Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Geoana cere verificarea contractului de exploatare a zacamintelor din Marea Neagra

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat miercuri ca Guvernul Romaniei trebuie sa verifice neintarziart contractul de concesionare a drepturilor de exploatare a platoului continental catre compania Sterling, prin Midia Resources SRL, incheiat pe 12 noiembrie anul trecut.

Presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, sustine ca Guvernul a aprobat in luna noiembrie doua acte aditionale secrete la Hotararea prin care Sterling, a primit drept de exploatare asupra a doua zacaminte de gaze libere, Doina si Ana, care in prezent sunt in curs de evaluare.

Potrivit directorului general adjunct din ANRM, Mihai German, Midia Resources ar urma sa devina al treilea mare producator de gaze din Romania, cu o productie totala de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, ceea ce ar insemna 10% din piata.

"Trebuie sa spun ca exista o umbra severa de indoiala cu privire la drepturile statului roman cu privire la exploatarea acestui platou continental, a resurselor minerale importante care exista acolo. De aceea, cred ca este obligatia Guvernului, ca, neintarziat, sa se faca lumina cu privire la aceste concesionari secrete, care au fost facute in mod suspect, la final de mandat al Guvernului Tariceanu. Mi se pare nefiresc ca pe 12 noiembrie sa poti sa intri in drepturile de concesionare si licentiere pe termen lung a unor importante zacaminte", a declarat Geoana, in cadrul unei conferinte de presa sustinute pe Aeroportul International Cluj-Napoca.

Presedintele PSD a mai spus ca acest contract nu se justifica, cu atat mai mult cu cat Curtea de la Haga nu se pronuntase inca in procesl cu Ucraina, insa s-a aratat convins ca, in curand, se va face lumina in acest caz.

"Sunt convins ca institutiile statului vor face lumina fata de acest subiect. Nu vreau sa ma antepronunt, pentru ca trebuie sa asteptam ca institutiile statului sa verifice aceasta concesionare, dar ceva care nu miroase a lucru corect pare sa fie aici, si cred ca este obligatia noastra sa inlaturam orice fel de suspiciune. Daca exista un element de dubiu, Guvernul are obligatia sa inceteze aceasta operatiune si sa dea statului roman, evident de o maniera neostentativa in relatia cu Ucraina, toate atuurile de natura economica pe care decizia de la Haga le-a acordat Romaniei", a mai afirmat Geoana.

In opinia liderului social-democrat, decizia de la Haga a modificat de facto granita Uniunii Europene si da posibilitatea Romaniei sa intre intr-o "faza de dezvoltare armonioasa a relatiilor bileterale cu Ucraina".

Presedintele Senatului, Mircea Geoana a venit la Cluj Napoca pentru a participa la lansarea candidatului PSD la Primaria Cluj-Napoca, Teodor Pop-Puscas. GEoana a venit insotit de ministrii Cristian Diaconescu si Nicolae Nemirschi.

Tot in cadrul conferintei de presa de miercuri, Geoana si-a aratat convingerea ca seful de la Departamentul de Afaceri Externe, Vasile Puscas, va primi rangul de ministru.

Publicat Miercuri, 4 Februarie 2009 - 12:32
Cuvinte cheie: Sterling, Midia Resources, exploatare, zacaminte, gaze, petrol, Marea Neagra, Geoana, Guvern | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours