Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Buget 2009: CAS si accize mai mari, 6% pentru Educatie, 1 mld. lei pentru drumuri, pensie minima si "Rabla"

Bugetul pe anul 2009 prevede alocarea a 10 miliarde de euro pentru investitii, majorarea salariilor si pensiilor cu 5%, stabilirea unei pensii minime de 350 de lei, eliminarea primelor acordate bugetarilor, dar proiectul ar putea suferi modificari in urma consultarilor cu partenerii sociali. Dintre masurile economice, vestea proasta este ca vor creste din nou contributiile la asigurarile sociale (CAS) si vor fi majorate accizele. La vesti bune am putea numara neimpozitarea profitului reinvestit si, eventual, continuare programului "Rabla"

Premierul Emil Boc a declarat, la finalul sedintei de joi a Executivului, ca proiectul de buget prezentat reprezinta viziunea Guvernului, dar a precizat ca urmeaza sa aiba loc o noua runda de discutii cu sindicatele la inceputul saptamanii viitoare si ca, daca apar modificari, acesta va fi rediscutat intr-o viitoare sedinta.

Veniturile Bugetului 2009 – 31,63% din PIB

Veniturile din resurse interne, luate in considerare la fundamentarea bugetului, reprezinta 31,63% din PIB, fondurile de preaderare reprezinta 0,79%, cele de postaderare sunt de 0,88%, la care se adauga deficitul bugetar de 2% din PIB, a declarat la finalul sedintei de joi ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea. "Acestea conduc la total resurse de 35,3% din PIB, adica 51,16 miliarde de euro", a spus el.

Din cele 51,16 miliarde de euro, circa 10 miliarde (7% din PIB) vor fi alocate pentru investitii. In ceea ce priveste cheltuielile obligatorii (asistenta sociala, pensii, contributii la bugetul UE), Romania va trebui sa achite 18,7 miliarde de euro. "Celelalte cheltuieli care raman pentru administrare sunt de 22,4 miliarde", a spus el. Pogea a precizat ca Guvernul a luat in considerare, la fundamentarea bugetului, un curs de 4 lei pentru un euro in 2009.

Bani pentru drumuri judetene, apa, canalizare, centrale termice si compensatii la incalzire

Guvernul va aloca in acest an 1 miliard de lei pentru investitiile in drumuri judetene si comunale, din suma totala de 10 miliarde de euro destinata constructiei de drumuri, autostrazi si lucrarilor de canalizare.

Pentru compensatii la incalzirea cu lemne si carbune vor fi alocate 483 de milioane de lei, pentru compensarea diferentei de pret pentru combustibil - 480 de milioane de lei, pentru lucrari de apa si canalizare - 470 de milioane, iar pentru pentru retehnologizarea centralelor termice - 70 de milioane de lei. De programul de investitii prevazut in noul proiect de buget vor beneficia aproximativ 1.150 de localitati.

Educatia primeste "aproape 6% din PIB", pensiile si salariile bugetarilor cresc in etape

Premierul nu a anuntat sumele de care va beneficia fiecare minister, insa in ceea ce priveste Ministerul Educatiei a spus ca alocarea este de "aproape 6% din PIB". Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a anuntat inainte de conferinta in care au fost prezentate deciziile privind bugetul pe anul 2009, ca ministerul pe care il conduce la beneficia in 2009 de 6% din PIB, inclusiv veniturile proprii.

Guvernul a decis ca salariile bugetarilor si pensiile sa creasca cu 5% in 2009 - procent reprezentand rata inflatiei pe anul 2009 - iar majorarea va avea loc in doua transe: aprilie si octombrie. In ceea ce priveste salariile cadrelor didactice, acestea vor fi majorate tot cu 5%, urmand sa creasca mai mult doar in functie de performanta.

Guvernul a mai stabilit o pensie minima sociala de 350 de lei. Persoanele cu pensii mici vor primi de la 1 iunie diferenta pana la 300 de lei, iar de la 1 noiembrie vor primi restul de bani, astfel incat pensia minima sa ajunga la 350 de lei.

Somerii nu platesc CAS 3 luni

Persoanele care se afla in somaj tehnic vor fi scutite, timp de trei luni, de la plata impozitelor si contributiilor de asigurari sociale (CAS). Contributiile de asigurari sociale vor fi suportate de stat in cele trei luni.

Masura a fost luata in contextul in care mai multe companii mari din Romania, afectate de lipsa de comenzi, au recurs in ultimul timp la trimiterea personalului in somaj tehnic pentru diverse perioade, in care trebuie, conform legislatiei, sa plateasca salariatilor cel putin 75% din salariu. In plus, Guvernul a decis sa sustina cu 50% costul formarii profesionale continue pentru angajati si someri.

Pentru reducerea cheltuielilor cu personalul bugetar, s-a stabilit ca bugetarii sa nu mai beneficieze de prime si sporuri incepand cu luna martie 2009, iar orele suplimentare nu vor fi platite, ci vor fi compensate prin acordarea de zile libere, masurile urmarind reducerea cheltuielile de personal cu 20%. Eliminarea sporurilor si a primelor se va aplica incepand cu luna martie, in functie de specificul locului de munca, dar dupa consultarea cu partenerii sociali.

Potrivit ministrului Finantelor, Gheorghe Pogea, ponderea sporurilor, primelor si stimulentelor in venitul salarial a crescut cu 272% din 2005. El a estimat ca, in urma aplicarii acestei masuri, ponderea cheltuielilor cu personalul in PIB va scadea de la 8,4% din PIB la 7,5%.

Rabla continua, accizele cresc, profitul reinvestit va fi scutit de impozit

Executivul a mai decis ca Programul Rabla - care prevede inlocuirea autoturismelor vechi - va continua in 2009. Subventia pentru casarea masinilor vechi va fi de 3.800 de lei, iar numarul automobilelor incluse in acest program va fi extins la 60.000.

Ministrul Finantelor a anuntat ca Guvernul va rescrie Codul Fiscal intr-o forma simplificata, pana la 31 martie 2009, documentul urmand sa prevada neimpozitarea profitului reinvestit (cu aplicare incepand cu 2010), devansarea majorari accizelor pentru tutun si alcool si majorarea impozitelor pentru produsele de lux.

Prima veste proasta: CAS creste cu 3,3%

Contributiile de asigurari sociale vor fi majorate cu 3,3 puncte procentuale, astfel incat sa revina la nivelul celor aplicate in prima parte a anului 2008, a anuntat joi ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea. Decizia vine in contextul in care bugetul asigurarilor sociale de stat, excedentar pana in octombrie 2008, a trecut pe deficit in noiembrie, cu un minus de 604 milioane de lei.

In acest an, dezechilibrul s-ar putea adanci si mai mult, analistii grupului Citi estimand recent ca deficitul bugetului de pensii va ajunge la 2% din PIB in 2009. Guvernul a redus de mai multe ori contributiile sociale platite de angajati si angajatori in ultimii ani, in scopul reducerii costurilor salariale si descurajarii muncii fara forme legale.

Revenirea la CAS aplicat in prima parte a anului 2008 si accelerarea calendarului de majorare a accizelor va aduce un plus de 1,3% din PIB. Ministrul a precizat ca si cheltuielile cu bunurile si serviciile vor scadea de la 6,5% la 5% din PIB.

Update 1 publicat Vineri, 30 Ianuarie 2009 - 08:08
Buget 2009: 6% pentru Educatie, 1 mld. lei pentru drumuri, pensie minima si "Rabla"
Premierul Emil Boc a spus ca proiectul de buget a fost adoptat in sedinta de joi a Executivului , dar a precizat ca urmeaza sa aiba loc o noua runda de discutii cu sindicatele la inceputul saptamanii viitoare si ca, daca apar modificari, proiectul va fi rediscutat intr-o noua sedinta de Guvern.

Andronescu: Bugetul Educatiei va fi de 6% din PIB

Andronescu: Sunt optimista cu privire la majorarea salariilor profesorilor

Mariana Campeanu (PNL): Acordarea pensiei minime transforma Romania intr-o tara de asistati

Tariceanu: Bani sunt, dar Guvernul trebuie sa stie unde sa-i caute

Premierul Emil Boc a declarat, dupa sedinta de Guvern, ca s-a decis ca pensia minima sa fie de 350 de lei si ca persoanele care nu primesc acum acesti bani vor lua de la 1 iunie diferenta pana la 300 de lei si de la 1 noiembrie vor primi restul de bani, astfel incat sa ajunga la 350 de lei.

Emil Boc a mai spus ca salariile bugetarilor si pensiile vor creste cu 5% in 2009, cat reprezinta si rata inflatiei, iar majorarea va avea loc in doua transe: aprilie si octombrie. Prim-ministrul a mai spus ca in acest an nu vor fi acordate prime bugetarilor si nu vor fi platite orele suplimentare.

De asemenea, programul Rabla - de inlocuire a parcului auto vechi - va continua in 2009, cand subventia pentru casarea masinilor vechi creste la 3.800 lei, iar numarul automobilelor incluse in acest program va fi extins la 60.000, potrivit premierului.

"Asa cum ne-am angajat, Programul Rabla merge mai departe. Am majorat prima de casare de la 3.000 lei la 3.800 lei si am extins numarul masinilor care pot fi inlocuite in acest an", a precizat premierul.

Suma totala alocata pentru realizarea programului in 2009 va fi de 228 milioane lei, iar romanii care detin masini mai vechi de 10 ani ce sunt in stare de functionare pot incepe sa depuna cereri pentru scoaterea din circulatie a acestora, incasarea primei de casare de 3.800 lei si contractarea unei masini noi.

1 miliard de lei pentru investitiile in drumuri judetene si comunale

Guvernul va aloca in acest an 1 miliard de lei pentru investitiile in drumuri judetene si comunale, din suma totala de 10 miliarde euro destinata constructiei de drumuri, autostrazi si investitii in lucrari de canalizare, a declarat joi vicepremierul Dan Nica.

"Pentru compensatii la incalzirea cu lemne si carbune vor fi alocate 483 milioane lei, pentru compensarea diferentei de pret pentru combustibil - 480 de milioane de lei, pentru lucrari de apa si canalizare - 470 milioane lei, iar pentru pentru retehnologizarea centralelor termice - 70 milioane lei. Aproape 1.150 de localitati vor fi prinse in program de investitii prevazut in noul proiect de buget", a afirmat Nica.

Articol original publicat Joi, 29 Ianuarie 2009 - 17:50
Cuvinte cheie: Boc, Pogea, Guvern, Buget, CAS, accize, crestere, investitii, salarii, pensii | Afisari: 2,582
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours