contributia de solidaritate

Emil Boc a explicat ca veniturile obtinute de la stat, care depasesc suma de 8.000 de lei, vor fi impozitate cu 90%, iar banii astfel obtinuti vor ajunge intr-un cont special, din care Guvernul va asigura sprijin financiar pentru persoanele cu salarii mici, afectate de criza economico-financiara. Seful Executivului a precizat ca decizia este aplicabila doar in anul 2009.

Premierul a tinut sa precizeze ca Guvernul nu a luat inca o decizie in acest sens si ca aceasta va fi implementata, cel mai probabil, printr-o Ordonanta de Urgenta.

Rectificare bugetara: Cheltuieli reduse cu 4,53 miliarde lei, venituri mai mari cu 1,37 miliarde

Guvernul trebuie sa emita, imediat dupa semnarea acordului de imprumut, un act normativ prin care sa faca o ajustare de 1,1% din PIB, reprezentand 5,9 miliarde de lei, prin reducerea cheltuielilor cu 4,53 miliarde de lei si prin cresterea veniturilor cu 1,37 miliarde de lei.

Actul normativ trebuie adoptat dupa ce autoritatile romane primesc, de la FMI si de la Comisia Europeana, scrisoarea privind incheierea acordului de imprumut, a spus Boc.

Publicat Joi, 2 Aprilie 2009 - 08:15
Cuvinte cheie: salariu, pensie, cumul, boc, contributie de solidaritate, rectificare bugetara | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours