Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

BNR: Planurile Guvernului trebuie sa devina fapte, inainte de a relaxa politica monetara

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu poate relaxa politica monetara inainte de a vedea ca propunerile bugetare ale guvernului devin fapte, a spus vineri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Guvernatorul a mai atras atentia si asupra faptului ca orice majorari de salarii vor adauga presiuni suplimentare asupra cursului leu/euro si chiar asupra inflatiei

Miercuri, banca centrala a facut un mic pas spre relaxarea politicii monetare, reducand dobanda cheie cu un sfert de punct procentual, la 10%. BNR a mentinut, insa, nivelul rezervelor minime obligatorii la 18% din pasivele in lei si 40%din cele in valuta ale bancilor comerciale.

Guvernatorul a atras atentia ca politica monetara nu poate fi relaxata, cu toate ca este "supraincarcata", pana cand prevederile din noul proiect de buget legate de distribuirea cheltuielilor nuse vor pune in practica.

"Politica monetara este in continuare supraincarcata si este clar una extrem de tare, mai ales daca ne uitam la dobanzi si la rezervele minime obligatorii. Insa este clar ca nu o putem relaxa pana cand nu intra in functiune masurile de politica fiscala", a mai spus Isarescu.

Isarescu: Nici nu mai apuci sa deschizi gura despre cresteri salariale si apare presiunea pe curs

Mugur Isarescu a subliniat, in acest sens, prevederile privind salarizarea si miscarea cheltuielilor dinspre consum inspre investitii, BNR sustinand prevederile din proiectul de buget.

Dupa mai multi ani de cresteri salariale peste castigurile de productivitate, in prezent, "nici nu mai apuci sa deschizi gura despre cresteri salariale si apare presiunea pe curs", a spus guvernatorul BNR, adaugand ca nivelul de echilibru al cursului este cel stabilit de dinamica sa.

Priectul de buget aprobat joi de guvern prevede alocarea a 20% din cheltuieli pentru investitii si plafonarea cheltuielilor de personal.

Update 1 publicat Vineri, 6 Februarie 2009 - 13:54
Guvernul a adoptat Bugetul si Planul anticriza, de 13 mld. euro
Guvernul a adoptat, in sedinta de joi, proiectul de buget pe anul 2009, actul normativ urmand sa fie inaintat Parlamentului. Proiectul de buget contine masurile discutate cu sindicatele si patronatele, potrivit declaratiilor premierului Emil Boc. In aceeasi sedinta Cabinetul Boc si a adoptat si pachetul anticriza, care costa 13 miliarde euro si contine 23 de masuri.
Premierul Emil Boc a declarat, dupa sedinta de Guvern, ca proiectul de buget va fi transmis vineri dimineata Parlamentului si ca acesta contine modificarile convenite cu partenerii sociali.

Emil Boc a spus ca proiectul este concentrat si axat pe trei directii: mentinerea si crearea de noi locuri de munca, absorbtia de fonduri comunitare si "echilibrul" intre componenta dezvoltarii economice si masurile sociale, de protejare a persoanelor cu venituri mici.

Salariile demnitarilor vor fi inghetate in 2009

Premierul Emil Boc a anuntat, dupa sedinta de Guvern, ca s-a decis inghetarea salariilor demnitarilor in 2009 la nivelul celor din 2008, fiind vizate de aceasta masura aproximativ 7.000 de persoane. Boc a spus ca vor fi inghetate in 2009 salariile demnitarilor si ale celor asimilati acestora.

In privinta celorlati bugetari, Emil Boc a spus ca dupa data de 15 aprilie vor incepe consultarile cu sindicatele pentru posibile majorari salariale, in functie de previziunile economice.

Premierul a explicat ca masura inghetarii salariilor demnitarilor a fost necesara pentru ca resursele financiare sa fie indreptate catre persoanele cu venituri mici.

Boc: Salariile bugetarilor vor creste, dupa 15 aprilie, in functie de "ce ne va da economia"

Premierul Emil Boc a declarat joi, la finalul sedintei de Guvern, ca dupa data de 15 aprilie Executivul va majora salariile din sistemul bugetar, dar cuantumul va depinde de performantele economiei din perioada urmatoare, pentru ca nu poate promite "ceea ce nu avem" .

"Toate majorarile salariale vor fi discutate dupa data de 15 aprilie cu partenerii sociali. Exista resurse financiare (...). Dupa 15 aprilie vor fi majorari salariale. In ce cuantum, vom discuta in functie de ce ne va da economia. Avem tot interesul sa oferim salarii decente, dar nu putem sa promitem ceea ce nu avem. Deocamdata luam acele masuri prin care economia romaneasca sa poata produce prosperitate, sa avem resurse financiare sa marim salariile", a declarat Boc.

Singura masura privind salariile din sistemul bugetar, decisa in sedinta de joi, se refera la inghetarea indemnizatiilor demnitarilor si ale celor asimilati acestora, pentru anul 2009. De aceasta masura vor fi afectate aproximativ 7.000 de persoane - ministri, secretari de stat, parlamentari, presedinti de consilii judetene si locale, primari. Premierul a explicat ca masura inghetarii salariilor demnitarilor a fost necesara pentru ca resursele financiare sa fie indreptate catre persoanele cu venituri mici.

Bugetul Cercetarii, suplimentat cu 10 milioane euro prin reducerea bugetului Cancelariei Premierului

Guvernul a decis joi suplimentarea bugetului alocat pentru cercetare si dezvoltare in anul 2009 cu 10 milioane de euro, suma provenind din bugetul alocat initial Cancelariei Primului - Ministru.

Premierul Emil Boc a precizat ca o alta suplimentare a bugetului alocat pentru cercetare si dezvoltare se va face la urmatoarea rectificare bugetara.

Sindicalistii din cercetare au anuntat joi ca vor organiza, de saptamana viitoare, marsuri de protest si pichete pentru a primi mai multi bani de la buget, in conditiile in care proiectul de buget prevedea alocarea a 0,19% din PIB, fata de 0,54% in 2008.

 

Programul anticriza, 23 de masuri, 13 mld. euro

Cele 23 de masuri anticriza asumate de Guvern au costuri bugetare de 51,9 miliarde lei (13 miliarde euro), din care cea mai mare parte reprezinta alocari pentru investitii, ca stimulent pentru cresterea economica, arata un proiect elaborat de Finante, obtinut de NewsIn. Proiectul, semnat de ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, si de cel al Justitiei, Catalin Predoiu, cuprinde un capitol separat cu masurile anticriza asumate de Executiv.

"Pachetul de masuri al Guvernului Romaniei pentru stimularea cresterii economice si protejarea intereselor economice ale populatiei" contine trei tipuri de masuri: pentru relansarea si stimularea cresterii economice, pentru finantarea economiei si cresterea lichiditatii si masuri sociale.

Masurile pentru relansarea si stimularea cresterii economice, in valoare totala de 42,1 miliarde lei (10,5 miliarde euro), cuprind in primul rand alocarea a 10,2 miliarde euro pentru investitii, "reprezentand 20% din totalul cheltuielilor bugetare pentru 2009 si 7% din PIB", se arata in document.

Absorbtia banilor europeni, neimpozitarea profitului reinvestit si fondul de garantare pentru IMM

Adoua masura de acest tip prevazuta in proiect este perfectionarea mecanismului de absorbtie a fondurilor comunitare, care include infiintarea unui grup interministerial pentru gestionarea aborbtiei fondurilor comunitare, subconducerea directa a primului ministru si a vicepremierului.

O alta masura cu impact asupra bugetului reprezinta neimpozitarea profitului reinvestit incepand cu trimestrul al doilea al acestuian, care va costa bugetul 0,7 miliarde lei.

Pachetul include si operationalizarea fondului de garantare pentru IMM-uri si infiintarea fondului de contragarantare, precum si alocarea de la buget, in 2009, a aceluiasi volum de fonduri pentru promovarea exporturilor ca in 2008, respectiv 0,26 miliarde lei.

Rabla, scumpiri in transportul feroviar si includerea veniturilor agentiilor guvernamentale in buget

Pentru continuarea si extinderea programului Rabla sunt prevazute fonduri de 0,23 miliarde lei. Programul Rabla este disponibil, in acest an, pentru masinile mai vechi de 10 ani, fata de prevederea anterioara, care accepta doar autovehiculele mai vechi de 12 ani. De asemenea, suma acordata pentru o masina creste de la 3.000 la 3.800 lei, iar numarul de autovehicule finantare creste cu 50%, la 60.000, de la 40.000 in 2008.

Ultimele trei masuri de la prima categorie cuprinsa in proiectul de buget se refera la includerea in bugetul general consolidat a veniturilor proprii ale institutiilor si agentiilor guvernamentale, modificarea tarifului de utilizarea infrastructurii feroviare publice - avand ca indicatori de referinta tona/km transportat - si suplimentarea bugetului activitatii de cercetare-dezvoltare la prima rectificare bugetara din 2009.

Plata datoriilor, compensarea TVA si capitalizarea CEC si EximBank

Masurile pentru finantarea economiei si cresterii lichiditatii, in valoare de 8,77 miliarde lei (2,2 miliarde euro), includ in primul rand achitarea datoriilor administratiei centrale si locale catre agentii economici. Acestea insumeaza, dupa cum guvernul a anuntat deja, 7,7 miliarde lei si vor fi platite esalonat. Potrivit Finantelor, 1 miliard lei a fost deja platit la finalul lunii trecute.

O alta masura care vizeaza sprijinirea mediului de afaceri consta in compensarea TVA-ului de recuperat cu TVA-ul de platit sau cu alte impozite datorate bugetului de stat "si in lunile ulterioare lunii in care s-a depus cererea de restituire, precum si dupa expirarea termenului legal de 45 de zile".

Capitalizarea CEC Bank are prevazut de la buget, asa cum fusese anuntat anterior, 900 milioane lei, in timp ce Eximbank va fi capitalizat prin utilizarea dividendelor cuvenite statului, fondurile totale insumand 170 milioane lei. Statul prevede si alocarea, pentru Eximbank, a unor fonduri publice pentru instrumente de asigurare si garantare a operatiunilor de export, precum riscul valutar sau cel de neplata.

Ultimele masuri prevazute la aceasta categorie sunt accelerarea procedurii de atragere a fondurilor europene si modificarea legii achizitiilor publice pentru flexibilizarea procedurii, precum si adoptarea legislatiei privind parteneriatul public-privat in vederea cresterii investitiilor private in infrastructura.

Masurile sociale cuprinse in proiect, in numar de opt, costa 1,04 miliarde lei (260 milioane euro), din care 750 milioane lei merg la acordarea pensiei sociale pentru pensionarii cu venituri mici. Pensia minima va fi de 300 lei incepand din 1 aprilie si de 350 lei din 1 octombrie.

Compensare de 90% pentru anumite medicamente si prelungirea perioadei de somaj platit

O alta masura sociala este compensarea cu 90% din pretul de referinta pentru medicamentele din lista B, pentru pensionarii cu pensii de pana la 600 lei.

Preluarea de catre stat a contributiilor sociale pentru salariatii in somaj tehnic timp de trei luni ar urma sa coste 100 milioane lei, iar sustinerea cu 50% a formarii profesionale continue pentru angajati si someri are alocat un buget de 13 milioane lei.

Guvernul va prelungi, in 2009, cu trei luni perioada de acordarea ajutorului de somaj, masura urmand sa coste bugetul de stat 180 milioane lei in acest an.

Alte masuri considerate "sociale" constau in propunerea guvernului de inghetare a salariilor demnitarilor in 2009 si acordarea statutului de utilitate publica pentru comitele sectoriale pentru formare profesionala.

Dupa 15 aprilie urmeaza sa fie declansat mecanismul de consultare cu partenerii sociali pe tema cresterilor sociale din 2009, pana la acea data majorarile fiind blocate.

Statul va cheltui anul acesta 8,4 miliarde lei pentru cofinantarea proiectelor din bani europeni

Cheltuielile bugetului de stat pentru proiectele cu finantare post-aderare si pentru cofinantarea proiectelor comunitare sunt estimate la 8,4 miliarde lei (1,44% din PIB) in 2009, conform proiectul de buget aprobat joi de Ministerul Finantelor si obtinut de NewsIn.

Totodata, veniturile din fondurile post-aderare reprezinta 5,13 miliarde lei, respectiv 0,9% din produsul intern brut (PIB).

"Realizarea nivelului prognozat al veniturilor din fonduri post-aderare este conditionata de accelerarea ritmului de absorbtie a fondurilor. In acest sens, un rol important il va avea grupul interministerial de monitorizare a implementarii fondurilor europene, coordonat de primul-ministru si care va analiza saptamanal gradul de atragere a acestor fonduri", se arata in document.

Pe de alta parte, proiectul mentioneaza "contributia majora" pe care o va avea Ministerul Finantelor in cadrul atragerii de fonduri, "in calitate de institutie coordonatoare a procesului bugetar si de coordonator al gestionarii fondurilor Phare, ISPA si instrumentelor structurale".

Guvernul intentioneaza sa faca, pe parcursul acestui an, unele modificari legislative pentru a usura absorbtia fondurilor, vizand, printre altele, legislatia in domeniul achizitiilor publice, a finantelor publice sau a exproprierii pentru cauze de utilitate publica, se mai arata in ultimul proiect de buget obtinut de NewsIn.

Guvernul estimeaza ca 37,9% din deficitul bugetar pe 2009 va fi acoperit din finantare externa

Deficitul bugetului general consolidat, programat la 11,78 miliarde lei in 2009, ar trebui sa fie acoperit in proportie de 37,9% din finantarea externa, in timp ce ponderea resurselor interne pentru finantarea deficitului ar urma sa se ridice la 58,8%, arata proiectul de buget obtinut de NewsIn.

Astfel, restul de 3,3%, reprezentand 388 milioane lei ar trebui sa fie sume recuperate de AVAS si folosite pentru acoperirea deficitului bugetar.

Din deficitul bugetar, programat la 2% din produsul intern brut (PIB) in 2009, respectiv 11,78 miliarde lei, finantarea externa ar trebui sa acopere 4,466 miliarde lei, iar finantarea din surse interne ar urma sa insumeze 6,926 miliarde lei, mai arata poiectul de buget aprobat joi de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

In plus, proiectul prevede mentinerea datoriei publice guvernamentale la aproximativ 20% din PIB.

"In anul 2009, datoria publica guvernamentala va inregistra o crestere controlata, astfel incat nivelul acesteia sa se mentina in limite sustenabile, de circa 20% din PIB", se mai arata in proiectul de buget.

Potrivit documentului, serviciul datoriei publice guvernamentale va fi, in 2009, cu 4,7 miliarde euro mai mare ca in 2008, din cauza "cresterii foarte mari a datoriei pe termen scurt, prin emiterea de certificate de trezorerie si a perspectivei de mentinere a ponderii mari a acestor instrumente in procesul de finantare in acest an".

De asemenea, "avand in vedere efectele crizei financiare globale asupra accesului, termenilor si conditiilor de imprumut pentru companiile care implementeaza proiecte de interes strategic in Romania, cu efect multiplicator in economie, Ministerul Finantelor Publice are in vedere acordarea de garantii de stat pentru atragerea de resurse financiare pentru astfel de proiecte".

Boc: Sterling are drept de exploatare in Marea Neagra dupa decizia CIJ

Premierul Boc a declarat joi ca,potrivit contractului intre Guvern si Sterling, compania a avut inainte de decizia CIJ drept de explorare in Marea Neagra, iar dupa decizia Curtii contractul prevede si dreptul de exploatare a resurselor, si ca a fost sesizat si corpul de control al Guvernlui.

Articol original publicat Joi, 5 Februarie 2009 - 18:17
Cuvinte cheie: Isarescu, BNR, Guvern, Buget, Plan Anticriza, Guvern, plan anticriza | Afisari: 762
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours