OAMENII DE AFACERI SI EDUCATIA NU SUNT PE ACEEASI FRECVENTA
Alte interviuri
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

AOAR: Noua generatie ramane victima unei sistem de educatie comunist si a unei imagini nerealiste asupra succesului

Presedintele AOAR considera ca, desi proaspetii absolventi au multe idei, fara a lua in calcul posibilitatile financiare nu poate fi asigurat succesul in afaceri.
Presedintele AOAR considera ca, desi proaspetii absolventi au multe idei, fara a lua in calcul posibilitatile financiare nu poate fi asigurat succesul in afaceri.

La aproape 20 de ani de la revolutie, romanii sunt inca tributari vechiului sistem, cu sute de mii de absolventi de facultate slab pregatiti, dar care vor sa castige averi peste noapte, cu profesori universitari incapabili sa se adapteze la evolutia societatii si la cererea de pe piata muncii si o societate care promoveaza cantitatea in detrimentul calitatii, sustine intr-un interviu acordat FrontNews presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Florin Pogonaru.

Angajatorii si reprezentantii mediului de afaceri din Romania s-au plans in nenumarate randuri de slaba pregatire a absolventilor de studii superioare, care vin sa se angajeze in functii importante fara cunostine bine definite, dar cu mari pretentii finaciare. Exista aceasta situatie pe piata muncii din Romania?

Florin Pogonaru: Aici, prima chestiune de amintit este existenta unei rupturi totale intre "productia de absolventi" si nevoile mediului de afaceri. Intotdeauna "productia de absolventi" a fost dictata de disponibilul de profesori, de mediul universitar. Mediului educational nu i-a pasat niciodata de cerere. S-a creat o supra-abundenta. Pe de alta parte, in mod cert avem foarte multe de facut in privinta standardelor profesionale. Probabil suntem in procesul in care institutiile de invatamant incearca sa scape de vechile conceptii. Mi-e teama ca in perioada asta a contat mai mult vechea conceptie, formata inaine de '89, adica patalamaua sau produsul finit, asa-zisii absolventi, care de fapt nu aveau nici o pregatire. A doua chestiune tine de natura umana. Cineva spunea in gluma: "Domnule, cand un tanar absolvent iese de pe bancile facultatii are de depasit trei socuri: primul ca trebuie sa vina la serviciu chiar in fiecare zi, al doilea soc e ca trebuie sa vina in fiecare zi in jurul orei 9, dupa care este al treilea soc, si acesta este cel mai important, trebuie sa-si armonizeze sistemul de valori cu cel al mediului in care lucreza. Personal vad in fiecare zi tineri care cred ca mananca norii si cand le dai ceva pe mana o fac praf in modul cel mai rau cu putinta, Si asta din lipsa de antrenament si consecventa in munca. Si aici cred ca e rolul angajatorului, care trebuie sa ii vada ca niste oameni care sunt in proces de formare in care cel mai dificil este acomodarea sistemului de valori al tanarului absolvent la mediul in care lucreaza. Aici angajatorilor, de obicei, nu le pasa, dar aici ei trebuie sa acorde o atentie deosebita.

Florin Pogonaru
Cred ca rezistenta la esec este secretul succesului.

Cine credeti ca poarta vina pentru slaba lor pregatire? Studentii sau profesorii si universitatile?

Este vina societatii. O societate care da voie sa existe un sistem educational care produce in functie de numarul de profesori, care, la randul lor sunt total depasiti, o societate care are ca valoare diploma fara sa o intereseze ce este in spatele ei. Dar este si vina angajatorilor care vor totul repede si de-a gata si nu stiu ca intra intr-un proces de educare a tanarului respectiv. Cred ca este o problema de cultura sociala. Noi trebuie sa ne schimbam cultura diplomei. Acum este o adevarata stare de dezamagire pentru ca tinerii nu aduc pana la urma nimic. Dar cum sa aduca tinerii acestia ceva cand ei sunt educati adesea de dascali depasiti? Aici avem de-a face cu un "market failure". De obicei se spune "lasa piata sa lucreze". Pai piata iti venea cu valoarea morala, cu diploma, patalama, si piata platea non-valoarea. Aici este nevoie de un proces de triere adevarat.

Publicat Miercuri, 18 Iunie 2008 - 15:47
Cuvinte cheie: florin pogonaru, aoar, educatie, mediu de afaceri, invatamant, profesori | Afisari: 65,535
Comentarii (1)
Dragos, Ploiesti (Joi, 19 Iunie 2008 - 12:50)
super eleganta abordarea

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours