GARANTIA CALITATII, FACTOR DECISIV PENTRU PIERDEREA SAU OBTINEREA MARILOR INVESTITII
Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Reputatia proasta a fortei de munca ieftine romanesti trimite Mercedes in Ungaria

Romania era considerata tara cu cele mai putine sanse pentru a gazdui fabrica Mercedes, alaturi de Renault si Ford.
Romania era considerata tara cu cele mai putine sanse pentru a gazdui fabrica Mercedes, alaturi de Renault si Ford.

Daimler a decis ca noua fabrica Mercedes, in care vor fi construite noile generatii ale claselor A si B ale Mercedes-Benz, sa fie amplasata in apropierea orasului Kecskemet, din centrul Ungariei, in ciuda faptului ca Romania era vazuta drept una dintre candidatele favorite pentru acest proiect, decizie despre care analistul auto Marius Carp sustine ca ar putea fi motivata de teama asocierii unui brand premium, pentru care costul redus al fortei de munca nu conteaza atat de mult, cu o tara a carei imagine nu ofera garantia calitatii.

"Cred ca Mercedes si-a facut bine temele. Romania este atractiva pentru costul scazut al fortei de munca, dar pentru un brand premium nu conteaza ca ofera un pret mai ridicat, ci garantia calitatii. E posibil sa fi existat teama ca Romania sa nu asigure aceasta calitate", a declarat pentru FrontNews analistul auto Marius Carp. Acesta sustine ca pentru potentialii clienti Mercedes ar putea conta si locul de fabricatie al automobilelor, care ar fi putut crea companiei o imagine nefavorabila.

De asemenea, Carp sustine ca producatorul german si-ar fi putut baza decizia pe existenta unei experiente profitabile in Ungaria, in conditiile in care Audi are deja "traditie" pe piata vecina.

In afara unei investitii de 800 de milioane de euro si crearea a 2.500 de locuri de munca, Romania mai pierde si alti potentiali investitori, care ar fi fost atrasi odata cu intrarea Mercedes pe piata, asa cum s-a intamplat odata cu venirea grupurilor Ford si Renault, a adaugat Marius Carp.

Directorul Agentiei Nationale pentru Investitii Straine, Sorin Vasilescu, a refuzat sa comenteze motivele care ar fi putut sta la baza deciziei Daimler.

Noua fabrica se va situa la o distanta de circa 80 de kilometri fata de capitala Budapesta, iar prin aceasta investitie vor fi create 2.500 de noi locuri de munca.

"Intentionam sa construim o noua fabrica in Ungaria, pentru a ne creste competitivitatea si pentru a avea acces la potentialul neexploatat al pietelor din estul Europei", a declarat presedintele executiv al Daimler, Dieter Zetsche, conform Newsin.

"E o decizie luata tinandu-se cont de toate aspectele economice si sociale. A fost o tema discutata indelung, iar board-ul de conducere a decis care este cea mai buna solutie pentru companie. Pe noi (Mercedes-Benz Romania - n.r.) nu ne afecteaza cu nimic", a explicat Ioana Taflan, sefa departamentului de marketing si PR al Mercedes-Benz Romania. Ea nu a comentat insa implicatiile deciziei asupra industriei si pietei auto din Romania.

Conform revistei germane Auto Motor Und Sport and Automobilwoche, Serbia era de asemenea un potential stat candidat pentru localizarea unitatii de productie Daimler, in timp ce Romania era considerata ca fiind tara cu cele mai putine sanse.

In luna ianuarie, reprezentantii Daimler au anuntat intentia de a construi o unitate de productie de automobile in estul Europei, iar printre tarile candidate fiind mentionate Romania si Polonia.
Publicat Miercuri, 18 Iunie 2008 - 20:10
Cuvinte cheie: mercedes, audi, renault, ford, fabrica, autoturisme, masini | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours