Alte analize
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Romania 2009-2012: Cine vrea puterea in criza financiara si sociala?

Intr-o tara afectata de criza financiara, ce va trebui sa suporte investitii de miliarde de euro in invatamant, educatie, aparare si infrastructura, cu cheltuieli bugetare foarte mari si sub amenintarea grevelor si conflictelor sociale intre Guvern si aproape toate categoriile de bugetari, alegerile parlamentare vin sa schimbe sau sa prelungeasca mandatul politic al celor direct responsabili de administrarea tarii. Cine isi doreste responsabilitatea si ce solutii are?

Candidatii la alegerile parlamentare din noiembrie 2008 intra in campania electorala pentru putere intr-o perioada nu foarte fasta pentru un guvern. Intre ciocan si nicovala cu salariile, amenintat de proteste sociale daca nu majoreaza cu 50% salariile, confruntat cu o incetinire a economiei, cu probleme ale bursei, cu turbulente pe piata monetara, noul guvern va trebui sa gasesca resurse economice si politice pentru a administra o tara cu probleme grave de infrastructura, cu un buget chinuit de cheltuieli si de consum, cu o economie afectata criza financiara ce determina companii gigant sa isi inchida operatiunile in toata lumea, inclusiv in Romania.

Avem si competenta necesara si patriotismul necesar pentru a rezolva problemele acestea.

Una dintre problemele imediate ale guvernului ce va fi nou ales peste 30 de zile este sa gaseasca resursele financiare sau politice pentru a rezolva intr-un fel sau altul majorarile salariale cerute de bugetari. Originand in Parlament, unde opozitia majoritara a trecut un proiect de lege ce prevede majorarea salariilor profesorilor cu 50%, problema guvernului se extinde acum si asupra altor categorii, precum angajatii din sistemul sanitar sau functionarii publici. Ca sa nu ramana in urma si functionarii publici afiliati Aliantei Sed Lex ameninta la randul lor ca vor declansa greva generala daca nu li se vor mari salariile cu 50%.

In acelasi timp, guvernul va trebui sa rezolve si problemele economice, create de criza financiara mondiala, ale carei efecte incep sa se faca simtite in Romania. Venind cu disponbilizari pe mai multe linii, romanii care lucreaza in sectorul siderurgiei si al metalurgiei sunt cei care vor avea de pierdut in primul rand din aceasta cauza, dupa cum spune Andreea Vass, cercetator la Institutul de Economie Nationala, urmatorii afectati fiind cei din imobiliare, constructii, serviciile financiare si auto.

De luat in calcul sunt si investitiile ce se anunta pentru anii urmatori in infrastructura rutiera, dar si cheltuielile prognozate pentru Aparare, de peste patru miliarde de euro.

Politica de Dambovita: Avem echipa, avem valoare si programe de guvernare de sute de pagini

Solutii exista pentru orice, cel putin asa sustin candidatii pentru alegerile Parlamentare, spunand ca ei vor ajuta tara sa depaseasca aceste probleme si ca au si sursele necesare.

"Vrem sa venim la putere tocmai pentru a rezolva aceste probeleme. Avem un program de guvernare foarte limpede care arata pe de-o parte provenienta surselor si pe partea cealalta marele program cu care venim pentru Romania. (...) Avem si competenta necesara si patriotismul necesar pentru a rezolva problemele acestea" a declarat pentru FrontNews Vasile Blaga, candidat PD-L, convins ca el si partidul sau au un mare avantaj. "Ne recomanda backgroundul, experienta dovedita si rezultatele dovedite atunci cand am fost in functii publice".

Cristian Diaconescu, PSD
Un partid de stanga propune intr-o ordine de prioritati din masurile de stat, protectia cetateanului si interventia statului.

Colega de partid a lui Vasile Blaga, Elena Udrea este de parere ca la putere trebuie sa ajunga "oamenii de buna credinta" pentru ca sunt foarte multe de rezolvat, adaugand ca acesta este motivul pentru care a ales o cariera in politica si pentru care candideaza pentru Parlamentul Romaniei. Udrea se arata nemultumita ca dupa 19 ani de democratie lucrurile nu se indreapta catre o directie buna, "cred ca este nevoie de implicarea unor oameni noi, dintr-o alta generatie" spune aceasta. In materie de solutii toti spun ca partidul pe care il reprezinta vor aduce Romania pe o linie de plutire. "Voi aduce solutiile partidului meu din programul de guvernare, mizam pe rezultatele economice din cresterea productivitatii, sa emitem realmente un trai macar la traiul mediu al Uniunii Europene, adica salarii mai mari, pensii intr-adevar decente, sistem sanitar pe masura anului in care traim, educatie asa cum ar trebui sa avem", afirma Udrea.

Publicat Luni, 27 Octombrie 2008 - 08:06
Cuvinte cheie: alegeri, uninominal, criza financiara, electorat, alegatori, vass | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours