CUM SE VOR "AMBALA" STIRILE IN VIITORUL APROPIAT?
Alte analize
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Presa tiparita - sfarsitul unei ere?

Puse fata in fata, tehnologia inventata de Gutenberg si fostul ultra-secret militar, internetul, se lupta pentru suprematia in comunicare de presa.
Puse fata in fata, tehnologia inventata de Gutenberg si fostul ultra-secret militar, internetul, se lupta pentru suprematia in comunicare de presa.

Dezvoltarea tehnologiei si accesul din ce in ce mai extins la internet au creat premisele mutarii partiale a presei scrise in mediul online, dar in ceea ce priveste ingroparea cuceririlor "tehnologiei" lui Guttenberg parerile sunt impartite si nuantate. Cei mai multi dintre jurnalisti considera ca ziarul tiparit nu va disparea, desi tirajele cotidienelor sunt in cadere libera in ultimii ani, in timp ce variantele online ale acestora aduna tot mai multi cititori, iar veniturile din publicitate alimenteaza dezvoltarea presei online.

"N-as canta prohodul presei tiparite", a declarat pentru FrontNews Calin Cosmaciuc, jurnalist freelance. "Poate cand pustii de 10 ani a caror viata se desfasoara acum numai pe internet o sa creasca (...) presa de print o sa aiba o problema", a completat Cosmaciuc.

Presa tiparita generalista nu trebuie sa mai astepte pana cand pustii de 10 ani vor creste pentru ca are probleme de pe acum. Sau cel putin asta arata tirajele in continua scadere ale unor branduri in presa scrisa romaneasca cum sunt Adevarul, Evenimentul Zilei, Romania Libera sau Ziua. Astfel, daca in 2002 Adevarul tiparea peste 146.000 de exemplare pe zi, anul trecut tirajul ajunse la 43.341, conform datelor BRAT. In aceeasi situatie este si Evenimentul Zilei care, desi are in prezent un tiraj dublu fata de Adevarul, a inregistrat o scadere pe peste 40% comparativ cu 2002. Romania Libera a cunoscut cea mai lina cadere din punctul de vedere al tirajului, de la peste 76.000 de exemplare in 2002, la 68.225 in prezent.


Mircea Vasilescu, Dilema Veche
Este posibil ca in viitor ziarele pe hartie sa dispara.

Scaderea tirajelor in cazul ziarelor generaliste din Romania urmeaza trendul mondial care a inceput sa se manifeste inca de la inceputul anilor '90. "Aceasta tendinta va continua si este posibil ca in viitor ziarele pe hartie sa dispara. Dar nu foarte repede si nu cu totul. Depinde de la o cultura la alta si de obiceiurile de consum, de anumite trasaturi culturale", este de parere Mircea Vasilescu, redactor-sef Dilema Veche, care apreciaza ca din concurenta cu noile tehnologii cel mai mult va avea de suferit presa generalista pentru ca "ziarele online ofera mult mai mult continut, sunt interactive si ii permit utilizatorului sa-si structureze informatiile in functie de propriile domenii de interes".

Publicat Miercuri, 18 Iunie 2008 - 14:00
Cuvinte cheie: presa, stiri, online, internet, ziare, reviste | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours