Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Bugetul 2009, defalcat pe ministere

Dupa declaratia de joi a premierului Emil Boc cu privire la Bugetul pe 2009, surse guvernamentale sau ministri au anuntat, vineri, procentele din PIB pe care le va primi fiecare minister in parte. Unele dintre ministere vor primi mai mult decat anul trecut, altele mai putin, din cauza crizei economice si a incercarilor executivului de a face economii.

Ministerul Administratiei si Internelor are alocat pentru acest an un buget de 2,5% din produsul intern brut (PIB), in timp ce Agricultura va primi echivalentul a 1,05% din PIB, au declarat vineri surse guvernamentale.

Ministerele care ar urma sa primeasca cele mai mari bugete sunt cele ale Educatiei (6% din PIB), Transporturilor (5% din PIB) si Sanatatii (4% din PIB).

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a precizat vineri ca bugetul asigurarilor sociale - care este un buget separat in cadrul bugetului general consolidat - este in acest an de 39,9 miliarde lei si va avea nevoie de un transfer de doar 70 de milioane lei de la bugetul de stat, pentru a compensa cresterea pensiilor cu 5%.

Ministerul Tineretului si Sportului va primi, potrivit acelorasi surse, 0,27% din PIB, iar Ministerul Turismului are alocat doar 0,041% din PIB.

Cercetarea, inclusa in Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, va primi in acest an doar 0,18% din PIB.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat vineri ca a cerut 0,60% din PIB pentru domeniul sau, adica 3,4 miliarde de lei, dar ca bugetele sunt, inca, in discutie.

Ministerul Comunicatiilor inca nu stie cati bani va primi de la buget in 2009. Potrivit unor surse, MCSI ar fi primit la proiectul de buget din acest an 0,5% din Produsul Intern Brut (PIB).

Ministerul Mediului va primi in acest an un buget de 0,28% din produsul intern brut (PIB), iar ministerul va mai beneficia de 1 miliard lei prin atragerea de fonduri structurale, potrivit declaratiei ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi.

Bugetul pe 2009 este fundamentat pe un Produs Intern Brut de 579 miliarde lei. Acesta prevede alocarea a 10 miliarde de euro pentru investitii, majorarea salariilor si pensiilor cu 5%, stabilirea unei pensii minime de 350 de lei, eliminarea primelor acordate bugetarilor, dar proiectul ar putea suferi modificari in urma unor noi consultari cu partenerii sociali.

Publicat Vineri, 30 Ianuarie 2009 - 19:34
Cuvinte cheie: Buget, 2009, ministere | Afisari: 65,535
Comentarii (1)
Marian, Bucuresti (Sambata, 31 Ianuarie 2009 - 14:23)
Procentul alocat de guvernanti cercetarii este ridicol. Inseamna practic desfiintarea cercetarii. Asemenea procente se alocau prin 2000-2002. Fata de anul trecut bugetul cercetarii a fost redus la o treime.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours